Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Az édes fehérbor mitől lesz édes?

Az édes fehérbor mitől lesz édes?

Figyelt kérdés
Csakis hozzáadott cukor miatt?

2017. márc. 15. 17:55
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Jó borhoz nem adnak semmilyen plusz cukrot.
2017. márc. 15. 18:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
8%
Igen, a hozzáadott cukortól lesz édes. Alapjában minden szőlőnek van cukorfoka, érettségtől, fajtától, időjárástól függően, de a legédesebb szőlőből sem lesz hozzáadott cukor nélkül édes bor.
2017. márc. 15. 18:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 Mojjo ***** válasza:
91%
A kettes oltári marhaságot írt. Mindenféle hozzáadott cukor nélkül, természes módon készülnek a jobb édes borok (a rosszabbaknál sem a cukrozás jellemző, több okból sem, hanem mustsűrítményezés). Késő este valamikor, ha gép elé jutok, leírom részletesen a gyakoribb édesborkészítési módszereket, most sajnos telefonról igen nehézkes lenne. Addig is szimplán felejtsd el a #2-höz hasonló tévinfókat.
2017. márc. 15. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim válasza:
88%

Édes bor = 40-45 g/l maradék cukor.


Lényegében úgy lesz édes a bor, hogy marad benne cukor, nem alakul mind alkohollá az erjedés során.

Alapjában két lehetőség van:


-külső beavatkozás nélkül:


+Az élesztőgombák működése leáll (elpusztulnak) az általuk termelt magas alkoholtartalom miatt. Amennyi cukrot nem erjesztettek alkohollá az megmarad a borban.


+Aszu borok esetében a szürkepenész gátolja (nehezíti) az erjedést.



-külső beavatkozással:


+Kénezéssel leállítják az erjedést (elemi kén gombaölő hatású) - borosüvegeken legtöbbször olvasható, hogy szulfitot tartalmaz.

2017. márc. 15. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 Mojjo ***** válasza:
100%

@4: valójában 45g/l maradékcukor felett beszélünk édes borról. Ennél több lehet, kevesebb nem - a 40 g/l mindig félédes.


@kérdező: a #4-es hozzászólásban nagyvonalakban olvashatod, mitől marad cukor a borban. Ami fontos, hogy egyáltalán honnan van elég cukor a mustunkban. Ha mustsűrítményezés (és/vagy cukrozás) nélkül készítünk fehérbort, akkor leggyakrabban valamilyen módon töppedt szőlőből. A töppedt szőlő azt jelenti, hogy a szőlőszemek vizet veszítenek, és a bennül található különféle anyagok - köztük a cukor is - így nagyobb koncentrációban lesz jelen. A töppedést el lehet érni:


- túlérettségben szedett szőlővel. Teljes érettségben a szőlő fürtkocsányai bebarnulnak, az anyanövény és a szőlőfürt között megszűnik az anyagáramlás.

- nemesrothadáson átesett szőlővel: a Botrytis cinerea nevű szőlőfajta, bár általában simán szürkerothadást okoz, megfelelő körülmények között szépen, rétegről rétegre vékonyítja a szőlőbogyók héját, amik így veszítenek vizet és kezdenek töppedni. Ezt hívjuk nemesrothadásnak, az ilyen szőlőbogyókat pedig simán magyarosan botritiszesnek.

- szálvessző átvágással: ezt hívják DMR módszernek. Ilyenkor a tervezett szüret előtt pár héttel átvágják a szálvesszőt, ezzel szüntetve meg az anyagáramlást az anyanövény és a szőlőbogyók között. Innentől a bogyók töppedni fognak a fürtökön.

- szalmabor készítési módszerrel: a szőlőt leszüretelik, és szalmán hagyják töppedni


Az, hogy mennyi cukor alakul át alkohollá a mustból az erjesztés során, sok mindentől függ. Az erjesztést végző mikrobióta összetételétől, a must cukor- és tápanyagtartalmától, a hőmérséklettől stb stb. Mindenesetre egy 14-16% alkoholtartalomnál tovább nem szokott ez menni. Ha rendkívül sok a cukor a mustban, akkor ráadásul az élesztők alkoholtoleranciája is csökken. És egy 16% alkoholpotenciálnál _jóval_ több lehet egy töppedt szőlőben. Szóval ezen módszerek segítségével mindenféle mustsűrítmény és cukor nélkül lehet édes bort készíteni. Ettől függetlenül természetes édesborkészítési módszernek csak az első kettőt tartom.


Ezen kívül, ahogy a #4-es is írta, le lehet idő előtt állítani az erjedést, hogy több cukor maradjon a borban. Mondjuk azt hozzátenném, hogy nem ezért van a borokra ráírva, hogy szulfitokat tartalmaznak. A borokat kénezik. Szinte az összeset. Nem azért, hogy leállítsák az erjedést, hanem, hogy a stabilitásukat biztosítsák. A borkén az oxidációval szemben is véd, illetve a mikrobiológiai tisztaságát is hivatott szavatolni a bornak.


Aztán persze az olcsó édesborokat tényleg pancsolják, de nem tisztán cukorral - azt legálisan nem lehet mindig használni, és akkor sem túl sokat -, hanem mustsűrítményezéssel. Amihez még csak saját mustot sem muszáj használni. Illetve a mustsűrítményezést szokás kombinálni az erjesztésleállítással.

2017. márc. 15. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
0%
kedves Mojjo,én vagyok a ketteske.Nem vagyok borász, sem hozzáértő, viszont utálom az édes bort, és ott próbálok lebeszélni mindenkit róla, ahol és ahogyan tudok.Viszont a környékünkön van néhány pince és pincészet, némelyikbe bele is látok, tudom mit csinálnak.Persze biztosan nem így szabályos.
2017. márc. 16. 07:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
#4 Tokaji aszúból lehet akár 3-4-500g/l maradékcukrú bort is készíteni, webáruházban találtam egyszer egy 500 feletti aszú esszenciát valami 3% alkoholtartalommal. :D
2017. márc. 16. 09:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 Mojjo ***** válasza:
@6: azért, mert neked szubjektíven nem ízlik, még nem lesz pancs az édesbor. Sőt, attól sem, hogy pár termelő sajnálatosan valóban gátlástalanul pancsol. A világ legjobb borai között nagyobb számban vannak jelen édesek, mint szárazok. A baj egyébként ott lehet, hogy valószínűleg nem ittál még valódi, jó, természetes édesbort.
2017. márc. 16. 10:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

6-os, az rendben van, hogy nem szereted az édes bort, de miért akarod lebeszélni róla azt, aki szereti?


Én a szárazat nem szeretem, és biztosan nem fog meggyőzni senki, hogy mégis azt igyam. Ha egyszer nem szeretem.


Én sem győzködök senkit, hogy azt igya, amit én szeretek, és ne azt, amit ő.

2017. márc. 16. 11:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!