Ha a pálinkacefrében "sok" metanol van, a borban miért nincs?
Ha valaki nem választja le pálinkafőzéskor az elejét, akkor, az főbenjáró bűn, meg fog vakulni a metiltől, stb.
Ha szőlőbort, almabort csinál az ember, olyankor miért nem kell félni a metanoltól? Azt is ugyanúgy lehet selejtrészegségig inni, szóval a kisebb alkoholfok nem különbség.
a metanol gyümölcs(cefrére) jellemző tulajdonság, amelyik cefrében nem keletkezik metil-alkohol abban nem is volt gyümölcs, csak cukor vagy valamilyen keményítő tartalmú növény
minél magasabb egy gyümölcsben a pektin annál több lesz a metanol-tartalom is
gondolom azért van több a cefrében, mert abban a gyümölcs minden egyes része benne van a magot leszámítva, míg a bor esetében ki van préselve a leve és a visszamaradó törkölyben lehet a pektin nagy része
"Más adatok szerint:
a fehérborok metilalkohol-tartalma 30 – 120 mg/l,
a vörösboroké 40 – 200 mg/l,
a direkttermőké 40 – 300 mg/l.
Vagyis 40 liter otelló bort kell megigyál nagyon gyorsan ahhoz, hogy a 12 g halálos adag metilalkohol a szervezetedbe jusson."
A metanol a pektinből keletkezik, ami minden gyümölcsben jelen van. Mivel a metanol illékony, ezért bekerül a párlatba. A gabonákból készült párlatokban nincs metanol, mert a gabonákban nincs pektin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!