Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi ez a pálinka szakértői mánia?

Mi ez a pálinka szakértői mánia?

Figyelt kérdés
Elismerem ha azt mondják bor szakértő ahhoz kell egy kis hozzáértés meg tapasztalat és jó orr, de pálinka szakértő? Az idősebb generáció szakértői papír nélkül megmondja mi milyen pálinka és hogy milyen minőségű miért kell ehhez papír? Ez a Pestiek újabb vívmány csak ők nem ismerik fel ezeket vagy ez régi dolog csak eddig nem hangoztatták?

#pálinka #pálinka szakértő
2014. szept. 29. 14:55
 1/6 anonim válasza:
én a borszakértőt sem értem, egyik ismerősöm az, iskolába járt, aztán egész nap csak "szakérti" a borokat, ennek semmi értelme.
2014. szept. 29. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Épp ezért kérdem mert én papír nélkül illatról megmondom melyik milyen mer lehet rajta érezni és nagyon rossz orrának kell leni annak aki nem érzi vagy még nem találkozott gyümölcse.
2014. szept. 29. 16:12
 3/6 Phoney ***** válasza:
66%
Azok után, hogy literenként 10-15 ezret lehet elkérni kínosan közepes (időnként akár selejtes) pálinkákért a boltokban, háznál pedig „nagyon jó pálinkának” tartják a félig megromlott cefréből főzött ecetes szart, talán mégse ártana ide némi szakértelem. Nagyon kevés párlatfajtánál tapasztaltam olyan blöffszerű árazást és ingadozó ár/érték arányt, mint a magyar pálinkánál. Mindez 10 évvel a pálinka eredetvédelme után.
2014. szept. 29. 17:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Szerinted milyen a jó pálinka és hogy készül?
2014. szept. 29. 17:34
 5/6 Phoney ***** válasza:

A JÓ pálinkára nincs kész recept, legfeljebb az elfogadhatóra. Ha jó minőségű a gyümölcs és sikeresen betartanak néhány oldalnyi előírást becefrézés, erjesztés és lepárlás közben (pl. [link] ), akkor rossz már nem lesz. A házipálinkák többsége nem tart itt, és gyakran a kereskedelmiek sem egészen, de náluk másféle problémák jellemzőek.


A jó pálinkát ugyanúgy nem lehet elmagyarázni, mint a jó bort, whiskyt, akármit: ha az ember nem kóstolt még olyat, akkor úgysem ismeri. Aki ténylegesen sokfélét ismer, az tudja, hogy hol az alja és a teteje.


A pálinkához érteni (kóstolás és elmélet szintjén) szerinten sem kíván teljes embert (mint pl. a bor), de ettől még lehet valaki szakértője a pálinkának. Persze nem biztos, hogy egy 10e Ft-os gyorstalpaló után pálinkaszakértőnek kéne nevezni az embert, mert ha valakinek nincs hosszabb kóstolási tapasztalata minőségi rövidekkel, akkor szerintem mindegy, hogy mit próbálnak neki pár nap (óra?) alatt megtanítani.

2014. szept. 30. 00:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Értem köszönöm .
2014. szept. 30. 19:30

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!