Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Melyik a legegészségesebb...

Melyik a legegészségesebb gyorséttermi kaja?

Figyelt kérdés

Sokan mondják, hogy a gyorséttermi kaja nem egészséges. De például egy subway szendvics miért nem az, vagy gyrosz? Főleg, hogy gyrostálat burgonya nélkül is kérhetsz, és akkor tulajdonképpen csak húst és zöldséget eszel!

Vagy sokan mondják, hogy a mcdonaldsos kajától minden bajod lehet, még film is készület erről, amelyben egy csávó csak mcdöncis kaját evett és impotens lett. Pedig ott is árulnak salátát is, miért nem azt választotta akkor, miért a bigmacat?

Csak nem lehet egészségtelen a pulykahús salátával, nem?


Mindezeket azért kérdem mert én állanódan ilyen helyeken eszek és mégis azt gondolom, hogy egészségesen táplálkozok. Ti mit gondoltok erről?


És mit a kedvenc egészséges gyorséttermi kajátok?


2012. jan. 2. 17:46
 1/8 anonim válasza:
86%
engem is erdekel
2012. jan. 2. 18:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

A mekis sali nem egészséges. de még elviselhető .

Egyrészt a pulyka húst is hasonló eljárással készítik mint pl a húspogácsát a sajtburgerbe. Teli nyomják tartósítószerrel ,ízfokozókkal színezékekkel. Szerinted miért ugyan olyan a színe íze és állaga mind1iknek?

Amúgy ugyan ez van a salátával is , teli van vegyszerekkel stb. Vitamintartalma meg semmi ebbe biztos lehetsz.


A Subway egy fokkal jobb vagy kettővel de az sem egy vitaminbomba. Gyorséttermekbe ilyet ne várjál.

2012. jan. 2. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
83%

De például egy subway szendvics miért nem az, vagy gyrosz? Főleg, hogy gyrostálat burgonya nélkül is kérhetsz, és akkor tulajdonképpen csak húst és zöldséget eszel!


-Igen, csak nem mindegy, milyen húst. A gyros legtöbb helyen zsíros, rossz minőségű húsból készül, tömény fűszerrel, néhol láttam, hogy szalonnát raknak közé, ami persze ropogósra sül, észre se veszed, de az akkor is tömény zsír. Sokszor égett a hús széle. Az égett cucc rákkeltő, a sok fűszer nem jó a gyomornak, a zsír egyértelmű, miért nem jó (akár otthon eszed, akár a gyrososnál). A zöldséggel nincs gond. Az öntetben ki tudja, mi van, olaj mindenképpen - kész kalóriabomba, persze ha vékony vagy, ez nem annyira gáz.

A subway szendvics szerintem nem egészségtelenebb, mint egy otthon elkészített szendvics. De ne hidd azt, hogy az otthoni 100%-ban egészséges. Nem mindegy, milyen zsemléből/kifliből van, nem mindegy, mi van rajta.



Vagy sokan mondják, hogy a mcdonaldsos kajától minden bajod lehet, még film is készület erről, amelyben egy csávó csak mcdöncis kaját evett és impotens lett. Pedig ott is árulnak salátát is, miért nem azt választotta akkor, miért a bigmacat?


Azért, mert pont az egészségtelenséget akarta bizonyítani. Mindezzel együtt erről is azt gondolom, hogy a mekis hamburger sült krumplival nem rosszabb, mintha megcsinálod otthon a hamburgert és megcsinálod hozzá a fagyasztott sült krumplit. Ha egy hónapig ezen az otthoni cuccon élsz, pont annyit hízol, mint a pasi, pont olyan impontens leszel és pont olyan rossz laborértékeid lesznek.

De igen, lehet egészségtelen a pulykahús salátával. Nem mindegy, milyen olajban sütik és hányszor használják fel sütésre azt az olajat. Nem mindegy, hogy a salátára milyen öntetet teszel - natúr joghurtot igazi fűszerekkel, vagy cukrozott, olajozott műöntetet. Ha otthon a sali bolti üveges vagy por öntetet raksz - ugyanott vagy, mint a mekiben. Tehát otthon is lehet egészségtelen a pulykahús salival.

A mekis krumplit cukrozzák, hogy ropogós legyen, és ki tudja, milyen olajban sütik, amiből ráadásul sokat beszív. Hozzá annyira sózzák, hogy az minden, csak nem egészséges. Ha megveszed a fagyasztott krumplit és megnézed az összetételét, abban is van cukor (fruktóz, glükóz vagy szaharóz néven - ettől lesz ropogós), és akkor már hiába reklámozzák, hogy sütőben is süthető, hú de egészséges...

