Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Van olyan, hogy valakinek...

Van olyan, hogy valakinek egyszerűen nincs érzéke a főzéshez, és akármennyit főz, soha nem fog jól főzni?

Figyelt kérdés

Nemrég kezdtem főzni, úgy két hónapja, azóta jópár kaját kipróbáltam már, de a legtöbb nem olyan igazi :( Ehetetlen még egyik sem volt, sőt volt egykettő ami finomabbra sikeredett mint ahogy anyától vagy másoktól megszoktam. Persze csak véletlen, nem azért mert valamit tudatosan másképp csináltam.

De a legtöbb kaja az olyan semleges, nem rossz, de azért nem olyan amit mondjuk ha váratlan vendég jönne, meg merném vele kínálni :S

Hiába főzök heti 3-4szer, csak nem akarok ügyesedni, úgy érzem hogy egyszerűen érzék kell hozzá, ami nekem nincs meg.

Így van ez?


2011. okt. 24. 19:21
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez úgy gondolom gyakorlat kérdése, szerintem érzéke annyi lehet az embernek hogy vagy ráérez egyből vagy nem de gyakorlással minden jobban megy.
2011. okt. 24. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Minél többet próbálgatod, gyakorlod, annál több lesz idővel a siker-élményed is. Ettől kezdve rájössz, hogy ez nem érzék kérdése, hanem akarom-nem akarom kérdése.

Csak bátran, és szerintem ne úgy csináld, hogy minden nap pl. egy héten keresztül más és más kaja elkészítését próbálod, mert akkor előfordulhat, hogy egész héten csak kudarc-élményed lesz.

Amikor már valamit sikerült úgy elkészítened, hogy az ízlett, akkor pár nap múlva ismételd meg = gyakorlás. Ellenkező esetben 2 hónap múlva már nem fogsz emlékezni arra, hogyan is csináltad.

Ha valami nem sikerült, amikor eszed, tudni fogod, mi az ami nem ízlik benne, tehát 2 nap múlva arra jobban odafigyelsz, és előbb-utóbb "bejön" a jó variáció. Ez is a gyakorláshoz tartozik.

Egyelőre mindenből csak keveset készíts, hogy ha nem igazán ehető, ne sokat kelljen kidobni.


Bármilyen recept alapján készítel valamit, és pontosan betartod, kizárt, hogy ne sikerüljön!

2011. okt. 24. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:

De kedves vagy, ezek hasznos tanácsok voltak, alkalmazni fogom őket, köszönöm! :)

Meg az elsőnek is :)

2011. okt. 24. 20:05
 4/9 anonim ***** válasza:
fontos hogy szeresd elkészíteni az ételt.
2011. okt. 24. 22:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:

Előfordulhat, szegény megboldogult nagymamám nagyon nem tudott főzni, pedig hát családanya révén muszáj volt neki. 6 főételt tudott jól elkészíteni (rántott hús, rántott hal, töltött paprika, tyúkhúsleves, tepsis krumpli, sült kacsa, a többi... Inkább ne is beszéljünk róla. Nem véletlen, hogy nekünk szinte csak ezeket készítette.

Ez viszont nem 2 hónap után dől el. Még bőven van időd belejönni, ráérezni az ízére. Fontos, hogy szeress főzni, és ne féljél fűszerezni. Egy kis fantázia sem árt, de ha nincs, az nem nagy tragédia.

2011. okt. 24. 23:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 doboszoli ***** válasza:

Fel a fejjel-amíg van!

Fog ez menni, gyakorolni kell, meg kell élni néhány kudarcot is, kukában landolt ételt. Ezzel jár, mindenki így kezdte. (aki mást mond, hm.. csúsztat)

Ne kezdj bonyolult, két-három edényben készülő ételekkel, először fejleszd tökéletesre az egyszerűeket. Jó pár van belőle, simán elviszik a konyhát.

Eleinte, csak alapfűszereket használj, a rafináltabb fűszereknél könnyebb mellényúlni.

Valami alapirodalmat tanulmányozz, ha másért nem azért, hogy tudd, mit miért csinálsz.(csak egy példa: miért kell a szelet húst párolás előtt forró zsiradékon "lehúzatni", miért kezdjük a húslevest hideg vízzel főzni, stb)

Mint ahogy egy kedves Válaszoló írta, lehetnek több érzékkel megáldott főzők, de valamilyen (ehető) szinten mindenki meg tud tanulni főzni. Aki nem az nem AKAR.

Úgyhogy ne add fel, csak lélekkel, és kellő alázattal tedd!

Sok sikert!!

2011. okt. 25. 04:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

A legfontosabb, hogy szeresd. 2 közeli ismerősöm is van, 2 családanya, egyszerűen előre félek ha meghívnak ebédre.... Egyébként aranyosak, meg kedvesek, de a főztük, tényleg borzalom!!! Egy jó tanács, az ő hibájukból: nincs olyan, hogy mindegy! Egy idő után, majd ráérzel, hogy mit lehet variálni, változtatni, de amíg nincs egy biztos alap, addig ne kíséletezgess. Tanulj meg egy két egyszerűt, jól elkészíteni, mert ezek sikerélményt adnak, és utána könnyebben bővíted a repertoárt.


Visszatérve a 2 rossz főzőre, mindketten, 25-30 éve főznek, de azt veszem észre, nem igazán akarnak jót készíteni. úgy vannak vele, megcsinálom, lesz amilyen lesz. és mivel nem is törekednek rá, hogy jobb legyen, "mert úgyis" elfogy, nem is lesz jobb.


Sok sikert, és ne feledd:gyakorlat teszi a mestert!

2011. okt. 25. 08:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

van, akinek nincs érzéke hozzá. 2-t is ismerek. de többnyire hozzáálláson múlik, sajnálják rá az időt, nem szeretnek ízeket próbálgatni.


a kérdésedből úgy tűnik, te nem ilyen vagy. épp azzal, hogy nem vagy elégedett az "ehető" kategóriával, mutatod hogy kersed a trükköket, ízeket.


próbálgass sokféle ételt, fűszert, biztosan meg fogod találni a kedvedre valót!

2011. okt. 25. 15:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Azért írd ide néha-néha, mi hogyan sikerült, vagy valamit megcsináltál, de hiányérzeted van. Egyrészt, hogy együtt örülhessünk veled, másrészt, a kis apróságban még talán segíteni is tudunk. Adj hírt magadról, mikor mit főztél, sütöttél.
2011. okt. 25. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!