Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mi a Káposztás paszuly angol...

Mi a Káposztás paszuly angol megfelelője?

Figyelt kérdés

Kárpátaljai vagyok nálunk ez egy bizonyos járásban igen elterjedt étel illetve gyermekkorom egyik kedvence. Sok helyen még MO-n az anyaországban sem ismerik.

Esetleg Szabolcsi káposztás bableves néven ismert de az sem pontosan ugyanaz.

Érdekelne hogy van e egyáltalán angol megfelelője illetve ha van mi az?



2023. márc. 12. 00:12
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
68%

Magyarországon a babos káposzta különböző variációi valóban nagyon visszaszorultak, pedig szinte minden tájegységnek meg volt régen valamilyen formában.

Említetted, hogy Kárpát-alján etted gyermek korodban... az mikor is volt? Mostanság is főzik még gyakran?

Szabolcsi verziónak a káposztás bablevest említetted.

A Hajdúságban régen pl nyílt tűz mellett, cserépedényben készült verziója volt ismert, az emberek dolgoztak, s közben a tűz mellé tett cserépedényben főtt a babos káposzta.

A többi tájegységnek is megvolt a káposztás-babos ételük, amelyek nem vesztek el teljesen, de tény, hogy nem közismert ételek, viszont talán mostanság kezdenek visszajönni a köztudatba, ahogy a régi kemencés, cserépben készült ételeket egyre többen kezdik újra felfedezni.


Azt ne várd, hogy az általad ismert recept szerint készült ételt találod meg ország-szerte.

A magyar konyha változatos, pl a töltött káposzta készítés receptjét is számtalan verzióban meg lehet találni, teljesen természetes, ha hasonló receptet találsz, de a kettő mégsem ugyanaz.



Néhány káposztás.babos étel:

https://www.youtube.com/results?search_query=babos+k%C3%A1po..

(nem tudom, melyik hasonló az általad említett kárpátaljai változathoz)

2023. márc. 12. 01:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
69%

"Sok helyen még MO-n az anyaországban sem ismerik ... van e egyáltalán angol megfelelője illetve ha van mi az?"

Hát ez az, hogy még itt sem... Én se hallottam még róla sose. Akkor az angolok miért ismernék annyira, hogy elnevezzék valahogyan? :)


Ha találsz olyan éttermet, amelyikben lehet ilyet enni, akkor az ő honlapjukon az étlapon talán találsz angol fordítást - de az is csak valami olyasmi lesz, mint amit itt is írnak majd, akik tudnak angolul, hogy mondjuk "cabbage beans", oszt jónapot. :)

Az ételek - főleg az ilyen tájjellegű ételek - mindig olyanok, hogy ha "létezik is angol megfelelője", akkor is hiába mondod egy angolnak, attól még fogalma se lesz róla, hogy hogyan kell elképzelni egy olyat, hogy mondjuk "poppy seed rolls", muszáj lesz elmagyarázni (hogy a tésztájába van-e gyúrva vagy keverve a mák, vagy töltik vele, vagy a tetejére szórják-e, vagy micsoda, és hogy mekkora "rolls", falatnyi-e vagy tepsi méretű, stb.).

2023. márc. 12. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
92%

Garantáltan nincs angol megfelelöje - még Magyarországon sem hallottak róla a legtöbb helyen, nem tudnak semmit kezdeni ezzel a megnevezéssel.

Ha valamiért erröl akarnál beszélni velük, akkor röviden leírodn, hogy (savanyú vagy édes?) káposztából és (zöld, szemes vagy száraz?) babból készült étel, ami felétek kedvelt fogás. Ha több érdekli, akkor visszakérdez és elmesélheted a receptet, egyébként fölösleges.

2023. márc. 12. 08:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
92%
Ha már a receptnél tartunk, igazán megoszthatnád velünk, hátha valaki kíváncsi rá rajtam kívül is 😉
2023. márc. 12. 08:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
93%
A 3-as vagyok, igazad van, engem is érdekelne, még soha nem hallottam róla, de szivesen kipróbálnám.
2023. márc. 12. 08:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Én ismerem egy kolléganőm által, igaz nem "káposztás paszuly" néven, hanem babos káposztaként. Már nem emlékszem, hogy a kolléganőm milyen tájegységről származott, de elég gyakran főzte.

Az biztos, hogy nem leves volt, hanem inkább mintha székelykáposzta lenne babbal keverve. Nekem nagyon ízlett, de bevallom, soha nem csináltam.

Itt van egy közelítő recept:

[link]


Ez annyira tipikus magyar étel a savanyított káposzta miatt, hogy nem hiszem lenne angol megfelelője.

2023. márc. 12. 10:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
80%

Ha Angliában élsz, akkor ott nem fogsz savanyú káposztát kapni, legfeljebb dobozos konzervet magyar vagy lengyel boltban.

De pillanatok alatt összedobhatsz "házit", csak kell 1-2 hét az éréshez.

Én Magyarországon is inkább magam csinálom egy 5 literes befőttes üvegben, (3 kg káposzta fér bele) mióta ócska, ecettel savanyítottat sikerült vennem sorozatosan.

Ez az általam kipróbált, legjobb és legegyszerűbb recept (borókabogyót elhagyhatod, ha nem szereted):

[link]

2023. márc. 12. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
71%
A savanyú káposzta egyáltalán nem tipikus "magyar" élelmiszer, minden szláv területen ismert, de Németországban is sokkal gyakoribb, mint itt, de Angliában is lehet kapni "sauerkraut" néven, a megnevezést a németböl vették át, ezért azonos az írásmódja.
2023. márc. 12. 11:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
77%

7-es válaszoló.

Mindent lehet már kapni Angliában.

Sőt még Kanadában is találtam mindent .

2023. márc. 12. 14:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 A kérdező kommentje:
1-es, a gyermekkorom igen nagyszabású megfogalmazás volt mivel jelenleg fogom tölteni a 18-at illetve még mindig Kárpátalján élek.
2023. márc. 13. 00:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!