Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Van e olyan bor ami otthon...

Van e olyan bor ami otthon tárolva is jó, évtizedek múlva, bontatlanul? Rossz tapasztalatok.

Figyelt kérdés

Elmúlt időszakban volt "szerencsém" kipróbálni többször is idősebb borokat amelyeket sokáig örizgettek egy adott alkalomra, pl nagyapám a 80 születésnapjára kibontotta a szekrény tetején örizgetett 5 puttonyos tokajit amit vagy 15 éve vett, mondanom sem kell nem volt vmi jó sőt majdhogynem ihatatlan, de nyilván megsérteni nem akartuk de privátban beszélve többieknek sem izlett. De olyan is volt megint más ismerösnél hogy már ihatatlan volt tényleg a házasság alkalmából kibontott "kincs". Szóval az érdekelne hogy létezik e egyáltalán olyan bor ami otthoni körülmények között eltartható hosszabb ideig minőségromlás nélkül vagy csak ez népi mitosz ami tartja magát?

Hozzá értők válaszát várnám



#nagyapám bora #20 éve "érlelt" bor #idős bor jó
2019. ápr. 9. 19:12
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagyok hozzáértő, de a bor tárolása külön szakág. Nem úgy működik, hogy a nagymama felteszi a kredenc tetejére a gáz konvektor felé, és ott áll mozdulatlanul 4p évig a családi kincs, és elolvadunk gyönyörünkben, amikor kibontjuk. Csak pár kifejezés amiket életemben hallottam borok tárolásánál : pince, hőmérséklet, dőlésszög, forgatás....
2019. ápr. 9. 19:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Hatalmas tévhit, hogy a bor végtelenségig eltartható.
2019. ápr. 9. 19:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
89%

Szobahőmérsékleten csak likőrborok (pl. portói, sherry, Madeira, Marsala, vermut) állnak el évekig, amiknek magas az alkoholtartalmuk a hozzáadott borpárlat miatt.



Akinek nincs pincéje, de pár tucat palack bort otthonában évekig akar tárolni, az vehet erre egy borhűtőgépet.


(Forgatni a pezsgőt szokták, nem a bort. Sima hűtőbe azért nem jó eltenni évekre még 1 üveg különlegesebb bort sem, mert ott sokat rázódna.)

2019. ápr. 9. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem akarok belefolyni nagyon, mert ez egy bonyolult téma, de a szekrénytetején, ahol nyáron 45 fok van és süti a nap persze, hogy megdöglik bármilyem bor.
2019. ápr. 9. 20:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
Borhűtő, de évtizedekig abban sem lesz jó egy 1500 forintos adzú
2019. ápr. 9. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:
Ahogy olvastam manapság már aszu sem tarthato el egy évtizednél tovább(meg is szünt a puttyonos meghatarozas), mindent azonnali fogyasztasra terveznek és nem jövönek.
2019. ápr. 10. 13:32
 7/11 anonim ***** válasza:
0%
Szűnt meg a lóf#szt.
2019. ápr. 10. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Az enyém csak a 3-as hozzászólás volt, van másik 62%-os is.

7-es válasza helyes, csak vulgáris. Az aszúk minőségére ma pont nagyon is figyelnek, viszont nem attól jó egy bor, hogy panel konyhában is évekig eláll a konyhaszekrényben...

2019. ápr. 10. 15:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:
7-es tudtommal a történelmi aszu megszünt egészen 1997-ig a törvény az volt hogy az aszut puttonyszám + 2 év kell érlelni tehát adott esetben 6 puttyonost 8 évig érlelték kiadás elött, viszont az 1997 es törvény csak 3 évre csökkentette a kötelezö érlelési idöt puttonyszámtól függetlenül. Raadasul ahogy olvastam megengedobbek lettek azelött 60kg aszuszemböl max 100 liter bort lehetett. Mostmár 100 kg aszubol 250liter bort lehet késziteni. Hitványabb arány!
2019. ápr. 10. 17:48
 10/11 anonim ***** válasza:

2004. évi XVIII. törvény

a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról

36. § * (1) A Tokaji borvidéken készített tokaji máslás, tokaji fordítás, tokaji szamorodni, tokaji aszú és tokaji eszencia tokaji borkülönlegességnek minősülnek és önálló névhasználatra jogosult

..

(5) Tokaji aszú: a Tokaji borvidék területén termett borszőlő Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott, szüretkor kézzel külön szedett, feldolgozott szőlőbogyóinak az ugyanott termett szőlőből készült mustban, részben erjedt szőlőmustban, még erjedésben lévő új borban vagy azonos évjáratú borban történő áztatását követő alkoholos erjedés útján nyert, és a forgalomba hozatal előtt fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség.


99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a borok előállításáról

Tokaji aszú és aszúeszencia

31. § (1) A tokaji aszú puttonyszám szerint lehet:

a) 3 puttonyos, amely legalább 60 g/l természetes cukrot és

25 g/l cukormentes extraktot,

b) 4 puttonyos, amely legalább 90 g/l természetes cukrot és

30 g/l cukormentes extraktot,

c) 5 puttonyos, amely legalább 120 g/l természetes cukrot és

35 g/l cukormentes extraktot,

d) 6 puttonyos, amely legalább 150 g/l természetes cukrot és

40 g/l cukormentes extraktot tartalmaz;

e) a tokaji aszúeszencia a kiemelkedő minőségű, kiválóan alkalmas területről és évjáratból származó aszúbor, amely legalább 180 g/l természetes cukrot

és

45 g/l cukormentes extraktot tartalmaz.

(2) A tokaji aszú érzékszervi jellemzői a következők:

a) színe: a sárgától a mély borostyánsárgáig;

b) tisztasága: tiszta, a palackban érlelésből származó esetleges finom porszerű kiválás megengedett;

c) illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességekre jellemző aszú és érlelési illat;

d) íze, zamata: egészséges, harmonikus, a tokaji borkülönlegességekre jellemző aszú és érlelési íz és zamat.

2019. ápr. 10. 18:04
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!