Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mit gondoltok, miket etetnek...

Mit gondoltok, miket etetnek meg velünk napjainban az élelmiszervegyészek?

Figyelt kérdés

A válasz:



Ne ámítsuk magunkat! Aki reggelire "kakaóitalt" iszik, a laboratórium

ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz, fűrészport fal, aki bolti

citromlevet tesz a teába, az a penészgomba "váladékát" kapja,

bármennyire tiltakozik is. Az édeset idomított baktériumok "köpik ki",

a savanyú a mikroorganizmusok "izzadmánya".


Érzékeinket (észrevétlenül) manipulálja egy világhatalommá

szerveződött maffia, az ízipar, s laboratóriumokban előállított

(titkos) aromákkal, ízfokozókkal megváltoztatja ízlelésünket.

Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Nem

azt esszük, amit enni vélünk. Mert semmi sem az, aminek látszik. Az

eperaromát egy Holzmindenben székelő német aromagyár állítja elő

ausztrál fűrészpor, alkohol, víz és néhány titkos összetevő

keverékéből. (A Föld teljes epertermése az "eperből" készült

fagylaltok, joghurtok, desszertek mennyiségének egy százalékát sem

fedezné!)


Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és krémsajtot

varázsol, egy másik vörös áfonyából cseresznyét, ricinusolajból

őszibarack-aromát. Az Athlon nevű cég (nem vicc!) madártollból

péksüteményt, a General Foods vízből, fehérjéből és gyanús zsiradékból

műszalonnát. A Procter and Gamble nevű amerikai vállalat még a

gyapotszálat (pamutot) is fogyaszthatóvá teszi: a növény rostjaiból

kenyeret sütnek. Az ízek e szép új világában a menthenthiol nevű

vegyület a grépfrút, az acetyl-pyrolin egyik változata a ropogós

kenyérhéj, a filberton a mogyoróíz illúziójáért felel.


Mint a Mátrix című filmben. Nem eperjoghurtot eszünk, hanem vizet

mesterséges illúziókkal. A szagok és ízek e virtuális valóságában már

a füstölt sonka és lazac sem eredeti: napjainkban a húsgyárak

"folyékony füstöt", azaz műfüstöt használnak, amiben 30-90 másodperc

alatt meg lehet "füstölni" a terméket. Ráadásul a vásárlókat mézédes

hazugságokkal etetik, a Danone Actimel "szuperegészséges" joghurtital

egyszerre tartalmaz két (veszélyesnek tartott) édesítőszert,

aszpartámot és K-aceszulfámot is.


A csalafinta íztrükkök aztán megteszik a magukét, aki gyerekkorától

hozzászokott a víz-, szén-dioxid-, karamell-, foszforsav-, citromsav-,

nátriumbenzoát-, koffeintartalmú italhoz (ez a kólák összetétele),

annak az igazi bodzaszörp ízetlen. Az élelmiszeripar tehát

"maszkírozza" az ízeket, ha kell, korrigálja és retusálja őket (mint

Sztálin környezetét a korabeli fotókon), hozzászoktat bennünket a

kémiai édesítőszerek, ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és

aromákkal etet, ízfüggővé tesz.


Korunkban húszezer élelmiszeradalékot forgalmaznak (köztük hétezer

aromát). E titokzatos porocskák és folyadékok nélkül, melyek

összetevőit (üzleti titokra hivatkozva) sokszor még az ételre

allergiás gyerekek orvosainak sem árulják el, az élelmiszer-ipari

termékek többsége élvezhetetlen és eladhatatlan lenne. Az íz az ételek

lelke. Aki az ízeket befolyásolja, életünket manipulálja. Ráadásul az

íz nem csak ízlés dolga. Az íz legfontosabb funkciója a táplálék

ellenőrzése. Figyelmeztetés (lenne), hogy mit nem szabad megenni. Ha

becsapják íz-lelésünket, elfeledtetik velünk az eredeti ízt, akkor

tényleg bármit lenyelünk.


