Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Ha a pálinkacefrében "sok"...

Phoney kérdése:

Ha a pálinkacefrében "sok" metanol van, a borban miért nincs?

Figyelt kérdés

Ha valaki nem választja le pálinkafőzéskor az elejét, akkor, az főbenjáró bűn, meg fog vakulni a metiltől, stb.


Ha szőlőbort, almabort csinál az ember, olyankor miért nem kell félni a metanoltól? Azt is ugyanúgy lehet selejtrészegségig inni, szóval a kisebb alkoholfok nem különbség.


2011. febr. 3. 19:15
 1/5 anonim ***** válasza:
A cefrében nincs sok metanol ez tévedés!Az elejét azért öntik ki ha rézből van a lepárló akkor abban több a réz ez a rézeleje avval a metanolt is kiöntik.
2011. febr. 3. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 doboszoli ***** válasza:
Az előpárlattal az ecetet, (ha van), és a rossz ízt adó kozmaolajokat öntöd ki. Üzemben ezt megfelelő módszerrel(hűtéssel) leválasztják, nekünk egyszerűbb kidobni. Metil, veszélyes mennyiségben a pancsolt, szintetikus anyagokból is álló "műcefrébe" jelentkezik.
2011. febr. 4. 05:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

a metanol gyümölcs(cefrére) jellemző tulajdonság, amelyik cefrében nem keletkezik metil-alkohol abban nem is volt gyümölcs, csak cukor vagy valamilyen keményítő tartalmú növény

minél magasabb egy gyümölcsben a pektin annál több lesz a metanol-tartalom is

gondolom azért van több a cefrében, mert abban a gyümölcs minden egyes része benne van a magot leszámítva, míg a bor esetében ki van préselve a leve és a visszamaradó törkölyben lehet a pektin nagy része

2011. febr. 21. 15:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
ja és a borban is van metanol, sőt a pálinkában is...
2011. febr. 21. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

"Más adatok szerint:


a fehérborok metilalkohol-tartalma 30 – 120 mg/l,

a vörösboroké 40 – 200 mg/l,

a direkttermőké 40 – 300 mg/l.



Vagyis 40 liter otelló bort kell megigyál nagyon gyorsan ahhoz, hogy a 12 g halálos adag metilalkohol a szervezetedbe jusson."


A metanol a pektinből keletkezik, ami minden gyümölcsben jelen van. Mivel a metanol illékony, ezért bekerül a párlatba. A gabonákból készült párlatokban nincs metanol, mert a gabonákban nincs pektin.

2012. jún. 22. 23:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!