Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mi a különbség a félédes és a...

Mi a különbség a félédes és a félszáraz bor között?

Figyelt kérdés

2017. dec. 20. 21:45
 1/5 Mojjo ***** válasza:
100%
A cukortartalma. Savtartalomtól függően a félszáraz borok cukortartalma 4-9 g/l-nél kezdődik és 12-18 g/l-ig tart. A félédes e felett van, a félédes borok cukortartalma savtartalomtól függően 12-18 g/l-nél kezdődik és savtartalomtól függetlenül 45 g/l-ig tart.
2017. dec. 20. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
34%

Mi a különbség a félédes és a félszáraz bor között?

Kb. 50 forint.

2017. dec. 21. 00:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
Bocsanat, hogy kerdesben kerdes, de itt a gazda eldonti, hogy mikor szedi le a szolot vagy van az adott szolonek egy cukortartalma erett korabban es abbol csak pl felszaraz bort lehet csinalni?
2017. dec. 25. 07:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 Mojjo ***** válasza:
100%

@3: Ne aggódj, nagyon jó kérdést tettél fel :)


A válasz viszont kicsit összetettebb. Amikor leszüretelik a szőlőt, akkor van bizonyos cukortartalma. Az erjedés során ez a cukortartalom alakul át fokozatosan alkohollá. Alap esetben, ha hagyják természetesen erjedni a bort, akkor egészen addig megy ez a folyamat, amíg az átalakítást végző élesztőgombák el nem pusztulnak (tipikusan a túl magassá váló alkoholtartalom miatt), vagy amíg teljesen el nem fogy a cukor a borból, nullára - ez utóbbit hívjuk szárazra/csontszárazra erjesztésnek.

Az élesztőgombák millió tényezőtől függően teljesen különböző alkoholtartalomnál pusztulnak el, így hiába tudja a borász, hogy mennyi cukor van a szőlőben, ha potenciálisan félszáraz/félédes borra elegendő a a cukor, nem fogja tudni megmondani, hogy mi lesz a végeredmény, azt a természeti dönti el. Már ha rábízza a természetre. Viszont van több eszköze arra, hogy ő irányítsa a dolgokat. Az egyik az erjesztés időelőtti leállítása - tipikusan hűtéssel, kénezéssel. Ekkor bizonyos nem kierjedt, ún. maradékcukortartalomnál egyszerűen leállítja az erjedést, és az a cukortartalom bennemarad a borban, meghatározva a kész bor cukortartalmát.

De ennél is tovább mehet: ha eleve kevés cukor volt a szőlőben, mégis teszem azt, félédes bort akar csinálni, akkor még mustsűrítménnyel is felütheti a bort, ami egy koncentrált cukortartalmú lötty. Majd miután ezt megtette, a megfelelő ponton leállítja az erjedést - ha akarja, akár édesnél, ha akarja félédesnél.


Ha egy félédes/félszáraz bor természetesen készül, külső beavatkozás nélkül, akkor tipikusan magas (13% feletti) az alkoholtartalma. Innen jól meg lehet ismerni őket. Ha van egy 11% alkoholtartalmú félédes borunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy azt a borász tervezte körzővel-vonalzóval, és nem a természet műve.

2017. dec. 25. 10:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Ugye az tiszta, hogy attől függ mennyi cukor marad benne?


Sorban..

Száraz, félszáraz, félédes, édes



Nem csak attól függ, hogy mikor szedik le, hanem attól is, hogy mennyire erjesztik le..


De ha nagyon édesen szednék le, akkor, ha leerjesztik szárazra, akkor egyrészt túl alkoholos lesz.. Vagy ízetlen, hiányos illatban (aszút nem lehet leerjeszteni száraz borra pl.)


Sok esetben nem a gazda dönt, hanem a termés, és az időjárás... Pl nem lehet fennhagyni ha érik a szőlő, de esik az eső, vagy esni fog, mert a beteg szemek vízzel szedik meg magukat, akkor hibás bort kap az ember....stb tehát nem olyan egyszerű ez

2017. dec. 26. 08:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!