1 éves babátokat még hányszor szoptatjátok naponta?
HÓ
GYÜMÖLCS
ZÖLDSÉG
HÚS
TEJ/TERMÉK
GABONA
EGYÉB
4-6
alma, őszibarack, meggy
krumpli sárgarépa sütőtök
cékla édeskömény /gumó/
gabonapelyhek /búza, zab, rizs, kukorica/
7
paradicsom banán
körte
narancs gesztenye citrom
cukkini
saláta /főzeléknek/ brokkoli fehérrépa pasztinák zeller
spárga
tök
uborka /sütve vagy főzve/ passzírozott zöldborsó
csirke pulyka
sajt
túró
kölesliszt kukoricaliszt
étolaj /1 kk 1 dl főzelékhez/ petrezselyem zellerlevél kapor metélőhagyma
8-9
szilva
ringló sárgabarack görögdinnye
zöldborsó karalábé kelkáposzta kelbimbó karfiol csicsóka vörös-és fokhagyma /sütve vagy főzve/
marha sertés csirkemáj /legfeljebb hetente egyszer/
natúr joghurt kefir
árpapehely rozspehely
bazsalikom kakukkfű borsikafű borsmenta szurokfű citromfű lestyán
10-11
szőlő /mag nélkül/
káposzta padlizsán zöldbab rebarbara mángold spenót vagy sóska heti egyszer
főtt tojássárga heti egy-két alkalommal
12
uborka nyersen vagy savanyítva retek
vörös-és fokhagyma nyersen szójatofu szójatej lencse sárgaborsó feles borsó bab csicseriborsó szójabab paprika
édesvízi és tengeri hal
tehéntej
vaj
tejszín
tejföl
juhtúró
juhsajt
teljes kiőrlésű gabonák
köles
méz tojásfehérje mandula mogyoró napraforgó tökmag gyógynövény-teák
18
kivi
ribiszke feketeribiszke szeder
egres csipkebogyó áfonya
som
málna
eper
szamóca déligyümölcs
4-6.
Sárgarépapüré
Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú sárgarépa, 5 evőkanál víz
Hámozás után a répa mindkét végét levágjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk és a vízzel egy kis edényben 5-10 percig pároljuk. Ha szükséges, evőkanalanként pótoljuk a vizet. Fedő alatt hagyjuk kihűlni, hogy teljesen megpuhuljon. Annyi vízzel pépesítjük, hogy mézsűrűségű legyen. Testhőmérsékleten kínáljuk a babának.
Burgonyapüré
Hozzávalók: 2 közepes méretű burgonya, meleg víz a pároláshoz
A burgonya értékes anyagai attól függnek, hogyan tároljuk és hogyan készítjük el. Ha kicsírázik vagy megfagy, tápanyagtartalma csökken. Ha a héja alatt zöld színű, ne adjuk a babának. Nagy tápértékű, könnyen emészthető, C- és B1-vitamint tartalmaz. Később a színes főzelékekhez is adjuk, ezzel sűrítünk egészen a csecsemőkor végéig. A feldarabolt burgonyát annyi vízben pároljuk 15 percig, amennyi éppen ellepi. A forró gőzben hagyjuk megpuhulni. Áttörjük, majd pár kanál főzővízzel gyors kevergetés mellett visszatesszük pár pillanatra kis lángra
Sárgarépapüré burgonyával
Hozzávalók: 1 db sárgarépa, 1 db burgonya
A nyersanyagokat úgy aprítjuk fel, hogy a sárgarépa-darabkák kisebbek legyenek, így egyszerre puhulnak meg a párolás során. A főzővízzel pépesítjük.
Almafőzelék
Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú burgonya, 2 db savanykás alma.
A burgonyát megpároljuk a szokásos módon, de nem az almával együtt, mert a burgonya savat tartalmazó étellel együtt párolva nem puhul meg (alma, citrom, paradicsom). Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, felszeleteljük, és annyi vízben pároljuk 5 percig, amennyi éppen ellepi. A főzőlében hagyjuk kihűlni. Az almát és a burgonyát az alma főzőlevével pépesítjük megfelelő sűrűségűre.
