Likőr hígítása. Hogyan?
Növénylikőrnél csak a legvégén kell, mert különben azt a kis oldóképességét is elveszíti a vodka. Egyébként hány fokosra akarod hígítani? Ha 37,5%-os vodkával kezdesz, aztán jól összecukrozod, esetleg karamellt is főzöl bele, vizezés nélkül is alig lesz 30.
(A desztvíz egyébként nem kötelező, tökéletes egy ízetlen szénsavmentes ásványvíz is (minőségi párlatokat se csak desztvízzel hígítanak), én meg spec egy jobbfajta csapvizet is szívbaj nélkül beleengedek, mert egy likőrben nem érezni meg))
Papír kávészűrőn lehet gyönyörűszépre szűrni, de ahhoz nagy adag türelem kell, mert nagyon lassú és könnyen elakad benne a folyadék, ha pedig nagyon babrálod, elszakad és kezdheted elölről. Ráadásul ilyen hosszas szűrés közben az alkohol is párolog. Nem találtam még jó módszert a szűrésre, ehhez keresni kellene egy megfelelő textilfajtát.
Én spec 2-3-szor átengedem teaszűrőn és inkább lemondok a kristálytiszta megjelenésről. Az is megoldás, hogy hagyod teljesen leülepedni és a tiszta folyadékot egy szagtalan gumicsővel átszivatod új üvegbe, csak ne zavard fel közben az alját. Szívesen:)
Egy „áztatós” bitternek mindig a cukor egyensúlyozza ki az ízét. Nem vagyok biztos benne, hogy nyár végére sokat fog változni, de bevallom, hogy én még sosem vártam vele több hónapot...:)
Ezen a két fórumon szoktak még tippek és ötletek lenni házi likőrökhöz, illetve fűszerezett likőrborhoz (vermuthoz), utóbbi azert jó, mert arányaiban is olcsóbban jön ki, mint a likőr.
Én újabban a keserűlikőröket is olcsósítom egy kis könnyű fehérborral, mert annak az olcsóságát semmilyen tömény nem közelíti meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!