Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Körülbelül mekkora edény kell...

Körülbelül mekkora edény kell a halászlének?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Megkívántam a halászlevet és úgy határoztam h megpróbálkozok itthon elkészíteni egy kisebb adaggal. Szóval az lenne a kérdésem, hogy hány literes edényben fér el mondjuk 1 kiló pontyból? Valamint, hogy halászlé kockát érdemes mellé tenni, vagy fölösleges?


2012. febr. 9. 18:21
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Én meg menten pofátlan leszek,ugyanis imádom a halászlevet.

Merre laksz? Mehetek kóstolóba?

2012. febr. 9. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:

Mohácsi vagyok, tehát aránylag sok halászlét készítünk. Legjobb ha egy 3-4 literes lábosba teszed oda. Halászlé kockát nem érdemes beletenni, de szép színű töröttpapríkát annál többet, hagymát ezt jól főzd össze. A halszeleteket sózd előre be és utána tedd bele ebbe az előre felfőzött lébe és főzd addig mig megfől a hal kb.3/4 órát, fedő nélkül.

Mi tésztával fogyasszuk.Jó étvágyat!

2012. febr. 9. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
50%

5 literes fazék elég lesz.

Az aprólékából / fej,uszony,belsőség / csinálj alaplevet.

Aprólékot tedd fel 2-3 fej hagymával főni, kb 1 - 2 óráig, majd paszírozd le. Ezt a sűrítményt egészítsd ki vízzel úgy, hogy 3,5 liter legyen forrald fel és tegyél bele 2 púpozott evőkanál daráltpaprikát és 3 db halászlékockát, majd rakd bele a már előre lesózott halszeleteket.

15 perc forrás után kész a finom halászlé.

2012. febr. 9. 18:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
Nálunk halászlé van :) apukám készítette, ennek itthon ő a mestere. Én Zalában, te?
2012. febr. 9. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:

Az alaplét a fej, uszony kevéske hússal és a farokrész, szintén kevéske hússal, törtpaprikával, csípős paprikával, sóval, 3-4 fej vékonyra szelt hagymával. Ezt főzöd kb. 3-4 órahosszát, ha kell, a levét utántöltöd. Lepaszírozod leves-szűrőn, ha nincs türelmed, akkor tésztaszűrőn leves-merő kanállal átnyomkodod. (Ez esetben azt a néhány szálkát, ami szintén átmegy a tésztaszűrőn, evőkanállal kivadászod.)


A sűrű lét felhígítod, beízesíted, ha felforrt, belerakod (az előre kicsit sóval megpörgetett) halszeleteket, kb. 20 percig kis lángon, éppen csak rotyogjon főzöd, kavarni nem szabad.

Ez a tiszai halászlé. Utána dukál (mifelénk) a túrós csusza töpörtővel.

Halászlé-kockát nem használunk.

2012. febr. 9. 19:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:

19,15 vagyok!

Annyi vizet önts az alaplé hígításához (nem fazékban, hanem lábasban), hogy a halszeletek egy sorban elférjenek benne, és a lé kb. 2 cm-rel felette legyen. Ezt még nyers állapotban akár le is mérheted. Bocsi, és sosem mértem, ráérzésből szoktam készíteni.

2012. febr. 9. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat! :) Egyébként Szegeden készül majd, a hétvégén neki is kezdek. Remélem nem fogom elrontani! :P
2012. febr. 10. 00:40
 8/11 doboszoli ***** válasza:

Szerintem az egy kilós potyka aprólékjából főzött 3,5 liter halászlé igencsak "vékonykás" (értsd:híg) lesz.

Én mindenképpen vennék bele még vagy ponty fejet/farkat/belsőséget, vagy keszeget, törpeharcsát.Ilyen mennyiségű léhez, minimum két kiló alapanyag kell, plusz a szeletnek való. Én kockát nem tennék bele semmiképpen, ha feltétlenül kell(de a leírt mennyiséghez nem kell!) inkább sűrítményt.

A halon kívül csak hagymát, paprikát, sót és vizet.

2012. febr. 10. 05:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

Doboszoli mindig jókat mond, fogadd meg a tanácsait!

Egyébként itt jegyzem meg, nagyon örülök, hogy vannak az oldalon igazán jó szakemberek, akik tényleg értenek ahhoz, amit csinálnak, és még szerencsésebb, hogy szinte minden témában akad ilyen. Csak így tovább! :)

2012. febr. 10. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 doboszoli ***** válasza:

Köszönöm az elismerést,(legalábbis annak vettem) de nem vagyok profi, csak érdekel a főzés tudománya, és vagy 30 éve tanulgatom.

Alapból agrármérnök vagyok.

Vallom: főzni lélekkel, és kellő alázattal lehet!

2012. febr. 10. 15:27
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!