Rizspép
1púpos ek rizslisztet kell belerakni ujjnyi forró vízbe (vagy anyatejbe), és gyorsan habverővel kavarni, mert becsomósodik (úgy kell, mint főzeléket habarni). Aztán rá a fedő, és lezár. Azután egy fél őszibarackot át kell törni szitán, és a kész rizsbe belekeverni, egy kanálka cukor társaságában (cukor kihagyható).
Tejpép rizsliszttel 1
2 dl víz + 2 kanál rizsliszt sűrűre főz, nagyon-nagyon és sokat-sokat kavar. kb. 4-5 perc, kicsit olyan nyúlós állagig. 1 alma hámoz, darabol, turmix. Hozzáadni a rizses izét. 60 ml tápszert csinálni, turmix.
Tejpép rizsliszttel 2
1 deci rizsliszthez kavargatva hozzácsurgatni 6 deci vizet, majd az így kapott löttyöt feltenni a tűzre és addig forralni, amíg rotyogni nem kezdett az anyag, ekkor hozzátenni egy almát felszeletelve és még rotyogtatni egy-két percig, majd egy banánt is beledarabolni és turmixolni. Négy nem tele rakott (kábé háromnegyedéig) bébiételes üveg étel, az állaga olyan pépes, mint a puding.
Burgonyafőzelék céklával
Burgonyafőzelék meggyel
7-9.
Burgonyapüré banánpéppel
Hozzávalók: 1 db közepes burgonya, 50 g banán (fél banán)
A fenti burgonyapürét összekeverjük a pépesített banánnal.
Brokkoli burgonyával
Hozzávalók: 2-3 db brokkolirózsa, 1 db közepes nagyságú burgonya, 2 szem köménymag, 1 mokkáskanál olaj. A brokkoli vastag, húsos szárát kockákra vágjuk és a burgonyakockákkal együtt 6 percig annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Ekkor tesszük hozzá a felaprított brokkolirózsákat és 2 szem köménymagot. Újabb 6 perc párolás után hagyjuk a forró gőzben megpuhulni. A pépesített főzelékre rámérjük az olajat, a főzőlével hígítjuk. Illik hozzá a csirkehúspüré.
Salátafőzelék
Hozzávalók: 100 g tisztított saláta, 50 g tisztított burgonya, 1 mokkáskanál olaj, 1 mokkáskanál citromlé
A salátát leveleire szedve alaposan megmossuk (folyó vízben), darabokra tépkedjük és a kockára vágott burgonyával 15 percig pároljuk 3-4 evőkanál vízben. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Pépesítés után hozzáadjuk az olajat, a főzőlével higítjuk és rövid időre gyors kevergetés mellett visszatesszük a tűzhelyre kis lángra. Étkezési hőmérsékleten 5-6 csepp citromlével ízesítjük, pulykahúspüré illik hozzá.
Sütőtökfőzelék
Hozzávalók: 100 g sütőtök, 50 g burgonya, 1 mokkáskanál olaj
A sütőtök- és a burgonyakockákat annyi vízben pároljuk puhára, amennyi éppen ellepi. Pépesítjük, hozzáadjuk az olajat, felengedjük a megfelelő mennyiségű főzőlével és rövid időre visszatesszük a tűzhelyre kis lángra, miközben gyorsan kevergetjük, hogy habos legyen. Marhahúspüré illik hozzá.
Paradicsomos burgonya
Hozzávalók: 100 g burgonya, 1-2 friss paradicsom, 1 kis zellerlevél, 1 mokkáskanál olaj
A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet és 2 evőkanál vizet. Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. A burgonyát áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük. A paradicsomot ráöntve tálaljuk. Húspüré illik hozzá.
