Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Vörösbor készítésekor hány...

Vörösbor készítésekor hány napig kell érlelni a ledarált szőlőt a hordóban mielőtt sajtolásra kerül? És az számít, hogy milyen hőmérsékleten érlelődik? Vagy csak kiforrni kell egyenletes hőmérsékleten?

Figyelt kérdés
2011. szept. 18. 07:35
 1/4 anonim ***** válasza:
kb egy hétig, naponta többször lenyomkodva a tetejét és elötte lebogyózni se ártana, de az mellőzhető
2011. szept. 18. 08:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi szépen :)
2011. szept. 18. 18:52
 3/4 anonim ***** válasza:
14 nap az ideális a vörösbornál! Ezt nem érlelésnek hívjuk, hanem áztatjuk a bort, hogy a tanninok jobban kijöjjenek a szőlő bogyóhéjából! Illetve még az is fontos, hogy hány fokon van, általában olyan 13-17 fok az ideális, legalábbis már az erjedésnél!
2011. okt. 24. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Józan Paraszt ***** válasza:

Erjesztés: fajélesztős beoltás után, héjon erjesztés kb. 6- 8 napig. Jó évjárat esetén még kb. 10 napig héjon áztathatjuk, a színanyag stabilizálás és az almasav bontás beindulása végett. Hőmérséklet szabályozás - hűtéssel vagy - fűtéssel.


22- 26C fok erjedési hőfokon: - könnyebb, gyümölcsösebb jellegű vörösbort kapunk.


26- 30C fok erjedési hőfokon: - nehéz, testes vörösbor fahordós érlelésre.


Erjedéskor a szén- dioxid nyomás a felszínre emeli a törkölykalapot, a lé alul marad. Ezt a törkölykalapot időnként el kell árasztani musttal, a jobb színkinyerés és a törkölykalap ecetesedésének megakadályozásának céljából.


A törkölykalap macerálásának módjai:


- Nyitott, hagyományos erjesztésnél: nyitott fa vagy betonkádakban a törkölykalapot rendszeresen a mustba kell csömöszölni. Jobb megoldás, ha a törkölyt az álfenékkel vagy faráccsal leszorítjuk a mustba.

2014. jan. 5. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!