Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Likőr hígítása. Hogyan?

Likőr hígítása. Hogyan?

Figyelt kérdés
Házi készítésű likőröket hogyan kell hígítani? Mikor adjam hozzá a desztillált vizet? A vodkával együtt, mikor ráöntöm a szárított növényekre, vagy mikor leszűröm?
2012. máj. 25. 17:49
 1/10 Phoney ***** válasza:

Növénylikőrnél csak a legvégén kell, mert különben azt a kis oldóképességét is elveszíti a vodka. Egyébként hány fokosra akarod hígítani? Ha 37,5%-os vodkával kezdesz, aztán jól összecukrozod, esetleg karamellt is főzöl bele, vizezés nélkül is alig lesz 30.


(A desztvíz egyébként nem kötelező, tökéletes egy ízetlen szénsavmentes ásványvíz is (minőségi párlatokat se csak desztvízzel hígítanak), én meg spec egy jobbfajta csapvizet is szívbaj nélkül beleengedek, mert egy likőrben nem érezni meg))

2012. máj. 25. 18:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
40%-os vodkával csinálom, de beletettem 7 féle növényt, mindegyikből 1-1 dkg-t. Attól félek, kicsit erős lesz az íze, mert így kb 3 órával a vodka és a növények keverése után már sokkal erősebb illata van, mint pl egy jégernek, vagy unicumnak, ezért szeretném majd hígítani. Persze előfordulhat hogy tökéletes lesz így is :D
2012. máj. 25. 19:16
 3/10 Phoney ***** válasza:
Ha az íze erős, akkor nem víz kell bele, hanem még vodka:) 7 deka az tényleg sok egy üveg 40%-os szeszbe, de majd a végén kiderül.
2012. máj. 25. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Ha a végén nem lesz jó, mit kezdjek vele? Csak simán öntsek hozzá még 3deci vodkát, és hagyjam érni, vagy azt még most meg kéne tenni?
2012. máj. 25. 22:39
 5/10 Phoney ***** válasza:
Nyugodtan hozzáadhatod a plusz vodkát szűrés után is. Legfeljebb adj neki majd 1-2 napot, amíg rendesen elkeveredik.
2012. máj. 28. 12:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
Egy utolsó kérdésem lenne: Hogyan szűrjem le? Azt tudom, hogy valami ruhán kellene, sima teaszűrőn én nem szeretném mert az nem elég sűrű szálú ahoz hogy rendesen kiszűrje, benne hagyná a "port" az alján, ami teánál nem gáz, de itt szerintem igen. Viszont azt is tudom, hogy ha ruhán szűröm át, átveszi az öblítő páratlan zamatát(teás tapasztalat). Mi a megoldás?
2012. máj. 28. 16:16
 7/10 A kérdező kommentje:
Egyébként köszönöm a válaszaidat, nagyon sok segítséget adtál :) zöldkéz
2012. máj. 28. 16:17
 8/10 Phoney ***** válasza:

Papír kávészűrőn lehet gyönyörűszépre szűrni, de ahhoz nagy adag türelem kell, mert nagyon lassú és könnyen elakad benne a folyadék, ha pedig nagyon babrálod, elszakad és kezdheted elölről. Ráadásul ilyen hosszas szűrés közben az alkohol is párolog. Nem találtam még jó módszert a szűrésre, ehhez keresni kellene egy megfelelő textilfajtát.


Én spec 2-3-szor átengedem teaszűrőn és inkább lemondok a kristálytiszta megjelenésről. Az is megoldás, hogy hagyod teljesen leülepedni és a tiszta folyadékot egy szagtalan gumicsővel átszivatod új üvegbe, csak ne zavard fel közben az alját. Szívesen:)

2012. máj. 28. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
Letelt az egy hét, leszűrtem először teaszűrőn, majd kétszer egy szagtalan, és előtte vízzel elmosott gézen. Lett vagy 2decivel kevesebb, pedig rendesen kinyomkodtam a füveket, de nagyon felszívták :D Megkóstoltam így "nyersen", de borzalmas íze volt. Hozzá adtam a cukrot és a karamellt(ezt előtte feloldottam némi forró vízben sziruposra) majd mivel nagyon-nagyon erős íze volt, még 3deci vodkát. Megvártam míg feloldódik. El kell mondanom, ez egy nagyon jó kis recept amit összedobtam, máskor is fogok csinálni, csak legközelebb csínján bánok a fehér ürömmel, keserűbb lett mint az unicum, de valami isteni finom :) Most elraktam érlelni, el sem tudom képzelni, milyen lesz nyár végére :D
2012. jún. 1. 18:03
 10/10 Phoney ***** válasza:

Egy „áztatós” bitternek mindig a cukor egyensúlyozza ki az ízét. Nem vagyok biztos benne, hogy nyár végére sokat fog változni, de bevallom, hogy én még sosem vártam vele több hónapot...:)


Ezen a két fórumon szoktak még tippek és ötletek lenni házi likőrökhöz, illetve fűszerezett likőrborhoz (vermuthoz), utóbbi azert jó, mert arányaiban is olcsóbban jön ki, mint a likőr.


[link]


[link]


Én újabban a keserűlikőröket is olcsósítom egy kis könnyű fehérborral, mert annak az olcsóságát semmilyen tömény nem közelíti meg.

2012. jún. 1. 22:33
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!