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók: 150 g zsenge, fejtett zöldborsó, 1 szál petrezselyemzöld, 1 db közepes burgonya, 1 mokkáskanál olaj
A zöldborsót az apróra vágott petrezselyemmel kevés vízben puhára pároljuk. Ezzel egy időben egy másik edényben a burgonyát is megpároljuk és elkészítjük a burgonyapürét az olajjal. A borsót pépesítjük, a főzővízzel felengedve krémszerű főzeléket kapunk. A burgonyapürét és a zöldborsófőzeléket egymás mellé terítjük egy kistányérra, így tálaljuk. Májpüré illik hozzá.
Spenót burgonyával
Hozzávalók: 100 g tisztított spenótlevél, 50 g burgonya, 15 g banán, 1 mokkáskanál olaj
A spenótot levelenként megmossuk, szárait letépjük. 4-5 percig forró vízben főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük (csak így marad szép zöld). A banánnal együtt pépesítjük. A burgonyából pürét készítünk a szokott módon, majd
hozzákeverjük a spenótpürét. Bármilyen feltét illik hozzá.
Sárgaborsó-főzelék burgonyával
Hozzávalók: 70 g sárgaborsó, 70 g burgonya, 1 mokkáskanál olaj
A sárgaborsót már előző nap beáztatjuk hideg vízbe. A főzés napján annyi vízben főzzük puhára, amennyi éppen ellepi. A burgonyát akkor adjuk hozzá, amikor a borsó már puha. Kis lángon tovább pároljuk 15-20 percig. Leszűrjük, pépesítjük, hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű főzőlevet és az olajat, majd újramelegítjük. 5-6 csepp citromlével ízesítjük, feltéttel tálaljuk.
Rizses répafőzelék
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók: 4 sárgarépa 10 dkg rizs kevés vaj vagy növényi zsiradék
Elkészítés: A répát megpucolás után felrakjuk főzni. Nem kell elfőzni, hamar puhul. Közben a rizst a szokott módon megfőzzük. Összevegyítjük a kettőt, és valamilyen zöldfűszerrel (petrezselyem, lestyán) ízesítjük. Kisebb gyerekeknek pépesítjük, ha nagyobb, akkor csak villával összetörve adjuk. Ha már ehet sajtot a baba, akkor reszelhetünk bele.
Banán édesség
Előkészítés: 5 perc Hozzávalók: 1 banán 2 dl joghurt vagy kefir vanília méz
Elkészítése:
A banánt összetörjük, hozzákeverjük a joghurtot, a vaníliát és a mézet. Uzsonnának fogyaszthatjuk. Felnőtteknek is nagyon finom, ha behűtjük. Ízlés szerint sűríthetjük pelyhekkel (rozs, búza, zab).
Tejbeárpa
Főzés: 5 perc
Hozzávalók: 10 dkg árpa (gersli néven kapható) tej vagy tápszer
Elkészítése: Az árpát daráljuk meg, és mint a grízt főzzük meg. Nagyon gyorsan besűrűsödik és leég, vigyázni kell vele. Akár lekvárral, akár pürésített gyümölccsel nagyon finom. (Ha tápszerrel készítjük, akkor vízzel főzzük, és a tápszert csak a végén keverjük hozzá.)
Zöldborsó pelyhekkel
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 15 perc
Hozzávalók: zöldborsó búza, rozs vagy zabpehely vaj, vagy más zsiradék
Elkészítése: A zöldborsót vajon megpároljuk, kis vízzel felöntjük, és beleszórjuk a pelyhet. Lefedjük a lábost, és 10-15 percig puhítjuk a pelyheket. Rakhatunk hozzá sajtot is, ha nagyobbacska a gyerek.
Puliszka
Főzés: 10 perc
Hozzávalók: 10 dkg kukoricadara 10 dkg kukoricaliszt só
Elkészítése: Forrásban lévő sós vízbe állandó keverés mellett beleöntjük előbb a darát, később a lisztet, és jól felfőzzük. Az elkészült puliszkát kanállal formázzuk, vaj darabkákat morzsolunk rá és azonnal tálaljuk. A puliszkát fogyaszthatjuk sósan, édesen lekvárral, köretként, vagy önálló ételként is egy kis joghurttal meglocsolva. Felnőtteknek: A kihűlt puliszkát nyújtsuk egy centiméter vastagságúra, kenjük meg juhtúróval és a piskóta tekercshez hasonlóan csavarjuk föl. A puliszka tekercset vágjuk karikára, és grillsütőben pirítsuk meg.
