Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Gabonából hogyan lehet pálinká...

Gabonából hogyan lehet pálinkát főzni?

Figyelt kérdés

voltam Erdélyben és ott mindenki kukoricából főzi a pálinkát.

van 25 mázsa kukoricám és szeretném kifőzni 1 részét de nem tudom h hogyan kell (csak gyümölcsből tudok), mennyi cukor kell ha kell, mennyi ideig kell érlelni (gondolom meg kell darálni is) meg stb...

úgy akarnám h van egy 2 hektós hordóm amibe beraknák kb 30-40 kiló gyümölcsöt h ize is legyen és kb 70-80 kiló gabonát.

válaszokat előre is köszönöm


2011. aug. 9. 22:15
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A gabonában a szénhidrát nem fruktóz, hanem általában keményítő formájában van jelen, amit cukorrá kell alakítani. úgy emlékszem, hogy valami enzim adalékkal elbontják az élesztőt cukorrá, onnantól ugyanúgy cefrézik, mint a gyümölcsöt. Ha nem kapsz választ, holnap írjál, megkérdezem.
2011. aug. 9. 22:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 Phoney ***** válasza:
100%

[link]


Ezen a fórumon részletesen leírták többféle gabonacefre (kukorica, búza, árpa, stb) előkészítését is. Máshol szerintem magyarul nem találod meg, mert igen kevés magyarnak van rendes tapasztalata ilyesmivel.

2011. aug. 9. 22:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:

köszi a válaszokat!!!

ez a link téll hasznos. télire meglesz a hétvégi bulizós pálinkaadag ha kifőzöm a 15-20 mázsát :DDDDDDD

2011. aug. 10. 08:04
 4/6 anonim válasza:
100%
pont errol akartam kerdest feltenni, en is erdelyi vagyok, most probalkoztam meg alma cefrevel, ki akarom probalni buzabol vagy rozsbol, burgonyabol es cukorrepabol.
2011. aug. 10. 12:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim válasza:
0%

1, Nem "beraknák", hanem beraknék! Magyar nyelv!

2, A pálinkák legalja. Nem is pálinka! Hivatalosan, a törvény szerint (mivel a pálinka Hungarikum, ezért pálinkának csak bizonyos tisztasági és minőségi előírásoknak megfelelő GYÜMÖLCS párlat nevezhető, amely m

Magyarországon készül) tehát nem tartalmazhat semmilyen adalékanyagot, sem cukrot sem aromát, és csak gyümölcsből készülhet. Ellentétben a gyümölcsből készült tömények cefréjéhez, a kukoricacefréhez tesznek élesztőt és cukrot is, hogy könnyebben beinduljon az erjedés. Csíráztatott árpát, vagy búzát is adagolnak hozzá. A kukoricadarát leforrázzák, hasonlóan készül tehát, mint a disznóknak adandó moslék. A szaga és az íze is olyan. (Aki gyerekkorában kóstolt forró vízzel áztatott kukoricadarát, az tudja, miről beszélek.

Háborús időkben a pálinka valuta, rákényszerültek. (1991-ben különben rendkívül jó volt a kukoricatermés, a malmok meg nem vették át.) Sokan azt állítják, hogy tartalmaz metilalkoholt, azért huzamosabb fogyasztása vakságot okozhat. Szaga, akár a mosléké, ezért ennek vódkájába is tesznek valamilyen gyümölcsöt (általában szilvát). A fáradt cefre (az a matéria, ami a lefőzés után megmarad) kitűnő disznóeledel. Állítólag a leggöthösebb malac is új erőre kap tőle. Talán nem véletlen, hogy az amerikaiak (bourbon whiskey) hosszasan érlelik, hogy iható legyen.

Gabonapálinka a vodka is. Amerikában és a világon mindenhol ahol adnak rá, és olyan gabonapárlatot készítenek, akár kukoricából, akár búzából, vagy árpából amit szűrnek és érlelnek (legalább el bírják adni)

De az nem tahó alkoholistáknak kitalált kukoricapálinka, azért mert üt, és mert olcsó!

Azt javaslom nézz utána a kukorica whiskey készétésének!

2011. aug. 11. 21:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 balkalolka ***** válasza:
86%

Felvilágosítanálak mert elég sok mindenben tévedsz.


