Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Szerintetek is rosszak az...

Szerintetek is rosszak az olcsó, édes vörösborok?

Figyelt kérdés

Nemrég voltam egy ismerősöm szülinapi buliján ahol volt kb 20 üveg bor... nagyon örültem amikor mondta, mert imádom a száraz vörösborokat, de aztán hatalmas csalódás ért, mert csak édes vörösborok voltak, egész pontosan ez a két fajta: Varga Merlot és Dankó Cuvée... Megkóstoltam mindkettőt, de véleményem szerint borzalmas.

Nektek mi a véleményetek? Szeretitek ezeket vagy szerintetek is rosszak?



2015. júl. 29. 19:05
1 2 3
 11/28 Mojjo ***** válasza:
100%
Persze ha megvesszük a 300 Ft-os édes kunsági rizlinget PET palackban, vagy egy jó kis félédes/édes muskotályt, akkor nem lesz valami kellemes élményben részünk. A minőségi édesborok úgy 2500-3000 forint környékén indulnak. Fél literes kiszerelésben.
2015. júl. 30. 13:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/28 anonim ***** válasza:
100%

Mojjo, a pécsi cirflandit ismered? Nem olyan drága és nagyon finom édes fehér. Nekem jobban bejön, mint kétszer annyiért vett tokajiak. Zserbóhoz kóstolva egy hatalmas orgazmus!


Bocsi az offolásért. (-:

2015. júl. 30. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/28 Mojjo ***** válasza:

Szia!

Melyik pécsi cirflandira gondolsz pobtosan? Mert egy adott termőhelyen adott szőlőfajtábol készült borok között is hatalmas, lényegi különbségek vannak, gyakorta nem is minőségre, hanem stílusra. Lisicza cirflandit ittam már párszor, ha jól emlékszem, 2013-as évjárat és az félédes. Tetszett amúgy, egyszer ittam ételhez párosítva, akkor az francia hagymaleves volt. Nem volt rossz párosítás, de telitalálat sem.

Tokajiak közül milyen bortípusok és melyik pincéktől nem győztek meg? Szamorodni, vagy késői szüret borok, netán aszúk, vagy egyéb?

(Troll314csa nevű fórumozóhoz van szerencsém, ugye? Ha nem, sorry, de van egy ilyen érzésem :) )

2015. júl. 30. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/28 Mojjo ***** válasza:
Aki lepontozta a #10-es válaszom, fejtse már ki pls pár mondatba a véleményét! Nem kell félni nem fogom vissza-lepontozni bosszúból, csak kíváncsi vagyok :D
2015. júl. 30. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/28 anonim ***** válasza:

<off>

@13:

2011 Ebner - engem meggyőzött.

Tokaji kereskedőház 2001, 3p: főzésre sem használnám, 2 korty után a wc-be öntöttem. Nagyjából, mint egy tábla kén, annyi íze volt. (ajándékba kaptam)

Andrássy 2004, 3p: botritiszen és az alkoholon kívül semmi nem volt benne, ami miatt megittam volan. (ajándékba kaptam)

Hétszőlő 1999, 5p: na itt kezdődik az Aszú. Kicsit soknak éreztem érte a 4k-t, de azt mondják alkalmi vétel volt. Ha tehetném, vennék még belőle, csak most nincs hol tartanom.


<on>

2015. júl. 30. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/28 Mojjo ***** válasza:

Egyébként szeretem Magyarországot és a Magyar bort nemzetközi kontextusban vizsgálni. Ez nem azt jelenti,hogy a borokat feltétlen külföldön kéne eladnunk, sőt, hanem inkább azt, hogy mennyire is álljuk meg a helyünket a nemzetközi mezőnyben. Hiszek a termőhelyeinkben, sőt, sok őshonos fajtánkban is (csak példaként: a Furmintban és a Hársban mindenképpen, de a Juhfarkban is hinnék, csak nagyon kevés van belőle), viszont az a helyzet, hogy le vagyunk maradva a világtól, a világszínvonaltól. Száraz fehérben érezhetően, vörösben megalázóan. Édes fehérben viszont nem, ott ott vagyunk a világ élén - kár, hogy a kutyát nem érdekli kb az édes fehér.

