Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan lehet otthon whiskyt...

Hogyan lehet otthon whiskyt főzni?

Figyelt kérdés
2013. jan. 19. 17:32
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%

IGY::::::::::::::::::

Erjesztett gabonapépbõl készülõ nem több, mint 95%-osra erejesztett olyan alkoholos ital, amelynek íze, aromája, karaktere olyan, amilyet általában a whiskynek tulajdonítanak. Legalább 2 évig tölgyfahordóban kell érlelni (kivéve a kukoricawhiskyt), adalékként tartalmazhat egyéb nem definiált párlatokat is, és nem kevesebb, mint 40%-os alkoholtartalommal kell palackozni.


Whisky készítése

Legalább 3 évig kell tölgyfahordóban érlelni a Whiskyt, de a legtöbb fajtát legalább 6-8 évig érlelik. Ezután az elsõ érlelés után nagy keverõkádakba kerül a whisky, ahol különbözõ évjáratú whiskyket kevernek össze. A keverék hivatalos kora mindig a legfiatalabb összetevõé. A keverésnek ez a módja biztosítja, hogy minden évben azonos karakterû whiskyt tudjanak palackozni. A palackozás elõtt azonban a keverék egy idõre még újra hordóba kerül, hogy az összetevõk megfelelõen házasodni tudjanak, ez is hozzájárul a whisky lágyságához.


A whisky karaktere

A whisky a jellemzõit az alapanyagoknak és az érlelés körülményeinek köszönheti. A forrásvíz gazdag ásványi anyag tartalmával járul hozzá a whisky karakteréhez, míg a malátától gabonás, az élesztõtõl gyümölcsös, a tõzegtõl füstös, fûszeres, a tölgyfa hordóktól sherry-s, mézes vagy enyhén vaníliás, a levegõtõl pedig sós, illetve virágos aromát kaphat. A hordóba zárt whiskynek az érlelés alatt alakul ki a jellemzõ karaktere. Közvetlenül a lepárlás után a "fiatal whisky" még opálosan áttetszõ, "vízszerû" szeszpárlat csak. Az igazi whisky aromát, szín-, illat-, íz jellemzõit a különbözõ méretû és tulajdonságú tölgyfa hordókban történõ érlelés során, a hordó pórusain keresztüli levegõvel való érintkezés során szerzi a whisky. A whisky a palackozás után már nem érlelõdik tovább.

2013. jan. 19. 17:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
80%
Fogod a kedvenc wiskydet és beleöntöd 1 lábosba majd felteszed fözni :::
2013. jan. 19. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
8%
Ugye nem gondoltad komolyan, hogy házilag elkészíthető?
2013. jan. 19. 17:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
Lehet még tisztaszeszt higítani, és aromákkal megbolondítani. Mondjuk nem lesz belőle egy Caol Ila, de be lehet rúgni attól is.
2013. jan. 19. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
53%
Költözz egy whiskygyárba, és akkor elmondhatod, hogy a te házadban készült a whisky.
2013. jan. 20. 09:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
11%

A3-as is jól mondta.

Ugyan ha van sok pénzed megteheted, mert a sajátod árán a boltban jó pár üveggel vehetsz /és az legalább bevállt/!!

2013. jan. 20. 10:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 Phoney ***** válasza:
100%

Nem tudom, mi ez a mánia, hogy házilag nem kivitelezhető a whisky (leszámítva, hogy amúgy tilos). Minden hagyományos égetett szesz házi méretekben indult, kövképp igenis meg lehet főzni kisüstön a whiskytől kezdve a ginen és abszinton át bármit, legfeljebb némelyikük (pl. rum, vodka) egyedi üstöt igényel .


Részleteket itt találsz whiskyről, a topic eleje táján:

[link]

2013. jan. 20. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
15%

Mánia??? Senki nem mondta hogy nem lehet!

Lehet is, nem is tilos, de milyen áron hogy legyen pár liter ....

2013. jan. 21. 17:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 Phoney ***** válasza:
93%
A magyar otthonfőzők kb 300 Ft gabonából főznek egy litert, ja meg némi gáz a malátázáshoz és főzéshez. Aztán vagy várnak rá a hordóban, vagy megisszák. Nem egy Apolló Program a whiskyfőzés...
2013. jan. 21. 17:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim válasza:
Csinálj Ir whiskeyt azt nem kell érlelni. [link]
2013. jan. 22. 09:24
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!