Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Tudnátok mondani néhány finom...

Tudnátok mondani néhány finom ázsiai receptet?

Figyelt kérdés
2013. júl. 2. 23:48
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!


Melyik konyhára gondoltál? Az ázsiai nagyon tág fogalom.

Ha szeretnéd, tudok néhány indiai vegetáriánus receptet, azokat leírhatom.

2013. júl. 3. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Ha inkább thai, japán irányban gondolkodnál, akkor én tudok pár kipróbáltat. Csak írd le, mégis melyik nép konyhájára gondoltál, mert a tibetitől az indiain át a kínaiig elég nagy eltérések vannak:)
2013. júl. 3. 12:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Bármelyik többet is mondhattok:).. Köszönöm
2013. júl. 5. 00:05
 4/7 mustafa33 ***** válasza:

Mongol bóc:

fél kilo lisztből, egy deci vízből, megsózva tésztát gyúrsz, ebb○l hengert formálsz, azt 1,5 cm karikákra vágod, ezeket ellapítod 10 cm átmérőjű korongokra, a közepe legyen egy kicsit vastagabb mint a széle.

Erre teszel egy kanál hústölteléket, amit így csinálsz:

egy kilo birkahúst (lehet más is) és 10 deka fagyút (lehet zsír is), 3 fej vöröshagymát, ezt mindent nagyon apróra vágsz (darálhatod is durvábbra), ízesíted borsal, sóval, fokhagymával, összegyúrod.

A megtöltött tésztalapocskát összezárod, tetszés szerinti formára, de úgy csomagold össze a (gom)bócot, hogy a tetején legyen egy kis nyílás ahol elmegy a gőz, ne tépje szét. Ezeket gözölős fazékban, pároló rácson, esetleg vízel félig töltött edényt vászonnal fedel be, ezt leszorítod és erre teszed a bócokat, ráborítva egy másik edényt 30-40 percig gőzölöd. Kézel kell enni, nagyokat szürcsölve. Egy adag kb. 10 darab, ebből lesz 50. A mongolok nem esznek hozzáí semmit, de adhatsz hozzá bármit ami tetszik, még le is öntheted szószal.

én kaporszószal szoktam enni.

2013. júl. 5. 22:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

KACSORI

(kb. 20 db kacsorihoz)

1/2 kg liszt

2 dl feles sárgaborsó

3 evőkanál ghí

asafoetidapor

joghurt,

őrölt csípős pirospaprika

ghí a sütéshez


Áztassuk a feles sárgaborsót vízben egy fél napig. Majd csöpögtessük le a sárgaborsót, és zúzzuk össze péppé. Formáljunk belőle golyócskákat, és forgassuk meg az előre előkészített tálacskákban, melyekben külön-külön csípős paprika, asafoetidapor, és só található.


Készítsünk tésztát a lisztből, és a ghíből, és tegyünk hozzá annyi joghurtot, amennyi szükséges. Tegyünk hozzá sót is. Vizet ne használjunk. Formáljunk golyókat a tésztából, és nyújtsuk ki kerek lapokká. A fűszerekben megforgatott sárgaborsógolyókat helyezzük a tésztalap közepébe, és hajtsuk rá a körlap másik felét. Nedvesítsük meg a széleket, és ragasszuk össze. Közepes lángon süssük ki a kacsorikat bő forró ghíben.


KITRI

(10 személyre)

Egy ízben Srila Prabhupád azt mondta erről az ételről: "Egy tál kitri és egy kis joghurt egy szegény ember és egy király számára is tökéletesen kiadós lakoma."

2 dl rizs

4 evőkanál ghí

2 dl feles sárgaborsó

2 kiskanál római kömény

12 dl víz

1 kiskanál mustármag

2 kiskanál kurkuma

1/2 kiskanál asafoetida

1 kis fej karfiol

1 csípős füzérpaprika

3 közepes nagyságú

2 kiskanál friss gyömbér

paradicsom

3 kiskanál citromlé

2 közepes nagyságú

vajszeletek a felszolgáláshoz

burgonya


Öntsük a vizet és a sót egy edénybe és forraljuk fel. Ezután a megmosott sárgaborsót és a kurkumát tegyük a forrásban levő vízbe. Főzzük meg a borsót félig (kb. 15-20 perc), majd az alaposan megmosott rizst is tegyük fel főni a dahllal együtt. Ezután a lángot vegyük le nagyon kicsire, és tegyünk a tűz fölé elosztót, így főzzük további 20 percig.


