Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miért barnul be az alma ha...

Miért barnul be az alma ha megvan hámozva?

Figyelt kérdés
2009. okt. 11. 14:49
 1/9 anonim ***** válasza:
97%
Mert oxidálódik.
2009. okt. 11. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
90%

Sebzés hatására a polifenoloxidáz (és más végoxidázok)jobban felpörögnek, kinon vegyületek alakulnak ki, ezek polimerizálódnak, és ez barna.


Ezzel védekezik a patogének ellen.

2009. okt. 13. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim válasza:
64%
Kend be citromlével... elvileg nem barnul utána.
2009. okt. 15. 08:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim válasza:
100%
Nobel-díjas kérdés, csak már kiosztották 1937-ben Szent-Györgyi A-nek. Ebből a barnulásból jött rá a mellékvese és az alma (meg sok más) élő szövet oxidálódására. 1-ébként a fenti válaszok pontosabbak, én csak a szellemtörténeti részt akartam felvillantani.
2009. okt. 18. 05:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

A felvágott friss alma, burgonya vagy banán az enzimek hatására barnul meg. Az enzimek olyan láthatatlan kémiai anyagok, amelyek az élő sejtekben keletkeznek – emberben, állatban, növényben egyaránt –, és a szervezetben lejátszódó biokémiai folyamatok sebességét gyorsítják.


Az alma húsának megbarnulása során a polifenul-oxidázok és a levegő oxigénje lép egymással reakcióba. Az oxidáció során keletkezett barna anyagok, a polikinonok, bizonyos mértékig antimikrobás hatásúak, és gátolják a mikroorganizmusok behatolását a sérült növényi szövetbe.


Az alma bizonyos részein a polifenol-oxidázok nagyobb mennyiségben fordulnak elő – ott gyorsabban megy végbe az elszíneződés. A folyamatot gyorsítja a magasabb hőmérséklet is.


Mivel a reakcióhoz mindenképpen szükség van levegőre, amennyiben sikerül légmentesen tárolni az adott gyümölcsöt/zöldséget, a folyamatot lassíthatjuk. A krumpli például nem barnul meg, ha vízben tartjuk.


Mint említettük, az enzimek a magas hőmérsékletet kedvelik, a forróságot azonban nem bírják: így, ha a felszelt almát/krumplit forró vízbe dobjuk akár csak egy percre, a barnulást megakadályozhatjuk.


Ugyancsak lassíthatjuk a reakciót, ha a gyümölcshöz antioxidánsokat (például C-vitamint) adunk. Praktikusan citromlét csöpögtethetünk a szeletekre, vagy naranccsal dörzsölhetjük be felületüket – az alma garantáltan nem barnul be!

2009. okt. 18. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim válasza:
A fenti válaszokon túl egy érdekes megfigyelés: ha a meghámozott alma bebarnul édes, ha nem barnul be, akkor biztos lehetsz benne, hogy savanyú (így nem kell citromlébe áztatni, hogy ne veszítse el világos színét). Azért jobb, ha bebarnul.... legalább finomabb.
2009. okt. 19. 15:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

A válasz megírásának időpontja: 10-13 19:23


Hmm, érdekes. Pedig zh-n max pontot kaptam erre a kérdésre adott válaszomra. Nem értem, mi volt a baj vele. Ezért barnul az a hülye alma.

2009. okt. 23. 12:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim válasza:
"Állítólag" oxigént vesz fel...friss citrom levével kend be hámozás után, és nem barnul meg...hatásos :P
2009. okt. 29. 17:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Én ezért osztályfőnöki intőt kaptam, mert ezt kb elmagyaráztam :) Bár akkor még csak azt tudtam hogy oxidálódik
2010. márc. 28. 21:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!