Knäcke kenyér (fogzásra)
Előkészítés: 10 perc Sütés: 15 perc
Hozzávalók: 10 dkg teljes búzadara (finom) 10 dkg árpadara 1,5 dl aludttej 4 dkg margarin só szezámmag lenmag, napraforgómag, esetleg kömény
Elkészítése: A nyersanyagokat jól összekeverjük és pihentetjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kerek vagy négyszögletes darabokra vágjuk, tejjel megkenjük és megszórjuk a magvakkal, ezután 180 fokos sütőben kisütjük.
Karfiolos babaétel
Szóval 1 csirkemell, 1 cukkíni, 4 szem krumpli felkockáz, hozzá 3 paradicsom (héj és mag nélkül), 1 fej karfiol (csak virág) serpenyőbe bele, picit megsóz, olajon megpirít kicsit, majd felönt vízzel (1l, ha szándékosan hígra akarjuk). Kis idő múlva hozzá egy kevés kapor, nagyon jó kis ízt ad neki. Együtt főz, amíg a husi meg a karfiol jól meg nem puhul. Lehet turmixolni, ahol a darabos még nem megy.
Karalábépüré burgonyával
Karfiolpüré burgonyával
Zöldbabpüré burgonyával
10-12.
Salátafőzelék
Előkészítés: 5 perc Főzés: 15 perc
Hozzávalók: 1 fej saláta 1 hagyma olaj liszt joghurt
Elkészítés: A hagymát kevés zsiradékon dinszteljük meg, adjuk hozzá a laskára vágott salátát, és főzzük kb. 5 percig. Adjunk hozzá kevés lisztet. Ízesítsük joghurttal vagy tejföllel, végül pépesítsük.
Zöldbabfőzelék
Finom, zsenge zöldbabot apró darabokra vágni, és felkészíteni főzeléknek. Pici sóval, fél paprikával, fél paradicsommal, és egy kockára vágott krumplival. Amikor puhára főtt a főzőlével leturmixolni. Liga-margarint felforrósítani, és beleönteni a turmixolt főzeléket, és hozzáadni egy tojássárgáját. Aki még egy picit pikánssá akarja tenni, reszelhet hozzá sajtot!
Spenót babásan
Friss spenótot megpucolni, megfőzni, kevés főzőlével leturmixolni. Hozzáönteni egy kevés rizstejet, 7 gabona pelyhet rántás helyett, és tojássárgáját v. túrót tenni bele és apróra vágott főtt csirkemellet. Jól átforralni a tojás miatt, majd hűteni és mehet a bendőbe. Én erre is szoktam szórni egy kevés sajtot, attól még finomabb.
Paradicsomos karfiol
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók 4 adaghoz: 15 dkg szép karfiol 3 dkg vaj 25 dkg hámozott és összeaprított paradicsom 3 dkg reszelt sajt só
Elkészítése: Pároljuk meg a karfiolt enyhén sós vízben. Közben olvasszuk fel a vajat, futtassuk meg rajta a felkockázott paradicsomot, majd keverjük hozzá a megpárolt karfiolt. Turmixoljuk össze az egészet, végül keverjük hozzá a reszelt sajtot.
Gombapüré
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók 2 adaghoz: 2 szép krumpli 5 dkg gomba fél fej hagyma fél citrom leve kevés tejszín só
Elkészítése: Hámozzuk meg, kockázzuk fel a krumplit, és enyhén sós vízben főzzük puhára a felszeletelt hagymával és a gombával. Szűrjük le, turmixoljuk össze. Ízesítsük a citromlével, majd adjunk hozzá 2-3 evőkanál tejszínt.