Viszont a sült krumplival sincs gond, ha igazi krumpliból, kevés olajjal csinálod otthon.


Én azt gondolom, hogy ha gyakran eszel ilyen dolgokat, az minden, csak nem egészséges. De ha nem tudod, hogy ezekben mi az egészségtelen, akkor valószínűleg otthon is megennéd az egészségtelen cuccokat, és meg lennél győződve róla, hogy tök jól csinálod.


Ezzel együtt ha valaki szereti, akkor semmi baja nem lesz, néha-néha megenged magának egy big macet vagy gyrost. Baj akkor van, ha valaki mértéktelenül eszi, és egyoldalúan táplálkozik. (A mekis pasasnak is az egyoldalú táplálkozás miatt lett baja.)


Az én kedvencem a mekis reggeli tojásrántotta gombával, rösztivel és öntet nélküli kertész salival, cappuccinoval. Havonta egyszer szoktunk ilyet reggelizni a féjemmel.

Valamint imádom az epres szeletet a caféból, és azt gondolom, semmivel nem rosszabb egészségügyi szempontból, mint bármilyen más cukrászdai torta vagy sütike. De a mértékletesség ezekre is vonatkozik.

2012. jan. 2. 18:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Ennyi erővel akkor otthon se egyél sült húst se salátát, sült krumplit. Vagy ne is egyél semmit. Nem mondom h a gyorséttermi kaja jó, de pl pizza, kínai, gyros semmivel nem másabb mintha otthon ennél iesmit. És am lehet különbség otthoni és mekis hambi közt. H mi? Az h én a két kezemmel, darálthúsból csinálom a hús pogácsát. Nem a vacak gyorsfagyasztottat eszem
2012. jan. 3. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

A mekis salátán csirkehús van, nem pulyka. :D Na jó, nem kötözködni akarok... A mekiről tudok pontos dolgokat mondani, mert ott dolgozom, a többiről nem nagyon tudok nyilatkozni.

A salátakeverékeket védőgázzal teli zacskókban szállítják, amennyire az egészségtelen, annyira egészségtelen maga a saláta is. Az öntet ugyanannyira mű, mint az, amit boltban veszel készen. A mekis Cézár salátában lévő főtt tyúkhúskockák tényleg húsból vannak, csak épp így, főtten kapjuk, ez elég sokat levon az értékéből szerintem. Ráadásul ott van a gumiszerű cheddarsajt, ami valami borzalom (ami a sajtburgerben is van, csak itt felcsíkozva). A kertészsalátában a salátakeverék mellett friss, mosott paradicsom van, ugyanilyen kígyóuborkával, ezeket mi vágjuk, szóval még ezt mondanám a legtermészetesebbnek. A nagyon Prémium saláták közül a grillcsirkésen található hús régen valódi csirkemellszelet volt, ma már ez is ilyen összedarált-formázott dolognak tűnik. Nem olajban sül, hanem mindenféle zsiradék nélkül két fémlap között. A másik verzión a paníros hús szintén valami darált cucc, nagyüzemi panírral, bő olajban sütve. Finom, de minden, csak nem egészséges.

Van még gyümölcsös-müzlis joghurt, én talán azt enném, ha egészséges dolgot szeretnék. A gyümölcs védőgázas csomagban jön, egyszerű citromsavval kezelik a felületén, hogy ne barnuljon. Arra öntünk valami magyar natúr joghurtot (asszem Bakony márkájút), meg müzlit. Az meg ugyanolyan bolti müzli, mint akármelyik másik. :)

Ezek lennének az egészségesnek mondható/annak gondolt ételek a mekiben.


Mindazonáltal én is azon a véleményen vagyok, hogy persze, hogy megbetegszel, ha csak ilyet eszel. Attól is elhízik az ember, ha otthon minden nap házi sült krumpli meg rántott hús a menü. Nem szabad egyoldalúan táplálkozni, mozogni kell, és nem lesz baj.


Én hetente 3x-5x kajálok mekiben (van egy minimális személyzeti fogyasztás, bent általában azt eszem), ősszel csináltattam teljes vér- és vizeletvizsgálatot, és semmi bajom nincs. Annyi, hogy itthon odafigyelek, hogy legyen mindig zöldség, gyümölcs, meg hogy változatos menü legyen. :)

2012. jan. 3. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

*de pl pizza, kínai, gyros semmivel nem másabb mintha otthon ennél iesmit


De... mert akkor tudom, mi van benne, milyen hús, mennyi zsír, mennyi cukor. (Ahogy te is a saját kezűleg gyúrt hamburgernél.)


