Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Egeszseges e az otello bor?

Egeszseges e az otello bor?

Figyelt kérdés
2009. jan. 25. 12:27
1 2
 11/14 anonim válasza:
Mindent meg kell inni ami csak lötyög!
2013. okt. 26. 22:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 anonim válasza:

Amikor a szőlőültetvények jelentős része kifingott fertőzés miatt, elterjedtek az amerikából származó, ellenálló fajták. Ez azonban egy idő múlva a túlkínálat (bőtermő) és a megmaradt őshonos fajok kiszorítása miatt probléma lett. Ezért betiltották. Az Otello szőlőt lehet szeretni vagy nem, ugyanez igaz a borára. Túl erős bort nem lehet belőle csinálni, de nem is ez a lényeg. Ahhoz, hogy bajod legyen tőle, 20 liter otellot kéne meginnod. Ráadásul az etil alkohol ami szintén benne van, véd. Pálinkában amúgy 5x annyi metanol engedélyezett, mint amennyit otello borból maximum ki tudtak mutatni.

Ha az ember nem ezt issza éjjel nappal, nem lesz baja. De ha mégis, nem a metanoltól.


Az otello bor tiltása gazdasági okokra vezethető vissza.

Egyébként ittam már, nekem nagyon ízlett.

2021. márc. 6. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 anonim válasza:
Természetesen egészséges. A szőlők amúgy is azok. Nyilván, ha összehasonlítanánk más szőlőkkel, találnál jobbat. Pl. ha az antioxidáns tartalmát nézzük, a kékfrankosban sokkal több van. De ezt egy jó kis zöldteával megoldhatod, abban van a legtöbb.
2021. márc. 6. 20:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 anonim válasza:

Visszatérve a metanol tartalomra. A metanol mennyisége akkor emelkedik meg, ha sokáig héjon erjesztik. Ugye általában a friss szőlőt bogyózzák, majd préselik, ezután erjesztik. Viszont a "fűszeresebb" szőlőknél a jellegzetes aroma megőrzése érdekében a bogyózás után darálják, majd várnak pár órát, hogy a héjból kiváljon egy csomó anyag a szőlőlébe, csak ezután préselnek. Ha így csináljuk, minimális metanol keletkezik a jellegzetes Otello bor ízzel. Viszont a bor sokkal világosabb lesz. Ahhoz, hogy a színe is szép legyen, nem préselik, hanem az erjesztést megkezdik, rendszeresen keverik, kb 7-10 nap múlva préselik csak azért, hogy a keletkező alkohol kioldja a színanyagokat a héjból. Emellett azonban a metil alkohol alapanyaga is kioldódik.


Tehát egy rövid ideig héján erjesztett szőlőből alacsony metanol tartalmú bor készíthető, ami tovább csökkenthető, ha lemondunk az elkészíteni tervezett bor szép színéről, azaz nem héjon erjesztjük. De akárhogy is, a metanol mennyisége nem jelentős, meg amúgy is mértékkel szabad csak inni


előző kettő voltam

2021. márc. 8. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!