Sajtos-brokkolis csirke
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 15 perc
Hozzávalók 4 adaghoz: 10 dkg zsenge brokkoli 12 dkg felkockázott csirkemell
A sajtmártáshoz: 3 dkg vaj 2 evőkanál liszt 3 dl tej 6 dkg reszelt sajt
Elkészítése: Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, egy percig pirítsuk, majd öntsük fel a tejjel. Főzzük fel, majd gyenge lángon sűrítsük. Ezután húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a reszelt sajtot. Ezalatt enyhén sós vízben főzzük meg a brokkolit és a csirkemellet. Törjük össze villával vagy turmixoljuk, majd keverjük össze a sajtszósszal.
Csíkos püré sonkával
Hozzávalók: 30 dkg krumpli 1 csipet só 1 dl tej 1 diónyi vaj 10 dkg zöldbab 1 szelet pulykasonka
10 dkg sárgarépa
Elkészítése: Külön vízben - de még jobb egymás után - főzzük meg a zöldségeket. Külön-külön turmixoljuk össze, majd mindegyikbe keverjünk egy-egy adagot a felaprított sonkából. A színes pürékből szedjünk csíkokat a baba tányérjára.
Nyári gyümölcsdesszert
Hozzávalók 4 adaghoz : 12 dkg málna 2 érett körte 1 őszibarack 2 pohár joghurt 3 kanál méz esetleg fahéj Elkészítése: A gyümölcsöket mossuk meg, a körtét és a barackot hámozzuk meg és kockázzuk fel. Kevés vízben pároljuk 5 percig. Hűtsük le, keverjük hozzá a mézet és a fahéjat, végül a joghurtot. (Felnőtteknek is kiváló desszert!)
Lekváros csiga
Előkészítés: 20 perc
Hozzávalók: 20 dkg tönkölyliszt 1 dkg élesztő 1 dl tej 2,5 dkg margarin 1 db tojássárgája 20 dkg lekvár 5 dkg cukor
Elkészítése: A langyos tejben felfuttatott élesztőhöz hozzákeverjük a cukrot, tojást, margarint, sót, lisztet, fűszerezhetjük ánizzsal, fahéjjal, jól kidolgozzuk és kelesztjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, elterítjük rajta a lekvárt és felcsavarjuk. A tészta tekercset kb. egy centiméterenként a szélétől a közepéig bevagdossuk és kifordítjuk. A csigák végét összenyomjuk, sütőlemezre helyezzük, és kelesztés után 180 fokos sütőben megsütjük.
Daraleves
Főzés: 10 perc
Hozzávalók: 5 dkg teljes búzadara 3 dl tej 7 dl zöldséglé só
Elkészítése: A darát egy lábosban világosra pirítjuk, felöntjük a zöldséges alaplével, hozzákeverjük a tejet, sóval ízesítjük és kiforraljuk. Daralevest hasonló módon készíthetünk kukoricából, hajdinából vagy rizsből is.
Kefires burgonyalepény
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 15 perc
Hozzávalók: 20 dkg burgonya 2,5 dl kefir 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt só fokhagyma petrezselyem
Elkészítése: A megtisztított burgonyát lereszeljük, hozzákeverjük a lisztet és a kefirt. Ízesítjük sóval, ízlés szerint fokhagymával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Az így előkészített burgonyát egy margarinnal kikent tepsibe öntjük és sütőben szép pirosra, sütjük. Kockára vágva köretként, vagy önálló ételként is tálalhatjuk.
Hajdinaleves bazsalikommal
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók: 10-10 dkg sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, vöröshagyma 4 dkg hajdinaliszt 1 dl tejszín vagy joghurt vagy tej 2 evőkanál friss bazsalikom só fokhagyma
Elkészítése: A zöldségeket hideg vízben feltesszük főni, sóval, babérlevéllel ízesítjük, zöldséglevest főzünk belőle, és leszűrjük. A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk, hozzáadjuk a friss bazsalikomot és felöntjük a zöldséglével, sóval ízesítjük, kevés fokhagymával fűszerezzük. A tejszínt hozzáöntjük, kiforraljuk és átszűrjük. A kész levest pirított kenyérkockával, vagy külön megfőzött hajdina magokkal tálaljuk.