Ezalatt mossuk meg és vágjuk kis darabokra a zöldségeket. Egy serpenyőben melegítsük fel a ghít, és pirítsuk meg benne a fűszereket a következő sorrendben, friss gyömbér, erős paprika, római kömény, asafoetida és mustármag. Ha a mustármag pattog, tegyük hozzá a felvágott burgonyát, a virágaira szedett karfiolt, és 4-5 percig pirítsuk a zöldségeket. Ezután tegyük bele a felvágott paradicsomot is, és pároljuk addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezután tegyük ezeket a zöldségeket a dahlhoz és a rizshez, mely félig puha. Nagyon óvatosan keverjük össze a tetejét a zöldségekkel, és pároljuk, amíg a rizs meg nem fő teljesen.


Amikor kész, vegyük le a tűzről, és vajszeletekkel szolgáljuk fel. Ha van, díszítsük petrezselyemzölddel.

FÁNKOCSKÁK GYÜMÖLCSJOGHURTBAN


(MALPURI)

(6 személyre)

2 dl porcukor

2 hüvely őrölt kardamonmag

2 dl liszt

1 kis kanál reszelt szerecsendió

6 dl joghurt

ghí a sütéshez

2 dl eper vagy meggy

1/2 kiskanál őrölt ánizs


Keverjük össze a fűszereket és a lisztet, majd morzsoljunk bele egy kis ghít. Adjunk hozzá egy kevés joghurtot, és gyúrjunk lágy tésztát.


Egy kiskanállal szaggassuk ki a tésztát, és dobáljuk forró ghíbe. Lassú tűzön süssük aranyosbarnára.


A joghurtot, a cukrot és a felaprított gyümölcsöt keverjük össze alaposan, és hűtsük le. A kisütött tésztát áztassuk a joghurtban, de csak röviddel a tálalás előtt tegyük bele, nehogy nagyon elázzon.


Megjegyzés: bármilyen lágy húsú gyümölcsöt felhasználhatunk, de egyszerre csak egyfélét.



Csak egy-két finom indiai vegetáriánus recept.

Sok sikert az elkészítéshez, és jó étvágyat hozzá!

2013. júl. 6. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2013. júl. 6. 22:58
 7/7 anonim válasza:

Itt is van néhány japán klasszikus...


Suhsi


hozzávalók 4 főre

250 g friss, nyers lazac

200 g sushi rizs

2,7 dl víz

20 ml mirin

vagy mirin helyett rizsecet vagy szaké (5%-os almaecet is használható) - ehhez fél ek kristálycukor, fél tk só

3 nori lap

wasabi


elkészítés

A sushi pontos elkészítéséről itt találsz képes leírást és segítséget.

Mossuk át a rizst, amíg a leve már nem fehér. Tradícionálisan: minimum hétszer kell átmosni kevergetve, óvatosan dörgölve, hogy leváljon róla minden keményítő, majd háromszor keverés nélkül leöblíteni.

Tegyük fel főni a vízzel. Kis lángon, fedő alatt, épp annyira, hogy csak kicsit forrjon, de ne zubogjon. Ha a levét elfőtte, vegyük le a gázról, tartsuk továbbra is lefedve, úgy, hogy a fedő alá egy konyharuhát teszünk. Hagyjuk így állni 30 percig, de ha lehet még tovább, hogy tovább puhuljon. Akkor kész, ha már nem gőzölög, amikor leemeljük róla a fedőt - vagyis kihűlt.

Az mirint kicsit langyosítsuk fel, ha nincs, akkor a rizsecetet vagy szakét keverjük el a cukorral és sóval, ez lesz a sushi-zu.

Borítsuk a rizst egy olyan lapos tálba vagy edénybe, amiben szét tud terülni, majd apránként rácsorgatva, óvatosan, egy faspatulával forgassuk össze a cukros keverékkel, eközben hűl is. Ha kész, tegyük félre egy órára száradni. Ne fedjük le!

Ha jól dolgoztunk, egy olyan rizst kell kapnunk, ami ragad, és ha bevizezzük a kezünket, akkor jól formálható.


