Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A savanyúságként eltett...

A savanyúságként eltett zöldségekben megmaradnak a vitaminok és ásványanyagok? Pl. A vegyesvágottban?

Figyelt kérdés
2013. máj. 10. 17:42
 1/6 anonim ***** válasza:
Szerintem igen! A hajósoknak a régi időkben volt egy ún. skorbut nevű betegségük, ami a c vitamin hiánybetegsége. A hajón ugyanis nem sok friss élelmiszert fogyaszthatott a legénység. Ám rövidesen felfedezték, hogy a savanyú káposzta fogyasztása mellett kevesebben halnak meg skorbutba, vagyis a káposztában mindenképp marad vissza c vitamin. Gondolom a többi savanyúságra is érvényes ez.
2013. máj. 10. 17:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
41%
Igen, sőt, a savanyú káposzta tartalmaz a legtöbb C-vitamint a világon.
2013. máj. 10. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
50%
Mi ez a dili hogy a vitaminok minden behatástól csak úgy pusztulnak?Még főzésnél se bomlanak annyira mint ahogy sokan tévesen hiszik.A C vitamin 180 fokon bomlik!Nem igaz hogy főzésnél nem marad meg mert még katalizálva is többet bír ki mint 100 fok!Savanyúnak eltéve ahogy jól írták még dúsul is!Hisz a C vitamin sav ezért nincs cerebomlás mivel ráadásul gyenge sav!
2013. máj. 10. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Ne ragadjunk már le csak a c-vitaminnál meg a savanyú káposztánál, a többi is érdekelne meg az ásványi anyagok, egyébként meg a c-vitamin 60 fokon bomlik! Köszi a válaszokat!
2013. máj. 10. 18:34
 5/6 anonim ***** válasza:
Szerintem is ott maradnak, és valóban, nemcsak a C-vitamin, a többi is! A vegyes-vágott pedig kifejezetten a kedvencem!
2013. máj. 11. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
45%

Szerintem erősen vitaminfüggő lesz a lebomlási idő, ezeket az adatokat viszont inkább szakkönyvekben, szakcikkekben érdemes keresgélni.

Lásd az alma esete: tavaszra "kifúj" (sejtszerkezete összeesik) - mire ez bekövetkezik, már jó ideje akár gumit is rághatsz, mert kb. annyi vitamin marad benne - és még savanyítva sincs...

Biztos lesznek olyan (elsősorban vízoldékony) vitaminok, amik adott bomlási görbe mellett gyorsabban leépülnek. De nem az összes és nem mindegyik egyformán.

Egyes vitaminokhoz a zöldségekben saját bontóenzim is tartozik, ami fokozatosan megsemmisíti a hozzá való vitaminokat. Más vitaminokat viszont a leszedett zöldség még élő sejtjei szépen megesznek. Savanyú közegben az ozmotikus membrán miatt a sejtek anyagcseréje jelentősen lassul, ez egy kicsit segít.

A zsíroldékony vitaminok vizes közegben vélhetően tovább eltartanak, ha rájuk ható oldószert a lötty nem, vagy csak kismértékben tartalmaz.


Ha hőkezeled a cuccot, nyilván sokkal gyorsabb és jelentősebb lesz a lebomlás is. Ha vegyszerezed, az előre kiszámíthatatlan kémiai reakciókat (tehát járulékos bomlásokat is) okoz.


A benne lévő ásványi anyagok viszont mindenképp benne maradnak, hiszen elpárologni nem tudnak, azt nehéz

"elrontani". Kérdés, mennyi ásványi anyag van egyáltalán még a mezei termesztésű zöldségfélékben... (1960 óta egyre kevesebb pl. a magnézium, cink, szelén, vagy a ritkább, de igen fontos elemek mennyisége.)


A savanyúsággal egy a baj még: általában kevesebbet eszel belőle, mint nyáron friss zöldségből. Másik gond, hogy a savanyúságok nagyobbik részéhez mesterséges tartósítókat és újabban pedig egyre nagyobb arányban veszélyes édesítőszereket használnak, ami miatt nagyobb mennyiséget nem is célszerű elfogyasztani belőle. Vannak azonban kivételek, mint már a sokat emlegetett és méltatlanul lepontozott káposzta... És ha már savanyú káposzta: egyáltalán nem a C-vitamin a legértékesebb benne: Egyfelől (természetes módon, házilag savanyítva!) nem tartalmaz vegyszereket, így ez a legegészségesebb téli vitamin és ásványforrásunk. Másfelől a káposzta leve jelenleg tudományosan egyáltalán nem vizsgált okok miatt (tgy-ok szerint) hatékonyan csökkenti a magas vércukrot, valamint segíti a bélbolyhok regenerációját.

Ha viszont megfőzöd, akkor persze ez mit sem ér...

2013. máj. 13. 07:44
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!