Pont ezt írtam: ha valaki nem tudja, mitől egészségtelen az egészségesnek látszó gyorskaja, akkor amit otthon eszik, az sem lehet sokkal jobb. Mert természetesen mindegy, hogy a megeszed a húspogácsát a mekiben vagy megveszed a gyorsfagyasztottat és megeszed otthon. Viszont nem mindegy, ha megcsinálod kézzel.


Ahogy a pizzánál sem mindegy. Ha kevés zsírral és félig tk. liszttel csinálod, jóval kevésbé egészségtelen és hízlaló, mint egy Pizza Hutos cucc. Ha zsíros kolbász helyett spanyol sonkát teszel rá, megint nyertél.

A kínai kaja meg tocsog a zsírban, erősen cukrozzák és nem láttad a tv-ben pár hete, hogy illegális kínai hússzállítmányokat koboztak el, senki nem tudja, honnan jött? És nem olvastad a cikkeket, hogy kínában milyen botrányok voltak mérgezett élelmiszerekből, amiktől egy csomóan meghaltak? Ha nincs hozzá papír, honnan tudod, hogy fogyasztható ételt kapsz egy kínai büfében?

2012. jan. 3. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
Nállunk egy magyar házaspár készíti a kínai ételt. Nem hinném h pont ők fognak kínából húst hozatni
2012. jan. 4. 08:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Nyuwesh válasza:
100%

Jómagam (többnyire) a "jól esik=eszem, nem esik jól=nem eszem" módszert követő ember vagyok a kaja kérdésében(természetesen józan ésszel felállított határokon belül). A mindenkinek a mindenféle étrendjét meg-szakértő, meg a 'mit lehet és mit nem'-eket megmondó emberek figyelmébe tudok ajánlani egy sztorit ezzel a témával kapcsolatban:

Anyámék - az ő gyerekkorában - egy másik családdal éltek egy ikerházban, és a másik család - muterral kb. egyidős - gyerekének az volt az állandó "dilije", hogy lyukakat fúrt a ház oldalába az ujjával, a vakolatba, benyálazta az ujját és szopogatta le róla a ráragadt vakolatot amit "kinyert" a lyukakból. Rendszeresen és több éven át csinálta és senki nem talált rá magyarázatot. Mígnem kiderült, hogy mész-hiányos volt a gyerek. És nem igazán tartom valószínűnek, hogy túlságosan képben lett volna az emberi szervezet felépítésével a gyerkőc.


Ezzel csak arra szeretnék rávilágítani, hogy a számodra megfelelő kaja TŐLED és a benned megtalálható vagy nem-megtalálható cuccok mértékétől függ, nem pedig valami nagyokos, minden embert egy kalap alá vevő "megfejtésétől". És a szervezetedben megtalálható anyagok mennyisége és milyensége - természetesen - attól függ, hogy miket eszel és mennyit eszel azokból. Egyáltalán nem véletlen-alapon kívánunk meg bizonyos kajákat és esik néha sokkal jobban az, mint esetleg máskor. Szóval ha nem a szervezeted által "előírt" étrendet követed (ami minden nap más, függően attól, hogy épp mi hiányzik "belőled"), hanem esetleg azt a legszupibb/legújabb diétát/receptet a Blikkből, és így tovább, akkor nem biztos, hogy jót teszel magadnak vele.


Ugyanígy az sem véletlen, hogy néha szinte leküzdhetetlen vágy támad bennünk bizonyos emberek társaságára, és így tovább. Ugyanaz a "recept". Lényegében amit mondani akarok ezzel az az, hogy nem csak az számít amit gondolsz - akármiről is legyen szó - hanem az is amit érzel. És ha "váratlanul" intenzíven megkívánsz valamilyen fajta kaját (leszámítva az azt az ételt kényszeresen evőket/fogyasztókat), akkor abban valószínűleg valami számodra éppen szükséges "tartalom" van, amire neked éppen szükséged lett a szervezeted szerint, akármit is mondott erről a Norbi Update programod, az orvosod, a diétád, a TV készüléked, a szomszédod, vagy akárki/akármi más.


Amúgy átlagban kb. 10 alkalommal/év eszek fesztfúd-os étteremben, és a(z utolsó) kérdésre sajnos nem tudok válaszolni, mert nincs kedvencem. Személyes - és egyben laikus (értsd:nem tudományos) - véleményem szerint nem a kaják a rosszak önmagukban, hanem a manapság fellelhető, minden sz**al teletömött új "kiadású" kaják a legfőbb okai annak, hogy az emberek egészségtelenül, akarom mondani.. egészségtelent étkeznek lépten-nyomon.


