Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Bármilyen szőlőből lehet...

B.zoltán73 kérdése:

Bármilyen szőlőből lehet törköly pálinkát főzetni? ( Othello? ) Le kell szemezni?

Figyelt kérdés

2018. szept. 25. 18:41
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
53%
Bármilyen fehérből. Nem kell leszemezni, ki kell préselni a szőlőt, ami maradt az a törköly.
2018. szept. 25. 19:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
0%
Én a helyedben elővigyázatos lennék, és másfajta szőlőt választanék! Nem tudom, hogy pálinkánál mi a helyzet, de bornál eléggé alattomos szőlőfaj az Othello: ha nem forr ki rendesen, akkor a főzet mérgező is lehet!
2018. szept. 25. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
2. ezt honnan szedted ?
2018. szept. 26. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
48%

Egy legendából! Amit azért találtak ki, mert az Othello direkt termő, s hát az nem bidznic! Több lehet benne a metilalkohol, a borában és a pálinkájában egyaránt. Ettől függetlenül egy olyan pohár othello bor, ami gyak. a teljes erjedés során a törkölyön maradt, még abban sem lehet annyi metilalkohol (abban a pohárban), hogy attól bármilyen károsodást szenvedjél, gondolok itt rosszullétre, vakságra, halálra! Ha iszod, mint a barom, ahogy tette ezt régen jó néhány alkesz, akkor akár igen, s erre lett ez alapozva, s nyilvánvalóan a tilalom is ezért született, hogy az idiótája is védve legyen.


Amúgy a kérdést nem értem, a törkölypálinka törkölyből készül (döbbenet!). :D Szóval mit akarsz leszemezni? A törkölypálinka, az a préselt szőlőszemekből készül, mivel az a törköly. Ami szőlőből készül, (megtört szőlőszemekből) az szőlőpálinka (avagy a bor, nyilván)!

Vörös szőlőből is csináltam már törkölypálinkát, nem volt sem jobb, sem rosszabb, mint a többi törkölypálinka. Miért ne lehetne vörösből? Mondjuk gyűlölöm a törkölypálinkát, s nem véletlen merült fel már a kérdés is, hogy pálinkának lehet-e nevezni, nem örülök annak, hogy annak lehet nevezni hivatalosan is.

2018. szept. 27. 08:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
Ennyire konkrétan nem tudtam, de több embertől is hallottam, akik egymástól függetlenül, de határozottan mondták az Othelloról! A környékünkön az egyik család a kertjükben ezért írtotta ki az egész lugast!
2018. szept. 27. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 Phoney ***** válasza:
50%

A direkttermők mérgező bora ugyanolyan szakállas baromság, mint a mérgező abszint. Mindkettőt propagandaszerűen, bizonyítékok nélkül kezdték terjeszteni a franciák annak idején (részben hasonló okokból is), ennek ellenére mindkettőt száz éve elhiszi a fél világ. Ahol számszerű adatot találsz a direkttermők borának metanoltartalmáról, ott mindig ártalmatlan mennyiségeket fogsz találni. Jóval kevesebbet, mint amit pl. a kereskedelmi pálinkában megengednek.


A pálinka max. megengedett 1350 g/hl /100% alk. metanoltartalma egy 12%-os borra vetítve 165 g/hl, ami 1650 mg/l. Ehhez képest a direkttermők max. 300 mg/l-es metanoltartalmával riogatnak. Hogy értsd a problémát.


tegnap 08:35

Ha nem hallottál még szemelt törkölyről, akkor nem csoda, hogy nem szereted a törkölypálinkát... a törköly nem a szártól lesz törköly, hanem attól, hogy már bort csináltak belőle. Akár bennehagyták a szárát, akár nem.

2018. szept. 28. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
Csak szemelt törkölyből csináltam eddig pálinkát Phoney. Olyanról még csak nem is hallottam, hogy benne hagyják a szárát. Ki gondolja, hogy az ott jó helyen van benne? :) Ha egyszer az alapállás más gyümölcsnél is az nálam, hogy abba csak étkezési gyümölcs kerül, szár, levél, virágmaradvány, mag/magház, nem kerül, a gyümölcs mosva van, pépesítve, stb. akkor a törkölybe sem kerül szár nálam. Egyszerűen nem szeretem az ízét! Nem mondom, hogy minden borvidék törkölypálinkáját végigkóstoltam, de ittam már több házit is, ittam már Villányit, Pannonhalmit. Szóval esélyt kapott már eleget tőlem.
2018. szept. 28. 09:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 Phoney ***** válasza:

ma 09:56

Ja, hogy ezért nem értetted, mit kell rajta szemelni? Bocs :)

2018. szept. 28. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
De azt értsétek meg, ha nem teszed bele a szőlőnek a szárát, akkor az nem törköly pálinka, hanem szőlő pálinka. A törköly az, ami préselés után kiszedsz a présgépből.
2018. szept. 28. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 Phoney ***** válasza:

ma 11:21

Nem értjük meg. A törköly nem az a szőlő, amiben benne van a szára, hanem az a szőlő, aminek már elvették a mustját/borát.


Azt azért vágod, hogy vörösboroknál többnyire már erjesztés előtt lebogyózzák a szőlőt, és ezért eleve szár nélküli a törkölyük?


SZŐLŐPÁLINKA nem készülhet a gyümölcs saját leve nélkül (ahogyan semmilyen más gyümölcspálinka sem!). Ha elveszik a gyümölcs levét, akkor a maradék héj/hús párlata szőlőnél törkölypálinka, más gyümölcsök esetén pedig ún. gyümölcstörköly-párlat lesz. Szárral is, meg anélkül is.

2018. szept. 28. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!