A nemzetközi színvonalhoz azért Tokaj adottságai, a Botrytises nemesrothadásnak rendkívül kedvező környezet, párosítva a fantasztikusan változatos vulkáni talajjal kiemelkedővé teszik az ország borvidékei közül, édesben mindenképpen. Persze, late harvestet lehet nyomni a legtöbb borvidéken, vagy akár szalmabort - mostanában egyre többet látok -, de az nem ugyanaz, a Botrytis ténykedése utánozhatatlan pluszt ad a bornak. Persze nem törvényszerű, hogy mindenki szeresse ezt, de az egészen biztos, hogy egy sima késői szüretnél, vagy szalmabornál értékesebb borok születnek így.

Persze, nem csak Tokajban tevékenykedik a Botrytis (pozitívan, nem szürkerothadásként :D ), ittam már móri ezerjóból készült "aszút" (persze nem lehet ráírni, hogy aszú, de ugyanúgy készült), illetve somlói juhfarkból készült szamorodnit (azt sem lehet ráírni, de attól még ugyanaz :D), de Tokajban kicsit üzembiztosabban üzemel azért a dolog :)


Na meg szárazban is Tokajt látom jelenleg a legelőrébb tartó borvidéknek. Letisztult fajtakörrel dolgoznak.(Érdemes megnézni az engedélyezett fajták listáját egyes borvidékeken, illetve a de facto termesztetteket is - tucatnyi, vagy akár több tucatnyi fajta vidékenként. Így nem lehet identitást építeni.) Elől járnak a dűlőklasszifikációs munkákban, ami nagyon nem lebecsülendő jelentőségű dolog. Klónszelekciós munkálatok is elkezdődtek, és zajlanak. És legalább településszinten látszanak irányvonalak. Persze a száraz furmint sztori még nagyon új - kb 15 éve lehet komolynak mondani -, így még megy az útkeresés, de ez természetes.


Egyébként egyáltalán nem vagyok Tokaj-rajongó, de egyelőre Magyarországon ők tartanak legelőrébb.


Ami idehaza, Mo-on belül biztosan visszahúzza a borvidék prestige-ét, az a sok minősíthetetlen lőre, azok a 800 forintos "furmintok" és "sárgamuskotályok", amiket az ABC-k és hiperek polcain lehet tömegesen látni. Szégyen.

2015. júl. 30. 21:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/28 Mojjo ***** válasza:

Kedves 15-ös (asszem most már biztos, hogy jól ismertelek fel :D )!


Őszintén nem kötekedésből, de ez nagyoooon kevés bármiféle konklúziónak. Minimum 4-5 évjárat minimum tucatnyi borát kóstolva lehet valamit mondani egy borvidék egy fajta boráról. Igen, ez borfajtánként 50-60 bor és őszintén nem hiszem, hogy szigorú vagyok.


Az, hogy a 2001-es kerház kegyetlen volt, nem meglepetés. Amúgy az aszú drága műfaj, nem kicsit, nagyon. A 3-4 puttonyosok amúgy is komolytalanok szerintem, akkor már ezerszer inkább egy jó szamorodni. Egy 5 puttonyos pedig szerintem úgy 8 ezer körül kezdődik, egy 6 puttonyos meg 15 ezer körül, abból a minőségből, ami már mutatja, hogy miért is az az aszú, ami. Azalatt tényleg extrém magas a csalódás esélye, és őszintén inkább valami jobb Szamorodnit ajánlok - egy Oremusm, vagy Disznókő megvan egész jó áron, és garantáltan nem lesz csalódás a vége.

2015. júl. 30. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/28 anonim ***** válasza:
Boltban értelmes bort olcsón nem kapni. Sokkal jobb házi bort venni valakitől, akit ismer az ember és tudja hogy jól csinálja. Ezer és egy a bolti és a házi között a különbség.
2015. aug. 1. 06:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/28 Mojjo ***** válasza:

"Ezer és egy a bolti és a házi között a különbség."

Igen, általában (10-ből minimum 9-szer) a házi egy rommáoxidált borhulla. Persze ez nem zavarja az emberek egy részét, hogy jóízűen csettintgessen, hogy milyen nagyszerű kis bor.

Egy releváns írás, ha valakit érdekel:

[link]

2015. aug. 1. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/28 anonim ***** válasza:
Mert a válasz többi részét nem sikerült értelmezni?
2015. aug. 1. 18:06
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!