A leves hazudik - írja magyarul újfent megjelent nagyszerű

pamfletjében Hans Ulrich Grimm (Kétezeregy Kiadó). De nemcsak a Knorr

és a Maggi zacskós leves hazudik (a négy főre szóló adagban mindössze

két gramm szárított marhahús található), hanem szinte minden. A

kenyér, a virsli (de az nagyon), a csecsemőtápszer. Érzékeinket

manipulálják és átprogramozzák. Éppúgy, mint gondolatainkat. Egész

életünket. Tavaly az Egyesült Államokban az asztalra került ételeknek

már kilencvenhat(!) százaléka ipari termék volt.


A Fast Food Nation (gyorsétterem-generáció) már nem ismeri az ételek

eredeti összetevőit, életében soha nem szagolt vargányát. "De hát

végül is - mondja cinikusan az egyik aromagyár mérnöke - az élvezet

fantázia dolga." Már akinek!


2009. júl. 22. 22:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
41%

Szerintem az igédet nem egy olyan oldalon kéne hajtani, amin kérdeznek...

OFF

2009. júl. 22. 23:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
52%

Ígyvan, ahogy mondod (nem, egyébként). De akkor most egyen mindenki biot, saját termesztésű, permet nélküli zöldségeket, meg húsokat.


Na. Te mondod meg, hogy a világ melyik felét írtsuk ki, mert NINCS ELÉG TERMŐFÖLD HÉTMILLIÁRD EMBERNEK EZEN A SZAROS BOLYGÓN.


Ez az egyik. A másik meg. Te fogsz szalmonellában meg mindenféle szarban meghalni, mert hopsz, nem pasztörizáltad a tejet, nem oltottad be az állataidat, satöbbi satöbbi.


Azt hiszed, hogy a természetes dolgok jobbak az előállított dolgoknál? Hátnem.

Valóban sok szemetet zabálunk, igen. De irigyellek, ha meg bírnád venni a természetes szarjaidat, ha minden ember ilyet enne, ugyanis áruk a többszöröse lenne a mainak, arról nem is beszélve, hogy pikpakk megromlanak, betegséget terjesztenek, satöbbi.

2009. júl. 23. 01:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
74%
Neked van igazad,nem pedig az előttem szólónak.Akik nem az ipar által előállított termékeket fogyasztják,nem bolt tejet isznak,nem kapnak sem szalmonellát stb.Ugyanis minden állattartó beoltatja az állatait ( különben komoly büntetést kaphat),ez a saját érdeke is.A beteg állat elhullik,és ez kára az állattartónak.Én kisgyerek korom óta házi tehéntejet iszom a családommal együtt,de még soha nem volt senkinek semmi baja.És csak olyan bolti kaját veszek,amit itthon nem tudok megfőzni.Nem kell feltétlenül bió zöldségeket enni,de jobb itthon megfőzni az ételt tartósítószerek nélkül.Már a pici gyerekeket is tápszeren meg gyári kaján nevelik,mert ez a reklámok szerint egészségesebb,mint ahogy anyáinnk etettek bennünket.Csak azt felejti el mindinki,hogy a táplálkozáskutatókat a tápszergyárak,meg az egyéb ételeket előállító konszernek finanszírozzák.Ezért elvárják tőlük,hogy a kutatásaik során a termékük nagyszerűségét dícsérjék.Ha másképp tennének,nagyon hamar az utcán találnák magukat.A többit pedig megteszik a reklámok.Különben is egyszerűbb bekapn i valamit a gyorsétteremben,mint otthon vacakolni az étel elkészítésében.Ha rendes kaját enne mindenki,attól még nem kellene kiírtani az emberiség felét.Egyszerűen a különféle állítólag egészségesnek hirdetett ételek helyett tartósítószer nélküli ételeket kellene fogyasztanunk.Ez még olcsóbb is,mint a műkaják.
2009. júl. 23. 07:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
37%

Ez valami szabad vers?


Mindenki azt eszik, amit akar. Én a boltba káposztáért járok, meg hypóért. Nagyon jó!

