Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Pezseg az őszibarack befőtt....

Pezseg az őszibarack befőtt. Miért?

Figyelt kérdés
Kb 1 honapja tettünk el 25 üvegnyi barackbefőttet. Tegnap kibontottuk és egyetlen egy üveg nem pezsgett csak. Mi lehet az oka? Az uvegek sterilizalva lettek. Celofánnal plussz tetővel tettük el őket(egy darab volt ami csak celofános) dunsztolva lettek, volt bennük nátrium benzoát is. Még a barackok is savanyúak lettek. Mi lehet az oka?

2020. aug. 15. 12:30
 1/10 anonim ***** válasza:
49%

A celofán a gond, a csavaros tetö alá nem szabadna tenni, mert emiatt nem zár rendesen a fedél.

A nátriumbenzoát meg teljesen fölösleges vegyszer csak semmit nem ér, ha valami egyébként nem stimmel, ha meg minden rendben, akkor anélkül is tökéletesen eláll.


Ami még emelett lehet gond, ha a barackok túlságosan sokat lettek permetezve/mütrágyázva a növekedés során, szedés elött esöt kaptak.

Vagy az üvegeket nem megfelelöen kezelted - pl a sterilizásás után eltörölgetted.

2020. aug. 15. 12:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Általában szennyeződés. Vagy az üveg, vagy a barack nem volt tiszta.

Vagy levegőt kapott. Nem lett rendesen lezárva, vagy nem elég időt lett dunsztolva. Vagy túl hamar ki lett belőle véve.

2020. aug. 15. 12:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
54%
1! " lehet gond, ha a barackok túlságosan sokat lettek permetezve/mütrágyázva a növekedés során" Megkisérelnéd ezt az állitásodat megmagyarázni, érthetövé tenni? Köszönöm!!!
2020. aug. 15. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
66%

Én a celofánt enyhe szódabikás vízbe szoktam mártani.

Az üveget és a tetőt alaposan kiforralom vízben. Csipesszel emelem ki, s ráteszem egy tiszta, 90%-ban mosott vászonra. Lecsurgatom.

A tetőhöz nem nyúlok kézzel, csak, mikor rátettem a teljesen teli üveg

szájára és egy tiszta konyharuha segítségével lezárom. Fejre állítom, hogy ha mégis maradt némi buborék, az menjen keresztül a forró gyümölcsön, és csírátlanítsa.


Soha nem teszek semmiféle tartósítószert a befőttjeimbe,

savanyúságaimba. Mindent azonnal száraz dunsztba teszek, újságpapírba csomagolva, majd vastag plédekbe. Van, mikor 3-4 napig dunsztolódik, szép lassan.

Nem érdemes celofánra plusz tetőt csavarni, mert csavarás közben elmozdulhat alatta a celofán.

Dupla celofánnal szoktam lezárni, mint írtam, azt a felét, amelyiket az üveg szájára helyezem, enyhe szódabikás vízbe mártom bele.

2020. aug. 15. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:
Utolsó! Volt amit duplacelofánnal zártam. Teljesen sikerult lezarnom es az is pezsgett😕
2020. aug. 15. 12:53
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Minek a celofán? Soha életemben nem raktam a kupak alá,nem is pezseg a barack..

Szerintem az lesz a gond sajnos, ha a sterilizalas és a dunsztolás oké volt.

2020. aug. 15. 13:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:
Akkor legkozelebb nem lesz celofan. Erdekes mert a lekvaroknak ugy meg nincs semmi baja. Lehet a sterilizalast rontottuk el
2020. aug. 15. 13:16
 8/10 anonim ***** válasza:

"Megkisérelnéd ezt az állitásodat megmagyarázni, érthetövé tenni? Köszönöm!!!"


Elvileg ilyen esetben a gyümölcs gyorsabban/nagyobbra nö, a sejtjei ezért lazább szerkezetüek, kevésbé ellenállóak az esetleges kórokozókkal szemben.


De emellett sok éves tapasztalat is, ami vegyszerek nélkül nött, azok a gyümölcsök ugyan kisebbek, de tartósabban, a szép nagyok meg, amiket kezeltek, sokkal hamarébb kezdenek romlani.


Ettöl függetlenül nem kötelezö egyetérteni ezzel, csak mint lehetséges okot említettem meg.

2020. aug. 15. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
Utolsó. Koszonom! Sajnos nem tudom h permetezték-e. Rendeltük és amikor kihozták láttuk, hogy olyan 2 ökölnyi méretű volt némelyik
2020. aug. 15. 13:24
 10/10 anonim ***** válasza:

Én akkor jártam így, ha nem volt elég forró a befőtt a száraz-dunsztba tevés előtt. Vettem végül egy befőző automatát, hogy rendesen ki dunsztolhassam az eltett dolgokat. És mindig leselejtezem a kétes tetőket. Csak makulátlanokat használok. Egy fedő 15 Ft körül van, egy üveg befőtt meg félezer körüli érték. Nem éri meg kockáztatni :-)

Mióta átálltam erre a módszerre nem romlott meg semmi.

2020. aug. 17. 21:05
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!