Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Milyen lenne az étel, illete...

Milyen lenne az étel, illete az élet mesterséges adalékanyagok nélkül?

Figyelt kérdés
Anélkül kérdezem, hogy vitát nyitnék arról, károsak-e a mesterséges adalékanyagok vagy sem. Nekem alapelvem, hogy nem szívesen eszem olyan anyagot, aminek a nevét nem tudom kimondani (feltéve, ha az mesterségesen előállított). Tegyük fel, hogy a világ egy csettintésre (hogy ne megszokás legyen a folyamatos változás) megszabadulna minden élelmiszeripari mesterséges adaléktól. Amiket én ismerek: színezékek, ízfokozók, aromák/ízek (füstíz??), talán még ilyenek, hogy: sűrítőanyag, vagy hasonlók. Ezeket, ahol kell, természetes anyagokkal pótolva (színezék mindegy, nekem mindegy ha nem csili-vili a külleme a kajának). Milyenek lennének az ételek ezután? Sokkal drágábbak? Nem lenne elég alapanyag? Más lenne az ízük? Tehát az általam leírt világ élelmiszere úgy nézne ki, hogy pl. sült krumpli az krumpli, kis só és a kisütéshez olaj (semmi ízfokozó, füstíz, meg hasonlók). Milyen lenne egy ilyen világ, és az élelmiszerek?
2021. márc. 25. 12:11
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem teljesen értem, ugye tudod hogy a "színezék" nem feltétlenül jelent mesterséges adalékanyagot? :D

Pl. a kurkumát is használják színezéknek, semmi mesterséges és semmi káros nincs benne.


Amúgy semmi extra nem lenne, nézz utána a "clean eating"-nek vagy a TÉNÉ-nek, és kb. úgy nézne ki.

2021. márc. 25. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Értelmetlen lenne, ahogy sajnos a felvetésed is az. A mesterséges adalékanyag nem azt jelenti, hogy mindenképp valami laborban kikevert, rákkeltő anyagról van szó, amit Bill Gates kérésére fejlesztettek ki (érezd az iróniát). Gyakorlatilag minden mesterséges, amit nem tudsz csak úgy kinyerni valamiből, mint mondjuk a citromból a levét, hanem fel is kell dolgoznod felhasználás előtt. Például ott van kedvenc színezőnk, a cékla. Annak sem öntheted bele csak úgy levét mondjuk egy vörös bársony tortába, mert borzasztó íze lesz, ezért ki kell belőle vonni az ízanyagokat felhasználás előtt.


Persze nyilván vannak valóban káros adalékok, lásd aszpartám, de ezeknek sajnos egyesével utána kell nézni, mert nincsenek különválogatva a káros és nem káros anyagok.

2021. márc. 25. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

Nagyjából megfogtátok a lényeget, pedig úgy érzitek, hogy nem 😁

Igen, erről lenne szó, és azért is kértem, hogy vonatkoztassunk el attól, hogy valami káros-e vagy sem.


Vonatkoztassunk el picit a valóságtól és egyszerűsítsünk le egy ételt egy példa kedvéért. Ételünk alkotóeleme legyen: kötelező anyagok (amiből ha bármit kihagyunk, nem kapjuk meg az adott ételt) és segédanyagok (mindegy hogy természetes/mesterséges, káros/semleges/egészséges).

Na... ételünkbe tegyük az első csoportba beletartozó dolgokat, és hagyjuk ki a másodikat. Pl. a sült krumpliból kihagyhatjuk a sót, de a krumplit már nehezen. De hogy értsétek, mire gondolok.


Szóval arra lennék kíváncsi, hogy valamiből csak azt tesszük bele, ami tényleg, minimálisan szükséges az adott étel elkészítéséhez. Az hogy hogy néz ki (színezőanyagok), az mellékes.

2021. márc. 25. 13:47
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Én erre is adtam választ, clean eating, TÉNÉ. Mindkettőnél összetevőkből dolgozol, nem raksz bele "fölösleges" dolgokat.

Ha úgy gondoljuk, hogy a fűszerek is fölöslegesek, akkor nyilvánvalóan kevésbé lennének ízesek az ételek.

2021. márc. 25. 13:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
67%

Én sosem használok adalékokat, kész ételeket meg nem veszek.

Felénk mindenkinek ízlik, jobban, mint akármikkel dúsítva.

2021. márc. 25. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
51%

3-mas, viszont só nélkül a krumpli ízetlen + sóra szüksége van az emberi szervezetnek. Még a hegyi kecskék is nyalogatják a sós sziklákat.

Tehát most mellélőttél, barátom. :)

2021. márc. 26. 15:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
5-ös, tehát sem sót, sem borsot, sem más fűszert nem használsz a kajáknál? Hm... kíváncsi lennék, milyen íze van így mondjuk egy sertéssültnek nálatok, mert hogy pont a fűszerezés (az ún. adalékanyagok, amiket utálsz) hozzák ki a hús igazi ízét és zamatát. Már az ősember is sózta a húst, amikor rájött, hogy azzal sokkal finomabb.
2021. márc. 26. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!