Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Honnan ered a lángos? Magyar?

Honnan ered a lángos? Magyar?

Figyelt kérdés

2012. jún. 6. 09:16
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet, sót, langyos vizet és egy kevés olajat. Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete.

(forrás: Wikipédia)

2012. jún. 6. 09:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
2012. jún. 6. 09:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
64%
Magyar eredetű..az olaszok meg a magyar lángosból csináltak először pizzát.úgyhogy ahhoz is van közünk.;)
2012. jún. 6. 09:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

"a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete."


Ezért echte magyar mi?

2012. jún. 6. 10:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 Phoney ***** válasza:
100%
Annyira nem magyar, hogy már a 15. századi besztercei szójegyzék is római eredetűnek nevezte.
2012. jún. 6. 12:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
76%

Az olasz pizzának nem sok köze van a magyar lágoshoz, az eredetileg ott a kenyérsütéskor megszokott étel volt, a maradék kenyértésztából.


Ezen kivül nagyon hasonló (az eltérések kisebbek, mint a különbözö lángos-receptek között ami van) tészták mindenhol vannak, egész Nyugat-Európában ismertek.

2012. jún. 6. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim válasza:
100%

A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. A kenyeret általában 5-7 naponta sütötték és a kenyérrel egy időben sütötték a lángost is, úgy hogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották. Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. A lángost zsírban, majd olajban sütötték ki.


(Wikipédia)

2012. jún. 6. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 mustafa33 ***** válasza:
100%
Csak a kemencék eltünése után kezdték a lángost olajban sütni, meg a vásárokon. Nagyanyám kenyérsütéskor lángossal próbálta a kemence hőmérsékletét. Néha csak üresen, a kész lángost kenve meg tefellel, néha rásütött mindenféle, háznál található jót. Kvázi pizza. nem kellet azt átvenni senkinek senkitől. Ahol kemencében cipó kenyeret sütöttek búzalisztből, ott a lángost is felfedezték, akár a maradékot használták erre, akár a kemence próba végett. Ahol meg a lepény kenyér a hagyományos (arab, grúz, örmény...), ott tulajdonképen a lángos a kenyér. A bagetta formájú kenyerek népeinél nem tudom. Azok eltanulták a szomszédoktól. Viszont a szomszéd népek (szlovák, ruszin, cseh, osztrák) a kenyérlángost "magyar lángosnak" (maďarske langoše) nevezik. Ez is valamit elárulhat eredetéről. Valóságban egymástól függetlenül több helyen alakulhatot ki a búzakenyérel egy időben. A szláv népek rozskenyeresek, azok is csináltak lepényfélét, de az enm mondható lángosnak.
2012. jún. 7. 22:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

"A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye."


(Wikipédia)

2012. jún. 7. 22:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!