Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Csavaros bor felbontás után...

Csavaros bor felbontás után mennyi ideig marad iható állapotban?

Figyelt kérdés
Van egy üveg jobb minőségű vörösborom, de nem fogom tudni meginni egy-két nap alatt. Kb. mennyi ideig tárolhatom, és milyen "környezetben"?

2016. márc. 12. 21:28
 1/10 Mojjo ***** válasza:
100%
Ha már felbontottad, akkor hűtőben. Hogy mennyi ideig lesz jó/iható, nagyon nehéz megjósolni, pláne látatlanban. Függ rengeteg mindentől - a borban lévő szabadkénessav-szinttől, különböző fenolos komponensek mennyoségétől és összetételétől, alkoholtartalomtól (ezt legalább kb-ra tudjuk), savtartalomtól - és akkor még csak a bor beltartalmi értékeit soroltuk. Szóval nem, hogy több száz, de több ezer százalékos eltérések lehetnek eltarthatóságban, bortól függően - még tippelni is lehetetlen. Egyébként vannak borok, amik az első egy-két nap még javulnak is. Mindenesetre én törekednék a pár napon belüli elfogyasztásra.
2016. márc. 12. 23:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
1-2 napig szoba hőn is elvannak. Nem kell félteni a borokat. Nem romlik gyorsan. Hűtőben akár hétig is. De ki az, aki vörösbort lehűt fridzsiderben?
2016. márc. 18. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 Mojjo ***** válasza:

@2: mindenki, aki a 14-18 fokos ideális fogyasztási hőmérsékletet nem tudja máshogy biztosítani. Ha kiveszed a hűtőbő, elkezd melegedni, és egyszercsak eléri a jó hőfokot, ez ilyen egyszerű.

Amúgy egy bor már egyetlen nap alatt is rengeteget változik felbontás után. Lehet akár jó irányba is, lehet rosszba, de változik.

2016. márc. 18. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:

A bor tényleg elromlik, ha nem tesszük hűtőbe?


Pedig nem érezni rajta, még két hét után is finom, és nem volt hűtőben, csak a dugó visszadugva.

2016. márc. 27. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
Mindegy mit tapasztalsz, Mojjó úgyis jobban tudja mit érzel :)
2016. márc. 27. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 Mojjo ***** válasza:
Nem tudom, kedves ötös, én egészen úgy emlékszem, hogy az egyes hozzászólásban pont arról beszélek, hogy kb lehetetlen megmondani, mennyi ideig áll el egy bor felbontás után. A hűtés annyiban segít, hogy lassítja mind a spontán, mind az enzimkatalizált kémiai reakciókat (jelen esetben főleg a bor eloxidálódását), illetve a bort esetlegesen károsító mikroorganizmusok sem a saját hőmérsékleti optimumukon lesznek, így azoknak is kevésbé lesz kitéve. Magyarán a hűtő segít. De ha olvasod, amit írok, akkor láthatod, hogy még véletlen sem tennék tippeket, hogy egy bor akár hűtve, akár hűtetlenül meddig áll el. Ha két hétig, akkor addig.
2016. márc. 27. 21:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
Szóval, akkor nem lehet baja az embernek tőle, mert ha finom, akkor nem lehet romlott, ugye?
2016. márc. 27. 21:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 Mojjo ***** válasza:
Nem, nem lesz tőle semmi bajod, nyugodtwn ihatod :)
2016. márc. 27. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
Kösz.
2016. márc. 27. 22:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim válasza:
Ha csak szabadon tárolod, akkor pár nap, de már egy nap után is romlik a minősége. Viszont lehet már kapni egyszerű "kézi vákuumcsomagoló pumpákat" és borzárat, amivel ha levákuumozva a hűtőben tartod, akár több hétig is simán eláll.
2017. jan. 2. 09:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!