Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért technokol szagú a cefre?

Miért technokol szagú a cefre?

Figyelt kérdés
60L-es hordóban vadszilva cefre készül még biztos hogy forr mert habzik de olyan szaga van mint a technokol ragasztónak. Mivel első cefre amit készítek nem tudom hogy ez normális e. Érett gyümölcsöt raktam bele max pár darab éretlenebb kerülhetett bele, levél és szár mentes és háromszor mostam meg mielőtt hordóba raktam volna. A hordó kint van a szabadba de fa alatt árnyéba csak a reggeli napfény éri. Ameddig a fő forrás volt napi 2-3 szor kavartam meg. Bár még habzik de már nem kavarom és lezártam. Szóval ez a szag ilyenkor "természetes" van dobhatom ki?

2018. júl. 5. 11:13
 1/7 Phoney ***** válasza:
Az íze nem ecetes?
2018. júl. 5. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Nincs ecetes íze, de a kavaró kanálon most éreztem enyhe gyümölcs illatot de a hordó az technokolos szagú
2018. júl. 5. 13:59
 3/7 anonim ***** válasza:
79%
Ez azért van mert a cefrének nincs savtartalma. Akkor válik ilyenné. Vagy ha egyébként savasabb a cefre de nyakon öntik cukorral. Mindkét esetben savazással megelőzhető a probléma. Ennek semmi köze az ecethez. Ezekbe a kb 50-60 literes hordókba 50 gramm citromsavat kell adni a cefréhez ha tele van. A 100 litereshez értelem szerűen 100 grammot. Én a meggyen és birsalmán kívül minden cefréhez adok savat. Én is jártam így mikor még nem értettem hozzá. A vadszilvának ha jó érett gyakorlatilag nulla a savtartalma. Ne tartsd a szabadba se mert tönkre fog menni a nagy melegbe. Akkor már tényleg ecetes lesz. Valami hűvösebb melléképületbe vagy pincébe rakd. Kiöntened nem kell. Ki főzheted de acetonos ( technokol ) szagú ízű lesz. Természetesen bajod nem lesz. Enyhe mentol íze lesz. Az élvezeti értéket csökkenti. Bár a vadszilva pálinka amúgy se nagy szám. Sok nagy magja van kimagozni nem lehet. Ezért kesernyés is lesz a pálesz.
2018. júl. 5. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
2018. júl. 5. 16:53
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem akarom elvenni Phoney kenyerét a válaszadással, hiszen minden alkalommal teljesen szakszerű, és korrekt válaszokat olvastam tőle, de csak nem bírom ki. Szóval Phoney nem véletlen kérdezte az ecetszagot. Az ecetes cefrében található egy etil-acetát nevű vegyület, ami miatt a technokolos szagot érzel. Ha már savat adagolunk a cefréhez, akkor azt semmiképp nem saccra tesszük, hanem mérjük ( modjuk egy Adwa-val, vagy egy Hanna-val ) És főleg nem citromsavval állítjuk be a pH-ját. Ennek két oka van, az egyik az, hogy a citromsav elbomlik a cefrében, a másik pedig az, hogy a citromsav bontásakor egy diacetil nevű anyag keletkezik, ami nem éppen arról híres, hogy nagyon egészségbarát lenne. Szóval pH beállításra élelmiszeripari foszforsavat, kénsavat, borkősavat ( és akár tejsavat ) használj inkább. A szabadban ( főleg napon ) tényleg nem célszerű tárolni, de nem azért lett ecetes. Kicsit tájékozódj a vezetett erjesztés menetéről, és feltételeiről. A főzés előtt célszerű egy kis szénsavas mésszel, vagy szódabikarbónával semlegesíteni az ecetet úgy, hogy folyamatosan adagolod, miközben kevered, egészen odáig amíg pezseg/habzik. A technokolszag miatt jóval több előpárlatot kell elvenni a szokásostól. Legközelebb pedig jobban figyelj a cefrézésénél.
2018. júl. 6. 14:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Eddig semmi gond nem voltba citromsav használattal. Éveknóta használom. Bevált. De akkor inkább váltok borkősavra. Köszönöm a tanácsot.
2018. júl. 6. 16:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Citromsav kell bele miután kiforrt. Úgy jobban jársz ha kimagvalva összenyomkodod a gyümölcsöt és élesztővel indítod meg mert nincs ideje megromlani a cefrének és nem kell ilyen savakkal foglalkozni miatta. Arra vigyázz hogy soha nem keverjük fel a cefrét, csak megmozgatjuk, megszúrkáljuk a tetejét hogy pezsegjen és esetleg benyomkodjuk a habot ha túl nagy még.

Miután kiforrt nincs semmi piszkálás, lekötözzük egy fóliával a tetejét de nem menetes zárófedéllel mert azért ott mindig van gázfejlődés. Ideális esetben tele van a hordó, így nehezebben penészedik a teteje. Majd novemberben lehet is főzetni, addig hagy pihenjen úgy ahogy van. Én friss gyümölcsöt, szilvát is szoktam főzés előtt tenni bele egy keveset mert mintha zamatosabb lenne a pálinka ami kifől.

2019. aug. 12. 23:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!