Bazsalikomos hajdinalepény
Családi adag!!!
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 15 perc
Hozzávalók: 30 dkg hajdina 30 dkg hajdinaliszt 2 dl tej 2 db tojás 1 dl kukoricaolaj só bazsalikom
Elkészítése: A megmosott, beáztatott hajdinát sós vízben megfőzzük és lehűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet, sózzuk, és bazsalikommal fűszerezzük. Az elkészített tésztának sűrű palacsinta tésztához kell hasonlítania. A masszát 10-15 percig pihentetjük, majd kevés forró olajba kanállal kis lepényeket formázunk, és pirosra sütjük mindkét oldalát. A kisült lepényeket forrón, párolt zöldségfélékkel tálaljuk, de fogyasztható túróval, tejföllel.
Zabpelyhes gyümölcstorta
Sütés nélkül készül.
Hozzávalók: 1 l tej, 10 evőkanál zabpehely, 1 cs. tejszínízű pudingpor, 3 evőkanál cukor, 25 dkg idénygyümölcs. Fél liter tejben felforraljuk a zabpelyhet, forrás után lezárjuk és jó ideig állni hagyjuk (legjobb estétől reggelig). Fél liter tejjel elkészítjük a pudingot, s amíg meleg belekeverjük a megduzzadt zabpelyhet és a megtisztított és megmosott gyümölcsöt. Néhány szemet félreteszünk díszítésnek. Kiöblített tálkába öntjük a masszát és néhány órára a hűtőbe rakjuk. Közvetlenül tálalás előtt lapos tálra borítjuk a formát. Tetejét gyümölcsdarabokkal, tejszínhabbal díszítjük. Piros gyümölcsökkel mutat a legjobban. Nincs sok munka vele csak ne felejtsük el már az ünnep előtti este megfőzni a zabpelyhet. Meggyel a legkisebbeknek is fogyasztható babatorta. Kánikulában a fagyi egészséges alternatívája is lehet.
Almás rizsfelfújt Sinlaccal:
100 gr rizs, 2 ek sinlac, 150 g alma, 300 ml víz, 1 ek kukoricacsíra-olaj
Rizst megpároljuk (előtte olajba forgatjuk), almát összeturmixoljuk, Sinlacot vízzel péppé keverjük, tűzálló tálban a rizst, az almapürét és a Sinlacot egymásra rétegezzük, 20 percig 180 fokon sutjuk, tetejét megszórhatjuk kakaó vagy carob (szentjánoskenyérmag) porral.
Ropogós rozslepény:
300g rozsliszt, 100g Sinlac, kicsi só, 300 ml langyos víz
Összekeverjük a hozzávalókat, annyi vizet adva csak hozza, amiig puha tésztát kapunk, lisztezett deszkán nyújtjuk 4-8 mm vastagra, utána 2 órán át kizsírozott edényben, nedves ruhával letakarva állni hagyjuk, majd 8 lepénykére vágjuk, serpenyőt felforrósítjuk (zsiradék nem kell!), és a tésztát addig sutjuk, amíg barnulni nem kezd. Megfordítjuk, másik oldalt is megsütjük, kihűlve tálaljuk.
10-12.
Spenóttal töltött sajtos palacsinta
Hozzávalók: (2 adag): 2 tojás, 6 dkg liszt, 4 ek zabpehely, csipet só, 2 dl tej, 1 kis fej hagyma, 50 dkg spenót, 8 dkg reszelt sajt, olaj, bors, csipet őrölt szerecsendió, ásványvíz
A tojást, lisztet, tejet, sót, zabpelyhet botmixerrel tésztává keverjük, és annyi ásványvízzel hígítjuk, hogy folyékony palacsintatésztát kapjunk. Kicsit pihenni hagyjuk. Közben a hagyma apróra vágjuk, és fazékban két evőkanálnyi olajban üvegesre pároljuk. Rádobjuk a megmosott, megtisztított spenótot, fedővel letakarjuk, és addig pároljuk, amíg a levelek összeesnek. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Kisütjük a palacsintákat. Sütés után minden darabot azonnal megszórunk reszelt sajttal, majd megtoltjuk őket forró spenóttal és összetekerjük. Melegen tálaljuk.