Az ipari módszerekkel előállított, növekedési és még jobb nem is tudni milyen más hormonokkal és egyebekkel kezelt kaja tápértéke, "tartalma" messze alulmúlja a normális kajákét. Az íze is. Nem véletlenül kell szétízesíteni a kajákat. A Teszkóban kapható ízetlen-sápadt paradicsomot kóstoljátok meg egyszer egy normális, kertben termett pari után, vagy aki van olyan idős használja az emlékezetét, és utazzon vissza gondolatban azokba az időkbe, amikor még minden paradicsomnak volt íze, ellentétben a maiakkal.


Az én egyik legmegdöbbentőbb élményem ez ügyben egy fokhagymás "eset" kapcsán történt. Akkor esett le számomra először és kézzel foghatóbban is, hogy milyen szemetet lehet kapni mostanában a boltokban étel címszó alatt. Mint (valsz.) a többségetek, én is évek óta hozzászoktam már a kínai import fokhagymához. És egyszer egy kertész ismerősömnél ettünk bundás kenyeret, az ő általa termesztett - igazi - fokhagymával, én a megszokott "módszeremmel" álltam a dologhoz, leharaptam a felét a foki-gerezdnek az első falat bundás kenyérhez, ahogy a kínaival is szoktam, és.. biza' egyből lett is nagy lihegés/huhogás és igencsak meg is könnyeztem az esetet :)


Túlzás nélkül mondhatom, kb. 3-4x erősebb volt mint a kínai, ami persze tökéletes színű és alakú ugyan, és ami persze kétszer akkora meg minden, csak egy kalap sz**t sem ér az egész, mármint az igazi fokhagymához viszonyítva.


Azt hiszem az egészségtelen táplálkozás gyökere inkább itt keresendő. Sőt meg merem kockáztatni, hogy az emberek azért zabálnak olyan sokat mostanában, hogy megfelelő mennyiségben juthassanak tápanyagokhoz, csak ugye ma 2x annyit kell enni ehhez mindenből, ha nem többet, talán emiatt is betegszik meg olyan sok ember és ezért lehet olyan nagy az ilyen problémákkal küzdő emberek száma, mivel manapság - köszönhetően az előbb taglaltaknak - többet kell az energiádból az emésztésre fordítani, mire ugyanannyi hasznos tartalmat ki tudsz "szedni" egy ételből, mint régebben. A mondás igaz: Az vagy amit megeszel. És ha "hulladékot" eszel, elég sokat, és elég hosszú ideig, akkor előbb-utóbb beteg leszel tőle, az étrended összeállításától függetlenül. És ezen a vega életmód sem tud segíteni, kivéve ha magadnak termeled meg a növényeket, vagy normális állapotú kajákat veszel. Ma az emberek hozzáállása egymáshoz: egészségtelenebb mint valaha , a kaja: szintén, a levegő: volt már rosszabb is de a mai helyzet sincs sokkal lemaradva az ipar legbrutálisabb fejlődésének és szennyezésének a korszakától, és ezekből minden akkor élt embernek a gyerekei is "megörököltek" ezt-azt, mivel amit megeszel az beléd-épül, pl.: csernobil után népbetegség "kategóriába" ugrott a pajzsmiriggyel kapcs. betegségeknek a száma nálunk, köszönhetően a '86-ban a mi fejünk felett is átlebegő Cézium-137 felhőnek, ami durvább dózisban p.m. rákot (is) okoz és az még a "barátságosabb" oldala neki, mert az intenzív sugárfertőzöttséghez képest egy rákban meghalni "sima ügy". Számoljátok még ebbe bele a 20. és 21. sz. alatt végrehajtott számtalan nukleáris kísérletet szerte a világon, és még sorolhatnám egy ideig ezeket a fűrészporral dúsított eper yoghurttól kezdve a fene tudja micsodáig még. Há' hogy-hogy ilyen sokan betegek? Nahát!...


És amit sok ember elfelejt: a dolognak nincs ott vége, hogy megveszed, megeszed és kipisiled/kitojod, vagy kidobod a kukába, mivel előbb-utóbb visszaér hozzád vagy máshoz az a cucc. A folyóba engedett szennyet meg is iszod szépen később, csak más formában, némi időbeli csúszással, de a természet körforgása végett mindenki megeszi előbb-utóbb azt amit "kifőzött". Csodálkozni mer valaki azon, hogy ennyi beteg ember van a világon?


Ahogy az angol mondja: Where's the suprise-part come in?


(bocs a "regény" miatt)

2012. jan. 6. 02:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!