Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mitől "jókai" a jókai bableves...

Mitől "jókai" a jókai bableves? Miben más, mint egy sima bableves?

Figyelt kérdés
2011. okt. 21. 13:58
 1/3 anonim ***** válasza:
tejföl + széles metélt. Ettől jókai
2011. okt. 21. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
Debreceni kolbászt tesznek bele. a debreceni kolbászt hoszába ketté kell vágni ,és zsiron,vagy olajon meg kell sütni és ezt teszik a kész tejfölös csipetkés bablevesbe,
2011. okt. 21. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

Hogy csipetkével, vagy metélttel, szerintem az mindegy. Lényeg, hogy laktató egytálétel legyen, és a hozzávalók kb. benne legyenek.

Jókai személyéhez kötődő különleges bableves, amely neves írónk füredi tartózkodása alatt vált kedvenc ételévé.

Jókai bableves



Hozzávalók:


400 gramm száraz bab,

400 gramm debreceni páros kolbász,

1 db füstölt sertéscsülök (kb. 500 gramm),

kb. 2 liter víz,

100 gramm zsír,

80 gramm liszt,

6 dl tejföl,

200 gramm sárgarépa,

150 gramm petrezselyemgyökér,

120 gramm zeller,

60 gramm vöröshagyma,

200 gramm zöldpaprika,

100 gramm paradicsom,

2 babérlevél,

só, paprika,

2-3 gerezd fokhagyma,

petrezselyemzöld,

ecet,

csipetke



Elkészítés:



Áztassa a babot kb. 1 napot. A csülköt fõzze puhára. Pirítsa az apróra vágott vöröshagymát egy kevés zsiradékon, majd párolja együtt a karikára vágott zöldségekkel együtt.



Öntse hozzá a babot az áztatólével együtt, adjuk hozzá a füstölt csülök levét is, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot és babérlevelet, ízlés szerint sózza.


Süsse meg a kolbászt, majd vágja karikákra. A kisült kolbászzsírt felhasználva készítsen világos rántást, melyet pirospaprikával és petrezselyemzölddel hintsen meg, majd keverje hozzá az összezúzott fokhagymát.


Ha a bab megpuhult rántsa be a levest. Ha ismét felforrt, habarja be a tejföl nagyobbik fe-lével, ízesítse kevés ecettel, adja hozzá a kolbászkarikákat és fõzzön bele csipetkét. Ha szükséges hígítani adjon hozzá meleg vizet.


Tálaláskor darabolja fel a melegen tartott, kicsontozott, apró kockákra vágott csülökhúst, és arra merje rá a forró levest. Néhány kanál tejfölt adjon hozzá a tányérokba.

2011. okt. 21. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!