Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Most akkor melyik a vaj és...

Most akkor melyik a vaj és melyik a margarin?

Figyelt kérdés

Mindig mondják, hogy az egyik egészségesebb, de melyik?

Én nem vagyok képben mi a különbség közöttük. Azt sem tudom én melyiket fogyasztom, nekem meg van szokva, hogy én vajat mondok rá, de lehet hogy pont az a margarin...

Szóval nálunk most épp ez van itthon: coop light kenhető zsír 32%. Ez most akkor melyik?



2014. jan. 17. 14:05
 1/4 anonim ***** válasza:
37%
A vaj tejtermék, a margarin pedig hidrogénezett növényi zsír. Az utóbbira mondják, hogy egy molekula választja el a műanyagtól. Egyebet nem írok, mert az már agitálás lenne.
2014. jan. 17. 14:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Vaj az, amit tejszínből, köpülés útján nyernek. Margarin az, amit nem.

A félreértések elkerülése végett: a tejszín egy állatból (tehén, kecske, stb.) fejt tej tetejére kiült zsírréteg.


A margarint mostanában növényi alapanyagokból készítik, de eredetileg bálnazsírból készült, mert az olcsóbb, mint a tejszín. Nem véletlenül vajat 1800-2000 Ft körüli kilónkénti ár alatt nem kapsz, ami ennél olcsóbb, az nem vaj.


Az, hogy melyik az egészségesebb, jó kérdés. Sokáig a margarint sztárolták, mára már ez nem egyértelmű. Én inkább a vajra szavazok, abban nincs annyi emulgeálószer, színezék, adalékanyag, mint a margarinban, így kevesebb a rizikófaktor is benne. Bár ettől még létezhet olyan vaj, amibe mégis pakolnak ilyesmit, és létezhet olyan margarin, amiben nincsenek, vagy elenyésző mértékben vannak az egészségre káros anyagok.


Tehát a kérdésedre a válasz az, hogy amit eszel, az margarin. Arra pedig, hogy melyik az egészségesebb, nincs egyértelmű válasz.

2014. jan. 17. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
41%

A margarin az növényi eredetű, míg a vaj állati eredetű. Ez a legfőbb különbség a kettő közt. A vaj sokkal zsírosabb, viszont szerintem finomabb is. A legjobb a házi vaj, abban nincs semmi mesterséges anyag :)

A Rama, a Delma, Liga és hasonlók azok margarinok. Nézd meg legközelebb hogy mit tartalmaz a Coop-os kence és mit mondjuk egy tea vaj.

Vaj: [link]

Margarin: [link]

2014. jan. 17. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
A vaj állati eredetű, a margarin növényi. Én margarint csak sütemények tésztájába teszek, egyébként megveszem a drágább vajat. A vaj egészségesebb, de nyilvánvaló, ha mértékkel fogyasztjuk a margarint, az sem okoz nagy kárt. (Rosszul vagyok, amikor a barátnőm a 14 hónapos fiának vacsorára vastagon megkent margarinos kenyeret ad, van, hogy még meg is sózza, na ez már biztos, nem egészséges).
2014. jan. 17. 17:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!