A gyári kaja sokkal olcsóbb, mint az igazi. Valamit valamiért. A birkák is meghíznak hullámpapíron, ez ember is elél, csak valami legyen a szájában. Legfeljebb műanyagbaby lesz, meg nájlonfiú.

A háború alatt az oroszok labodát ettek, és nyírfakéregből sütöttek kenyeret, mégis élnek.

Van aki szinte csak fénnyel táplálkozik, néha egy kis krumpli(tényleg)

Ha nem szereted a műanyagot, egyél zöldséget, húst, igyál tejet!Süthetsz kenyeret is, hamar megvan, de kapható házi kenyér is.Készíthetsz joghurtot, lekvárt, de ezekből is kaphatsz házit, ha nem érsz rá.

A bolti kajáknak szép a csomagolása, és sok időt megspórolhatunk velük.(pörögni) Az is egy életforma.

Minden csak gondolat úgyis.

2009. júl. 23. 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
95%
Szerintem is igaza van a kérdezőnek, bár tényleg szokatlan (talán szükségtelen) terjedelemben hirdette az igét. Én úgy oldom meg ezt a kérdést, hogy többnyire nem veszek készkaját, hanem csak alapanyagokat (lencse, brokkoli, padlizsán, paradicsom, gyümölcsök stb.), és azokból magamnak állítom elő mondjuk az epres joghurtot vagy a padlizsánkrémet. Felvágott helyett halat és valódi húst eszem, bár ezekből nagyon keveset. Persze tudom, hogy az alapanyagokkal is van gond, de ezzel már nem nagyon tudok mit kezdeni. De így is kiszűrök sok ártalmas, felesleges dolgot, és olcsóbban is jövök ki. Persze ez azért időigényesebb annál, mint hogy kiveszek valamit a hűtőből és bezabálom, és nekem sincs sokszor kedvem az ilyen kotyvasztáshoz, mikor a munkából hazajövök, de többnyire megcsinálom.
2009. júl. 23. 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
91%

Lehet, hogy csalódtál, de nyugodtan egyél, amit akarsz! Van mindenféle étel, és elég is lesz valamennyiőnknek. Nyugalom!

nem kötelező megvenned, pláne megenned semmit!

Szorítsd össze a szád, ha más megoldás már nincs!

Tej, hús, krumpli, méz, kenyér, gyümölcs, tojás...mind kapható. Adalékmentesen is. Mi kell még?

Ha csomagoltat akarsz, azt muszáj tartósítani és feljavítani. Minden frissen a legjobb, ha áll, persze hogy romlik. Valamit tenni kell. Olcsón akarsz finomat? Ne számíts ugyanarra, mintha megadod az árát!

2009. júl. 23. 09:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
95%
Aki attól fél,hogy a tejtől szalmonellát kap,miért nem fél attól,hogy a gyári kajákbn levő mindenféle vegyszer sokkal károsabb,sőt még rákot is kaphat tőlük.A szalmonellamérgezésből kilehet gyógyulni,de a rákból igen ritkán.
2009. júl. 23. 10:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:
Nagyjából erre számítottam. A 07.59-essel teljes mértékben azonosulok. Mindenkivel vitába szállok és számokkal tudom bizonyítani, mennyivel OLCSÓBB a természetes élelmiszer a tartósított és felturbózott akármiknél. Nem kell feltétlen a drága bio zöldséghez ragaszkodni, de ha van olyan szerencséd, hogy bármit is meg tudsz termelni, máris tudod mit eszel. A józan ember szándékosan nem mérgezi magát. A felületes, meggondolatlan emberek esznek meg minden tetszetős és gyanús élelmiszert. Azok, akik kijelentik,hogy 35 évig szeretnének élni, és semmi nem érdekli őket. Sajnálják az időt az ételek elkészítésére, előtérbe helyezik az élet másfajta élvezeteit. Az a mondás, hogy az vagy, amit megeszel, nagyon is igaz. Mi sem eszünk mannát, de az én háztartásomba nem teheti be a lábát a virsli, margarin, ropi,a cola, kekszek, semmiféle manyag és színes pehelycukrok, kristálycukor, édességek és hasonló társaik. Még az olajat is mellőzzük és inkább házizsírt használok, mert végre ki merik mondani, hogy az olaj sokszorta károsabb a zsírnál, ami még a csontokat is erősíti. Nálunk a mák, a dió, a mogyoró, a napraforgó, a különféle csírák /amit magam hajtatok/ és a zöldség-gyümölcsfélék a nyerők. Nincs fagyizás és nincsenek üdítők se. Erősnek, egészségesnek és boldognak mondhatjuk magunkat. Napi 1.300 forintot költök élelmiszerre /ketten vagyunk/, de ebben még a napi egy pohár vörösbor is benne van. Házi pirospaprikát használunk főleg, hogy tudom, mi kerül bele a gyártás során térfogatnövelőként. A kenyeret is magam sütöm és nem teszek bele 50/!/ féle adalékanyagot. A káposztát magam savanyítom, sőt még a lekvárba sem teszek tartósítószert és csak 20 percig főzöm. Én tehát mindig szeretném tudni, mit fogyasztok, tudatosan és tudományosan táplálkozunk.
2009. júl. 23. 21:44
 9/11 anonim ***** válasza:
93%

