Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Melyik whiskey fajta az...

Melyik whiskey fajta az eredeti? ** És mitől az?

Figyelt kérdés

2014. nov. 2. 10:41
 1/6 Phoney ***** válasza:
100%

Egyik sem. A whiskyfajták a ma ismert formájukban csak a 19. században alakultak ki, amikor már régen létezett skót, ír amerikai és kanadai whisky is.


Az első whiskyk, amiket a whisky történetében emlegetnek a 15. századi Skóciából és Írországból, lényegében ugyanazok a sörből készült gabonapárlatok voltak, mint amiket már a 14. századtól kezdve Európa-szerte főztek (lehet, hogy Magyarországon hamarabb volt „whisky”, mint Skóciában). Ezek akkoriban rosszul épített lepárlóüstökön, érlelés nélkül készültek, sokáig előpárlat elvétele nélkül, és a 19. század előtt még akkori mércével is rosszízűek voltak.

2014. nov. 2. 20:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 balkalolka ***** válasza:
0%
Phoney ne zavarjon az a tény hogy komlóval tartósított sörből NEM lehet whiskyt főzni, ihatatlanul keserű lesz tőle ugyanis.
2014. nov. 8. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 Phoney ***** válasza:

Ne zavarjanak azok a tények, hogy


1. a sört a 14. században még általában nem komlózták, hanem mással fűszerezték, illetve lepárlás céljára tisztán hagyták

2. az (akár erősen) komlózott sörből nagyon finom párlatot lehet főzni, ma SÖRPÁRLATnak hívják


Igen, lehet, hogy te vagy egy ismerősöd megpróbáltatok komlózott sörből pálinkás vágásokkal szeszt főzni, nos nem úgy kell.

2014. nov. 8. 22:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 balkalolka ***** válasza:

Ez a "pálinkás vágás" a mániád pajti. Képben vagyok, nyugi van, az sem lehetetlen hogy picit jobban vágom mint te.


A sörpárlat cefréjében nincsen komló. Lehet hogy az alszeszbe áztatnak hogy jellegzetesebb íze legyen a párlatnak, de az tutkó hogy a cefrébe nem tesznek. Ez nem úgy megy hogy összeöntöd a pet-palackos sört és lepárolod kétszer aztán hurrá. Próbáld ki.

2014. nov. 9. 21:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 Phoney ***** válasza:

Véletlenül már ittam olyan házi sörpárlatot, aminek az alszeszét telezúzák komlóval. Nagyon komlós íze volt, 0 keserűséggel. Pedighát így csak 1× finomították le a komlót, nem 2×. Mit nyertem?


A sörpárlat egyébként törvény szerint SÖR lepárlásával készül (110/2008 EK), a sört pedig a 21. században komlóval ízesítik. De tudod mit, itt egy link a Kissler alapsörének összetételéhez: [link]

Itt a Márkházi leírása is: [link]


Ha szerinted a sörpárlat komló nélkül készül, akkor most már elárulhatnád, hogy ezek után eredetileg mibe akartál belekötni tegnap este.

2014. nov. 9. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim válasza:
Balkalolka monnymá vmit!:)
2015. júl. 15. 16:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!