Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Régi, hagyományos, "nagyiféle"...

Régi, hagyományos, "nagyiféle" birsalmasajt hogyan készül?

Figyelt kérdés
Nem(csak a recept érdekel), hanem héját/magját benne kell-e hagyni, mivel jó pépesíteni, hideg vagy meleg helyen kell-e tárolni, meddig kell főzni, milyen vastagon öntsük formába, hogy még biztosan jó legyen?
2013. szept. 22. 20:30
 1/1 anonim ***** válasza:

Elöször a megmosott, egészben hagyott birsalmákat nagyon kevés (2-4 dl) vizzel elkezdem fözni, akig teljesen megpuhul.

Ezután még melegen meghámozom - olyan könnyen lejön a héja, mint a fött krumplinak, és ledarabolom a magházról.

Visszateszem abba a lébe, amiben föztem, és tovább fözöm kis lángon gyakori kevergetés mellett, amig teljesen szétesik.

Ekkor beleteszek minden kg birsre 40-50 dkg cukrot és tovább fözöm, amig egész sürü lesz.

Tepsibe - vagy más lapos formába - elöször folpakot teszek, és ebbe öntöm a masszát max. 4-5 cm vastagon. szobahömérsékleten megvárom, amig a teteje megszilárdul - kb egy óra, utána sütöpapirral letakarva szárítom pár hétig. Ha már nagyjából kemény, akkor süröpapirra kiborítom és úgy szárítom tovább.


Lehet kisebb formákba is tölteni, illetve megtosztított diót is tenni a formák aljába.

2013. szept. 22. 20:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!