Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A génmódosítás hatásairól...

A génmódosítás hatásairól szeretnék kérdezni: szerintetek jó-e vagy sem?

Figyelt kérdés

A növények fehérjetartalmának géntechnológiai módosításával kapcsolatban felmerült, hogy lehet pl. bizonyos fehérjeösszetételt módosítani akár búzában is annak érdekében, hogy a liszt vagy kenyér minősége javuljon. Ilyen már most is van (kísérleti jelleggel), és valószínűleg néhány éven belül elő tudják úgy is állítani, hogy csak búzából származó DNS-szekvenciákat fog tartalmazni. A kérdés az volt, mi a véleményük az ilyen konstrukcióról, fogyasztanának-e ilyen módosítással készült gabonából sütött kenyeret?



Nos ez hangzott el ma, mi a véleményetek erről ? Kíváncsi lennék rá, írjatok :)


2013. ápr. 19. 22:47
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Most csak az egészségre gyakorolt hatását nézve a válasz az, hogy nem tudjuk. Nem olyan régen használják, hogy pontosan lehetne tudni, hogy mit okoz, vagy okoz-e valamit egyáltalán. Elméletileg ugye csak annyi, hogy új géneket tesznek bele/vesznek el/cserélnek ki, így új fehérjék tudnak kifejeződni, amik más élőlényben nem okoznak gondot. Csak nem tudjuk az egymásra gyakorolt hatást, hiszen ennek kutatása nagyon komplex.


Fennáll az a probléma is, hogy olyan dolgokat is a GMO növények számlájára írnak amik nem oda valók. Mondok egy példát. Valaki elkezdi kutatni egy városban, hogy hogyan változott az emberek egészségi állapota, mióta GMO növényeket esznek. Kihozza, hogy azóta mondjuk kétszer annyi tüdőrákos van, majd nagy csinnadrattával elterjeszti, hogy a GMO tüdőrákot okoz. Azt az "aprócska" tényt viszont nem veszi figyelembe, hogy a légszennyezettség is az elmúlt 20-30 évben a duplájára nőtt... De ez fordítva is lehet, hogy olyan következményeket nem számolnak hozzá, amik viszont esetleg valóban az ilyen organizmusok fogyasztása okoz. És persze az is kérdés, hogy a légszennyezettség egyedül felelős-e a rákos betegségekért a városban, vagy mondjuk a Gmo is közrejátszott? Vagy más tényező? Szóval nagyon bonyolult.


Ami engem jobban taszít, az a gazdasági dolgok vele kapcsolatban. Pl. az, hogy csak bizonyos, természetesen a vetőmagot adó permetezőszerei hatásosak rájuk (van ilyen), vagy úgy vannak megcsinálva, hogy a termést elvetve az már ne keljen ki, így a vetőmagot mindig a cégtől kell megvenni.... Aztán ott vannak az olyanok is, amikor úgy módosítják a növényt, hogy bizonyos kártevők ellen ellenanyagot termeljen. Azonban ezek rezisztensé válhatnak a szerre. Ugyanez a gyomnövényekkel/ ellenük termelt anyagokkal is előfordulhat. A másik "veszély" - bár ez előfordul a természetben egyébként is - hogy kereszteződik hasonló fajokkal, esetleg ugyanannak a fajnak vad változatával, és így igazából beláthatatlan, hogy mi lesz (most azért nem valami nagy katasztrófafilmre gondolok :), hanem kis, akár csak helyi ökológiai problémákra.) Szóval nekem leginkább ilyen aggályaim vannak ezekkel szemben...

2013. ápr. 23. 00:33
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!