Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hordó viaszozásának eltávolítása?

Hordó viaszozásának eltávolítása?

Figyelt kérdés

Lehetséges házilag eltávolítani a hordó belső viaszozását?

Elvittem egyik hordómat javításra, csak a kádár belülről kiviaszozta, aztán csak itthon vettem észre, vissza vinni nem igen van lehetőségem, mert nem éppen közel van.

Tehát a kérdés az, hogy mennyire lehet megoldani házilagosan ?

Forró vízzel öblögessem esetleg ? ( kicsi, 25 literesről van szó)

vagy van valami megoldás rá ?

Előre is köszi


2019. febr. 9. 19:22
 1/8 anonim ***** válasza:
Kérdezd meg a mestertől, aki csinálta.
2019. febr. 9. 19:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Valószínűleg azért tette rá a viaszt, mert nélküle nem lett volna normálisan használható. Pl. túl vékony a donga, és nagyon nagy volna a párolgási veszteség.

Mindenképpen hívd fel mielőtt bármibe is belekezdesz.

2019. febr. 9. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Ez egy nagyon öreg emberke, talán még telefonja sincsen, már csak maszekba végzi a kádárkodást.


A hordóval az volt a gond, hogy az egyik dongának a vége meg volt repedve, és átszivárgott rajta az alkohol ( nem vékony vagy hasonló)

előtte nem volt beviaszozva, és most se akartam, ő csak jót akart ezzel, ezért pluszba meg csinálta azt is.


valahogy akkor utána járok h mi legyen :D

vagy talán lesz valaki aki járt már így


azért köszi szépen

2019. febr. 9. 20:37
 4/8 Phoney ***** válasza:
Mit akarsz egyáltalán egy 25 literes hordóval? Érlelésre csak annyira alkalmas, mintha fakockákat áztatnál az italba. Az ilyen kis hordókat pont azért szokták belülről paraffinozni, mert se tárolásra, se igazi érlelésre nem alkalmas a túl nagy felület/térfogat arány miatt.
2019. febr. 9. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

kis mennyiségben állítok elő egyéb égetett szeszeket.

nem pálinka tárolására kell, hanem pont arra, hogy a tölgyfa átadja a színt és az egyéb ízeket.

csak hasonló kisebb méretű hordók jók esetleges kísérletezgetésekre...100 liter esetén 1-3 év mire megérne annyira a szesz mint amennyire akarom, ergo nagyon sok idő kell ahhoz.

kicsi hordókban ez az idő jócskán lecsökken

2019. febr. 9. 20:59
 6/8 A kérdező kommentje:
...illetve a hordós érleléstől sokkal finomabb végterméket kapok. A fakockás verzió csak színt ad majdnem hogy.
2019. febr. 9. 21:01
 7/8 anonim ***** válasza:
A fakocka és a fachips ugyanazt tudja, mint a hordó, csak nem valami vackot kell beleszórni fachipsként. Pár nap alatt elkészül.
2019. febr. 9. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:

Ne haragudj, hogy ezt mondom, de a színét leszámítva egyáltalán nem lesz olyan a fakockával érlelt meg a hordóban lévő, össze sem hasonlítható.

De a kérdés nem is erre vonatkozott, illetve nem is szeretnék vitát kezdeni ilyenből.


A lényeg, hogy egyenlőre nincs házi megoldás a feltett kérdésre ( vagy még nem tudunk róla).


Azért köszönöm a válaszokat.

2019. febr. 10. 21:03

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!