[link]

Teljesen a kérdezővel értek egyet!

Tudjátok, erre a sok mesterségesen előállított dologra nincs ellenszere a szervezetnek, mert MESTERSÉGES és nem természetes, amit ismer és kezelni is tudja!

Ezeknek a mű kajáknak a többsége le se tud bomlani, csak gyűlik és gyűlik, aztán egyszer majd robban, mindenféle ismeretlen betegség, rák, akármi jön, mert mérgezi a szervezetet a sok kémiai vacak.

Ezek nem élelmiszerek, mivel a legtöbben emészthető tápanyag sincs, ez már a kémiai kísérlet határát súrolja!

Tudtátok, hogy depressziót okoz? Elnyomja az embert, agresszívé is tesz, stb.

Spektrum- Étkek és tévhitek, ha megnézitek tudni fogjátok.

Amennyire tudom kikerülöm a durvább réteget (chips, kóla, gumicukor, kész étel, stb).

2009. júl. 28. 11:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim válasza:
100%

A kérdezőtől megkérdezném, hogy dolgozik-e. Csak úgy az időbeosztás miatt...

Jah, és.. bár semmi közöm hozzá. De ha esetleg akar gyereket, az vajon majd így fog enni? Nem hinném. Bekerül iskolába és 10000% hogy fog enni "szemét" kaját.

Valamelyik hozzászóló írta, hogy nincs elég természetes kaja az emberiségnek. Igaza van. Manapság nem sokan (százalékban gondolkodjatok) foglalkoznak mezőgazdasággal. Lehetetlen lenne megfelelő mennyiséget előállítani, még akkor is ha valamennyire megnövekedne a termelők létszáma.

És igenis vannak olyan emberek, akiknek olyan rohanás az életük, hogy vannak napok, amikor abszolút nem érnek rá főzőcskézni. (én személy szerint gyűlölök a konyhában tevékenykedni, még egy tea elkészítése is kínszenvedés)

Nem azt mondom, hogy állandóan hamburgert kell zabálni. De azért nem kell túlzásokban esni ezzel a biomániával. A legtöbb ember nem tudja fenntartani ezt a bioéletmódot (pénz, idő, stb okok miatt).

Nekem is vannak elveim, és nehezemre esik elfogadni, hogy mások nem ezt követik (pl vakon hisznek felsőbb erőkben, holott inkább az ellenkezőjére vannak bizonyítékok), de el KELL fogadnom. Nem lehet mindenki egyforma. Akkor elég unalmas lenne a világ.

Ja és az a 35 évig élés az kicsit túlzás. A legtöbb ember műkaján él. Mindenki meghalt volna 35 évesen???

2010. nov. 1. 14:45
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!