Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Valakinek van-e tapasztalata...

Valakinek van-e tapasztalata házi sörfőző berendezésről?

Figyelt kérdés
2010. júl. 6. 17:28
 1/3 anonim ***** válasza:
Úgy tűnik senkinek XD
2010. júl. 9. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Igen,nagyon úgy tűnik...
2010. júl. 9. 18:31
 3/3 anonim ***** válasza:

Figyelj csak! Láttam egy cikket, és eszembe jutottál xD

Tessék:


Sörkészítés házilag

.

Tudod, hogy a saját sörkészítés házilag kevés erőfeszítéssel és költséggel állítható elő?

És hogy milyen felszerelés szükséges a házilagos sörfőzéshez?

Az a néhány dolog, ami kell a sörkészítés házilagos kifőzéséhez, megtalálható a legközelebbi vaskereskedés üzletben.


Egy 35-40 literes műanyag vödör fedővel.


Műanyag cső 2 méter hosszú

12 darab 2 literes műanyag palack

Sűrűségmérő


Hozzávalók a sörkészítés házilagos megoldásához:

Malátakivonat 1,5 kg

1 kávéskanál élesztő ezt általában a malátával adják, belekeverve.

Cukor 1,5-1,7 liter

Víz


Még jobb sört kapunk, ha 2 szeres mennyiségű malátakivonatot használunk és semmilyen cukrot nem teszünk bele. Igaz ez növeli a költségeket, de gazdagítja a sör ízét.

Az így elkészült sör mennyisége kb. 23 liter lesz.


Sörkészítés házilag:

Öntsünk 10 liter hideg vizet a műanyag vödörbe.

7 liter vizet forraljunk fel.

A forró vízhez adjuk hozzá a maláta kivonatot és keverjük össze.

Hagyjuk állni 20 percig.

Adjuk hozzá a cukrot és kevergessük, amíg fel nem oldódik.

Amikor feloldódott, akkor öntsük a műanyag vödörbe, a tíz liter hideg vízhez.

Fedjük le a fedővel lazán, hogy a termelődő gázok ki tudjanak jönni (így nem kell kotyogót használni).

A környezeti hőmérséklettől (16-24 °C) függően a sör 6-10 nap múlva kész.

A sörkészítés házilagos megoldásánál sűrűségmérővel ellenőrizhetjük a sört, sötét söröknél (1,008) míg a könnyű söröknél (1,010-1,015) sűrűséget mérhetünk.

Ha nincs sűrűségmérőnk, akkor kóstolással ízleljük meg a sört (ez itt most nem édes ízű).


A sörkészítés házilag következő lépése a palackozás:

Állítsuk a műanyag vödröt egy masszív asztalra a 12 db 2 literes palackot pedig tegyük a földre.

2 teáskanál cukrot tegyünk minden palackba.

Fontos, hogy ne mozgassuk a sört a palackozás ideje alatt.

Ahogy töltjük az üvegeket, vigyázzunk, hogy a műanyag cső az palack alján legyen, hogy elkerüljük a habzást.

A palackot ne töltsük meg teljesen, (csak 90%-ig) hagyjunk minden palackban légteret és csavarjuk rá a kupakokat. Azután minden palackot rázzunk fel, hogy a cukor feloldódjon az alján.


A sörkészítés házilag következő lépése a tárolás, érlelés:

Az első néhány (2-3) napig állítsuk meleg helyre, majd tároljuk sötét hűvös helyen.

A sör a palackozás utáni néhány napon belül javulni fog, vagyis még érik.

A palackozástól számítva 5-6 nap után fogyasztható.


A sörkészítés házilag nagyon egyszerű, érdemes kipróbálni.



Bár én biztos nem gyártanék le elsőre 20-30l sört. =/

2010. júl. 10. 12:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!