Összeállítás:


A norilapot (18 x 21cm), a rövidebb oladala mentén kettéhajtva, vágjuk félbe. Nyílt lánggal kicsit megkapathatjuk, hogy még ropogósabb legyen. Óvatosan...

Tegyük sushitekerő gyékénytekercsre (makisu), a fényesebbik oldalával lefelé fordítva (ez lesz a külseje) és fedjük be rizzsel úgy, hogy a norilap egyik hosszanti oldalán egy 1 cm-es csíkot hagyjunk szabadon. Itt fog majd összetapadni a tekercs, amikor feltekerjük. Mielőtt a rizshez nyúlunk, mindig vizezzük be a kezünket, különben össze-vissza ragad majd. De ezt is módjával tegyük, mert a túlságosan vizes kéz miatt a nori elázhat és nyúlós, szottyos lesz.

A rizs közepén a hüvelyujjunkkal húzzunk egy vékony csík wasabit. Vigyázat! Nagyon erős.

Erre középen egy csíkban fektessük a fél centi széles, kisebb csíkokra vágott halat. A lazacot, ha frissen vettük és nem fagyasztva, előtte fagyasszuk le és csak miután újra kiengedett használjuk fel!

Fogjuk össze a bambuszlapot, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogását. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapadt, és formát nem nyert.

Tekerjük ki, a közepénél vágjuk ketté. A két felet tegyük egymás mellé, és vágjuk 3 egyenlő részre. Ez adja a hagyományos hatos maki csomagot.

Tálaláshoz tegyünk szóajszószt egy lapos tányérkába, mellette egy csepp wasabival. Tradicionálisan ezt aztán elkeverik a szójaszószban, és ebbe mártják a sushit.


Onigiri

(Rizsgombóc)


Onigiri (rizsgombóc)

Sima (nem sós) vízben főzd meg a rizst. ("Ragacsos ázsiait", nem pergős magyart - ez nagyon fontos, mert különben szétesik, nem marad egyben.)


Elkészítés:

Kézzel formálj háromszög alakú, 5-6 cm-es gombócokat. Ha kész, tekerd körbe préselt moszatlapocskákkal (norival) - ezt csak közvetlenül evés előtt tedd rá, mert különben átázik a nori.


A rizsgombócot többféle módon ízesítheted:

- Lehet kapni direkt japán rizsfűszert, különféle ízesítéssel. Ezt keverd bele a főtt, forró rizsbe, utána vizes, de nem sós kézzel formázd háromszög alakúra.

- Kipróbálhatod a savanyú szilvát (umeboshi), amit bele lehet dugni a gombóc közepébe, és utána formázhatod. A szilva nagyon sós, ezért külön sót nem kell használnod!

- Vehetsz tonhalkonzervet is, amelyet keverj össze majonézzel, és töltsd a kész falatkákba.



Yakitori (csirkesaslik)

Hozzávalók:

4 egész csirkemellfilé

1 db póréhagyma

1,5 dl teriyaki szósz



Elkészítés:

Vágd a csirkemellet falatnyi darabokra, szeleteld fel a hagymát. Tűzd fel fapálcikára felváltva a húst és a hagymát, és mártsd a teriyaki szószba, majd roston vagy grillen süsd meg. Rizzsel tálalhatod.


Yakisoba

Hozzávalók:

20 dkg soba tészta

1 szál sárgarépa vékony csíkokra vágva

1/4 fej káposzta

15 dkg csirke- vagy pulykamellfilé vékony csíkokra vágva

sötét szójaszósz (keveset használjunk belőle, mert nagyon intenzív íze van)

tonkatsu szósz

bors

metélőhagyma

Elkészítés

A wokban forrósíts fel 2 ek. olajat, add hozzá a káposztát és a sárgarépát, és önts rá egy kis szójaszószt. Közben főzd meg a soba tésztát ( a zacskó hátoldalán rajta van a főzési utasítás). Amikor a káposzta és a répa kissé megpuhult, add hozzá a csíkokra vágott húst, valamint a

3-4 ek. tonkatsu szószt. Amikor a hús is megpuhult, akkor már csak a tésztát add hozzá. Forgasd össze, sózd, borsozd, és az egészet szórd meg egy kis metélőhagymával.

2013. júl. 9. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!