Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Alkoholos italokat, hogy...

Alkoholos italokat, hogy illik felszolgálni?

Figyelt kérdés
Pl. mit milyen pohárba, jéggel vagy anélkül, lime, mi az amit én rakok bele mit kell külön adni, hogy a vendég döntse el mennyit rak bele... Most kezdtem felszolgálóként és jól jönne egy két tipp. Előre is köszi.

2012. dec. 14. 12:06
 1/5 doboszoli ***** válasza:
Melyiket a több százból???
2012. dec. 14. 16:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Felszoláglóként 0 képzettséggel? Az igen...
2012. dec. 14. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Olyan írjon aki pultosként dolgozik, az érteni fogja, hogy mire vagyok kíváncsi. Nyilván nem kell mind a több száz piát leírni, csak legalább az alapokat. Eddig csak kötekedtetek, nyilván nem is akartatok segíteni, ugyh köszi a semmit, el lehet menni innen.
2012. dec. 14. 19:11
 4/5 bumbi02 ***** válasza:

NEm kell megsértődni kérdező, mert igazuk van. Több száz ital van, nem tudhatjuk melyikre vagy kíváncsi.


Ha azt írom hogy a vörösbort vörösboros pohárba adjuk, akkor előrébb vagy? A fehérbor fehérborosba, a rozét pedig rozéborosba. A vörösbort szobahőmérsékleten, a fehérbort és rozét 8-10 fokon (a Tokaji különlegességeket kicsit melegebben 10-14 fokon) szolgálunk fel.


Whiskyt old fashioned pohárba szokás kiadni, old fashioned poharat még használhatunk akkor is, ha valamilyen tömény italt kértek jéggel. Csak akkor adunk hozzá jeget, ha a vendég kér. (ezt persze megkérdezzük)


Pezsgőt kehelybe, vagy flőtébe szolgálunk fel. Eddig a flőte volt az elterjedt, most kezd a kehely divatba jönni.


Érdemes még krusztázást említeni. Például tequila silvernél krusztázzuk a poharat sóval és citromlével. (finoman benedvesíted a pohár száját citromlével, majd sóval beszórod, és így körbe rajta ragad a só a pohár száján: ezt a legegyszerűbb, ha fél centi citromlébe a pohár száját beleállítod, utána pedig sóba állítod, így lesz szép egyenletes a krusztázott pohár)


Borajánlást érdemes szintén elővenni, ami jóval összetettebb annál, amit most írni fogok, de alapoknak, nagy vonalakban tökéletes.

1. Ha több fogásos a menü, akkor aperitifet a menü teljes egészéhez ajánlunk (ami megfelel a karakternek), és egymás után ilyen sorrendben jöhetnek: fehér-rozé-vörösbor-pezsgő, de vissza fele nem lépünk az ízek miatt. Ha a főételhez vörösbor volt, akkor a desszerthez nem ajánlunk fehérbort, hanem inkább egy édes vöröset, esetleg pezsgőt, ha az illik hozzá.

2. A halhoz nem ajánlunk vörösbort, maximum valami alacsony tannintartalmút (Pinot Noir)

Marhahúshoz, vadhúshoz karakteres, testes vörösborokat illeszthetünk, nehéz tévedni ezen belül. Egy bikavér elég karakteres a marhahúshoz, viszont vigyázni kell, hogy ezután már nehéz lesz "jobb" bort ajánlani. (tehát nem érdemes előételhez, inkább a főételhez a bikavért) De szóba jöhet a Kékfrankos, ami passzol a paprikás ételekhez. Vagy egy Cabernet Sauvignon, esetleg Franc.

Bárány húshoz, nyúlhúshoz fehérbor, vagy rozébor dukál, száraz, vagy félszáraz.

Sajtokhoz - ez magyar vendéglátásban igen ritka - elég változó, füstölt sajtokhoz barriqou borok (pl Chardonnay), vagy Cabernet Sauvignon, brie sajthoz, camamberthez olaszrizling, márványsajthoz - kéksajt - kékfrankos.. tehát majdnem ahány féle sajt, annyi féle bor..


Amit érdemes megjegyezni, hogy kaviárhoz töményet is ajánlhatunk, például vodkát, vagy pálinkát. (étel jellegét tekintve inkább a vodka)



Desszerthez félédes, édes borokat, illetve pezsgőket ajánlhatunk.



Egy két kifejezés amivel jó tisztába lenni:

barriqou bor - a "barrikolt" bor frissen kiégetett tölgyfahordóban érlelik, így kap egy kis "füstös", "karcos" ízt

brut - legszárazabb pezsgő cukortartalom 5g/l alatt

sec - száraz pezsgő 5-15g/l közt

demi sec - félszáraz pezsgő 15-25g/l közt

demi doux ("dömi dú") - félédes pezsgő 25-45g/l közt

doux ("dú") - édes pezsgő 45g/l feletti cukortartalommal


De ez mind csak érintőleges adat/információ, a vendéglátás jóval összetettebb, ahány fogás, annyiféle bor ajánlás, ahányféle szőlő, százszor annyiféle bor.

2012. dec. 15. 00:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Szerencsére én csak egy nagyon pici kávézóba dolgozom ahol kávé, tea, süti, szendvicsek, forró csoki és alkohol van, szval nem kell különböző ételekhez társítanom a piákat. Csak pl amikor kérnek vodkát ásványvízzel akkor hogy illik, vagy ha whiskeyt colával... stb. Ilyesmikre vagyok kiváncsi. Mer volt aki konkrétan lehurrogott h nem raktam jeget a piába, és ezekkel az alapokkal szeretnék csak tisztába lenni. Az utcsó válaszolónak köszönöm szépen:)
2012. dec. 17. 11:44

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!