Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A magyar pálinka gyümölcsből...

A magyar pálinka gyümölcsből készült?

Figyelt kérdés

A magyar pálinka, ha jól tudom gyümölcsből kell, hogy készüljön. Ez azt jelenti, hogy az a kezdetektől fogva gyümölcsből készült?


Ha nem, akkor mikortól és miért lett igy szabályozva?


2015. máj. 26. 19:30
 1/7 anonim ***** válasza:
Csak érett, egészséges magyar gyümölcsből készülhet.
2015. máj. 26. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
74%

Ajánlom neked ezt a kis videót, ebből megtudod, mi számít pálinkának. :)


[link]

2015. máj. 26. 19:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
"készülTTT"... Nem véletlen a múltidő :) Arra vagyok kiváncsi, hogy régen is ugyanaz volt a pálinka, mint manapság.
2015. máj. 26. 20:42
 4/7 anonim ***** válasza:
Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is. :D
2015. máj. 26. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
0%

Igen elszoktuk. De te megválaszoltad a saját kérdésedet.

Ha nem hiszed járj utána: [link]

2015. máj. 26. 21:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
A pálinka szót régen mindenféle röviditalra használták.
2015. máj. 26. 23:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 Phoney ***** válasza:
100%

tegnap 23:23

Ha te is elolvastad volna, amit linkeltél, akkor tudnád, hogy nem válaszolta meg a saját kérdését...



Olyan világ csak a mai pálinkafőzdék meséiben létezik, ahol a magyar ember régen térdig járt a gyümölcsben, és akármennyi szeszt meg tudott főzni belőle.


A pálinka nemcsak hogy minden égetett szeszt jelentett a 17-18. századtól 2004-ig (bár az értelmező szótár szerint még ma is), hanem a magyarok a gyakorlatban is mindent megfőztek pálinka címén, és sosem volt olyan, hogy gyümölcsből készült volna a legtöbb. (Bővebben: [link] )


Érdekes, hogy milyen „pálinkákat” főztünk az elmúlt évszázadokban, csak manapság nem nagyon írnak róla, mert „a magyar ember pálinkát igyon”-marhaságnak betenne, hogy üknagyapa ugyanúgy itta a „rozspálinkát” meg a „kolompérpálinkát”, mint az amerikai meg az orosz.


Hogy a pálinka csak magyar gyümölcs- vagy törkölypárlat lehet, az a 2004-es EU-s eredetvédelme óta van így, illetve ma már a 2008-as pálinkatörvény szabályozza. Az oka egyrészt az volt, hogy a gyümölcs- és törkölypálinka egyfajta nemzeti ital lett, de nem volt igazán saját neve, másrészt pedig a gyümölcspálinka-utánzatokat (finomszesz+aroma) is „barackpálinka”, „cseresznyepálinka”, stb. neveken árulták, és ezt is meg akarták szüntetni.

2015. máj. 27. 07:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!