"pálinkának csak bizonyos tisztasági és minőségi előírásoknak megfelelő GYÜMÖLCS párlat nevezhető"

Bizonyos tisztaságról és minőségről szó nincs a törvényben, cukrot is csak akkor nem tartalmazhat (a cefre) ha kereskedelmi forgalomba kerül pálinka néven.


"Ellentétben a gyümölcsből készült tömények cefréjéhez, a kukoricacefréhez tesznek élesztőt és cukrot is, hogy könnyebben beinduljon az erjedés."


Megsúgom hogy a gyümölcscefréhez is teszünk élesztőt amennyiben kontrollált fermentációt és nem spontánt szeretnénk. Gabonacefréhez nem feltétlenül kell cukrot tenni.


"Csíráztatott árpát, vagy búzát is adagolnak hozzá."


Amennyiben malátaenzimmel akarják a keményítő cukorrá konvertálását elvégezni és nem hozzáadott bontóenzimmel.


"A kukoricadarát leforrázzák, hasonlóan készül tehát, mint a disznóknak adandó moslék."


Meg mint a tejbegríz és a kuszkusz. A szó amit keresel a puliszka, vagy polenta esetleg mămăligă.


"A szaga és az íze is olyan. (Aki gyerekkorában kóstolt forró vízzel áztatott kukoricadarát, az tudja, miről beszélek."


Egyéni szoc probléma ha valaki undorodik a kukoricakenyér illatától. Egyáltalán nem kellemetlen, pedig ugye cefrepudingot takarmánykukorica-darából szokás készíteni.


"Sokan azt állítják, hogy tartalmaz metilalkoholt, azért huzamosabb fogyasztása vakságot okozhat."


Kevesen sem állítják, mert aki nem idióta az pontosan tudja hogy metilalkohol egyes gyümölcsökben levő pektin tökéletlen erjedésekor keletkezik, ez ellen pektinázt szokás használni gyümölcscefréknél. Gabonában nincsen pektin, nincsen metil sem. A rézeleje és az előpárlat elvételével az acetaldehides szakaszt ugyanúgy el kell választani a középpárlattól gabonaalszesz finomításánál mint pálinka esetén.


"Szaga, akár a mosléké, ezért ennek vódkájába is tesznek valamilyen gyümölcsöt (általában szilvát)."


A vodka egészen más, vagy kisüsti módszerrel 4-5x lefinomított íztelen szesz ami még aktívszenes szűrést is kap, vagy tornyos/folyamatos lepárlón 95%-ból visszahígított és szénszűrt alkohol.


"A fáradt cefre (az a matéria, ami a lefőzés után megmarad) kitűnő disznóeledel. Állítólag a leggöthösebb malac is új erőre kap tőle."


A kifőtt gabonacefrét (és a kifőtt gyümölcscefrét is) valóban mosléknak hívják, tele van B- és E-vitaminnal, alkoholtartalma csekély. Tyúkok is szeretik, nem csak a disznók.


"Talán nem véletlen, hogy az amerikaiak (bourbon whiskey) hosszasan érlelik, hogy iható legyen."


Valóban, 3 év újhordós érlelés után kerülhet kereskedeli forgalomba a kukoricaszeszük bourbon whisky néven. Nyersen, fehéren, frissen is árulják, csak akkor "moonshine" vagy "white lightning" néven. Iható az úgy is, sőt.


"Gabonapálinka a vodka is."


Jellemzően, de a jelenleg legmenőbb vodka pl. szőlőből készül.


"Amerikában és a világon mindenhol ahol adnak rá, és olyan gabonapárlatot készítenek, akár kukoricából, akár búzából, vagy árpából amit szűrnek és érlelnek (legalább el bírják adni)"


A legeladhatóbb és legértékesebb skót single malt whiskeyk nincsenek szűrve. Szűrni a nagyipari bourbon-whiskyket szokták, Jack Daniels, Jim Beam és társait. Ja hogy esetleg azt hitted az a minőség? Tévedtél.


"De az nem tahó alkoholistáknak kitalált kukoricapálinka, azért mert üt, és mert olcsó!

Azt javaslom nézz utána a kukorica whiskey készétésének!"


Én meg azt hogy észosztás előtt illene tisztában lenni a tényekkel, feltéve ha nem a szándékos félrevezetés volt a cél.

2014. szept. 23. 08:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!