Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Vannak jellegzetes magyarcigán...

Vannak jellegzetes magyarcigány ételek, italok?

Figyelt kérdés
Tehát olyan ételek meg italok, amiket inkább magyarországi cigányok, mint "fehér" magyarok szoktak készíteni és fogyasztani.
2010. júl. 26. 18:54
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Ürgepörkölt,csirkepörkölt túrós csuszával.
2010. júl. 26. 19:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 Kokas Lajos ***** válasza:
77%
Nagyon nehéz ma már autentikus ételeket találni, bármely népcsoport gasztro kultúrájában. Sok az áthallás, hiszen az évek hosszú sora alatt, ahogy az emberek úgy az ételeik is keresztbe-kasul bejárták a világot. Nagyon mélyre kell ásni a történelmekben egy igazi eredeti recept megtalálásáéert. Én is szívesen vennék ilyen autentikus recepteket és szívesen ki is próbálnám őket.
2010. júl. 26. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
Tyúkoskáposzta?
2010. júl. 26. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim válasza:
Például a bodag. Nagyon finom:)
2010. júl. 26. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
Én láttam régebben egy műsorban, ahol egy roma főzött tehéntögy-pörköltet. Szerinte ez jellegzetes cigányétel. Bocs, romaétel.
2010. júl. 26. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
84%

én olyanról hallottam, hogy bármilyen szárnyast tollastól, bontatlanul, agyagbateszik, és úgy sütik meg, a végén letörik róla az agyagot, és azzal együtt lejön az állat tolla is.

A másik amiről hallottam, a kulturális antropológia tanárom említette, hogy megeszik a varjút is, azt nem tudom milyen módon készíthetik el , de hiteles információ, mivel a tanárom 1 évet élt kutatási célból roma közösségben.

Gondolom a cigánypecsenye is tipikus cigány étel lehet. Amikor anno én voltam az egyetemen cigány telepeken kutatni, olyat láttam, hogy nem nagyon esznek kenyeret, hanem maguknak sütnek lisztből- szódabikarbónából és vizből valami lepényszerű dolgt, kb úgy néz ki mint 1 sima pizzatészta. Mondták a nevét, de elfelejtettem.

2010. júl. 26. 20:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim válasza:
Az a bodag:)
2010. júl. 26. 22:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:

"Túróstészta, cigány módra


A Rádió C-ben hangzott el, nem én hallottam, mesélték. Ha nem így volt, akkor is zseniális. Megkérték a hallgatókat, hogy telefonáljanak be, mondják el kedvenc ételük receptjét, és ha tetszik a műsorvezetőknek, akkor nyerhetnek egy napszemüveget. Ez a recept szerintem kettőt is megér.


- A mi kedvencünk a túróstészta - kezdte a hölgy. - Egy nagy üstben felteszem a tésztát főni. Közben egy-másfél kiló füstöltszalonnát feldarabolok, és megsütöm. Mikor kész a tészta, kiszedem, és teszek rá egy csomó túrót meg tejfölt. Ráteszem a sült szalonnát. Aztán ráöntöm a zsírját is. Na, és most jön a lényeg: az egészet vastagon leöntöm jó, csípős marhapörkölttel: ettől lesz igazán finom. Ez a kedvenc ételünk, fel sem kelünk az asztaltól, amíg van belőle. Hiába csípős, a gyerekek is szeretik.


- Rántott hússal esszük - tette hozzá végül, mintegy mellékesen."

2010. júl. 27. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
"Levest ritkán főznek, akkor is csak tyúklevest, illetve marhahúslevest. A tyúk egészben fő a levesben, mikor megfőtt, megsütik, vagy kirántják. A hús szinte mindennapos, nélküle alig múlik el étkezés. Pörkölt, vagy sült hús paradicsommal, paprikával, hagymával. A húsos káposzta szinte nemzeti eledelük. Főzelékféléket csak ritkán főznek. Tészták közül a káposztás, túrós tészta a szokásos. Szinte minden cigány csoportnál egyik kedvenc étel a lecsós nokedli. Nagyobb ünnepekkor mindig töltött káposztát készítenek, a töltelék zöme hús. A toroskáposzta tyúkhússal, disznóhússal, marhahússal, füstölt hússal készül. Még ma is a legfőbb eledel a káposzta és a hús."
2010. júl. 27. 14:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:

Kucurapörkölt

1 kucura (disznóméh), 3 fej hagyma, két kanál szines paprika, bors, só és ha van 2 kanálnyi lecsó, erőspaprika.

A kucurát megpucolom, több vízben megmosom és falatnyi darabokra vagdalom. A zsíron aranyosra pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a paprikát, majd a kucurát. Sózom, majd pár perc múlva felöntöm egy csésze vízzel és fedő alatt párolom. Mikor majdnem kész, borsozom, beleteszem a lecsót és az erőspaprikát. Túrós csuszával, tarhonyával, vagy nokedlivel tálalom.

2010. júl. 27. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!