Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogy lehetne kezelni, javitani...

Zsolti737373 kérdése:

Hogy lehetne kezelni, javitani a hordoerleles után szuros illatu, szagu szilvapalinkat?

Figyelt kérdés
Eperfahordoban volt tarolva harom evig (nem volt uj, egy evig volt mar benne palinka), a hordo belseje viasz-parafin bevonatu, talan ez is lehet az oka? A palinka rendben volt, most viszont nincs, 20 liter, kar volna erte.
2016. szept. 15. 09:43
 1/8 anonim ***** válasza:
Mosogatóba öntéssel.
2016. szept. 15. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
Meg lehetne próbálni egy kis aktívszenes kezelést egy kis adagnál.
2016. szept. 15. 15:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 Phoney ***** válasza:

Hozzáértő otthonfőzőtől is hallottam már olyat, hogy a teljesen jó pálinkáját hetek alatt tönkretette a paraffinos hordó. A paraffinbevonat alapvetően azért van, hogy a hordó semmit ne csináljon a benne lévő borral, de úgy látszik, a pálinkát tönkreteszi.


Az előző pálinkával nem volt gond?


Az sem kizárt egyébként, hogy ezt a szúrós jelleget eredetileg elnyomták más, azóta eloxidált/elillant összetevők, esetleg olyan kongenereket tartalmazott, amik közben szúrósakká változtak. Sokan beszámolnak olyanról, hogy a házipálinkájuk X havonta más ízű, jobb-rosszabb, bár szakmabeliek szerint egy jó pálinkának hosszú távon nem kéne ilyeneket csinálnia.



Igazán kijavítani nem lehet, de ha van pálinkafőződ, akkor meg lehet próbálni az újralepárlást, elő- és utópárlatként csak a rosszízű-illatú részeket elvéve. Segít valószínűleg az aktívszenes vagy faszenes kezelés is, de ez kevésbé szelektív, sokat elvesz a pálinka ízéből.

2016. szept. 15. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
A benne lévő alkohol tovább erjedt ecetsavvá. Kétlem, hogy bármi segítene már rajta, kuka.
2016. szept. 15. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 Phoney ***** válasza:

ma 15:55

Tömény alkohol nem erjed ecetsavvá...

2016. szept. 15. 16:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Íny van a pálinka nem ecetesedik.
2016. szept. 16. 05:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Dehogy nem. Könnyen letesztelhető, ha kis mennyiséget megfelelő ideig a szabad levegőn hagyunk. Mellesleg a fertőtlenítő hatáshoz legalább 70%-os alkoholtartalom szükséges, ami pálinkák esetében azért nem jellemző.

Különben csak az érlelés, habár változtat az ízén, azért nem annyira, hogy szúrós szagú legyen. Látatlanba persze ez csak feltételezés.

2016. szept. 16. 09:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Phoney ***** válasza:

ma 09:13

Akkor teszteld már le légy szíves, és számolj be, hogy milyen töményeket sikerült megsavanyítanod.


Nálam már jó pár ital ücsörgött egy évnél tovább megbontva, és 15% fölött egyik sem savanyodik, még akkor sem, ha csak az üveg alján van egy ujjnyi és a többi levegő. Próbáld ki ugyanezt egy 10%-os borral...


Hogy a 70%-os alkohol az ideális fertőtlenítésre, az nem azt jelenti, hogy 70% alatt bármi megél benne.

2016. szept. 16. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!