Turmixok
9-12 hónapos kortól
ˇ 1,5 dl natúr ivójoghurtot összeturmixolunk 0,5 dl frissen préselt répalével és két-három karikányi banánnal. - 1 dl ivójoghurtot összeturmixolunk ugyanennyi frissen préselt narancslével, és néhány szem meggyel. Egyéves kor után kiskanálnyi mézet is tehetünk bele. - 1,5 dl gyümölcsteát összeturmixolunk hét-nyolc karika banánnal és másfél evőkanálnyi almapürével. - 1 dl mentateát összeturmixolunk egy érett őszibarackkal és pár csepp citromlével. - 1 dl bodzateát összeturmixolunk hat-hét szem kimagozott meggyel és egy kisebb sárgabarackkal. (Készíthetjük fagyasztott meggyből és egy evőkanál baracklekvárból is.)
Túrókrémek
9-12 hónapos kortól
A krémek készítéséhez pasztőrözött tejből nyert félzsíros natúr tehéntúrót használjunk. A tízóraira való adaghoz elegendő 5 dkg. Ebbe keverjük a gyümölcspépet, vagy ha a gyerek nem édesszájú, akkor az apróra vágott snidlinget, petrezselymet. Ha túl sűrű, lazítsuk néhány kávéskanál natúr kefirrel vagy joghurttal. Kenyeret, kekszet, babapiskótát, kiflit ne adjunk hozzá, hiszen nem második reggeliről, csupán könnyű köztes étkezésről van szó, és szeretnénk, ha délben jó étvággyal ebédelne. Ugyanilyen megfontolásból kerüljük a cukrozást, és a kifejezetten édességnek számító bolti gyümölcsjoghurtokat, túrókrémeket, habokat.
Zöldségfasírt
Főtt zabpelyhet, főtt krumplit, főtt répát, reszelt vöröshagymát, majoránnát, pici sót, kevés olívaolajat összekevertni, sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodni, megsütni. Főzelék mellé. Bármilyen zöldséggel variálható, és nem kell olajban égetve sütni, mégis finom.
Túrógombóc
(módosított recept, tojás, tej, és tejföl). Egy 25 dkg-os túrót egy Danone Activiával, kis liszttel, búza- vagy kukoricadarával, gyümölcscukorral, ha kell, egy kis vízzel összeverni, fél órát pihentetni. Forró vízben kifőzni, pirított zsemlemorzsába forgatni.
12-
Mezes banánsült szezámköntösben
Hozzávalók (1,5 adag): 1 kk vaj, 1 nagy és 1 kisebb banán, néhány csepp citromlé, 2 ek méz, 2 ek szezámmag
A banán héjat lehúzzuk, hosszában kettévágjuk, és néhány csepp citromlével megkenjük, hogy ne barnuljon meg. A vajat serpenyőben megolvasztjuk, belefektetjük a banánszeleteket, felső oldalukat bekenjük mezzel, azután megszórjuk szezámmaggal. Megfordítjuk, és 2 percig sutjuk. Ugyanezt a műveletet a banán másik oldalával is megismételjük. Melegen tálaljuk.
Másképpen: a félbevágott, serpenyőbe fektetett banánszeletekre csokoládét reszelünk, és mandulával szórjuk
meg.
Francia almatorta 1 (de persze más gyümölcsből is jó)
20dkg liszt, 10 dkg (tejmentes) margarin, 1 tojássárgája, és annyi víz, hogy szépen összeálljon nem túl kőkemény tésztává
Fél óra pihentetés után többször nyújtani, és belesimítani a sütőbe (a gyümölcstorta alapba a legjobb), jól megszurkálni, és 10-15 percig elősütni, kicsit szint kapjon. Eközben 4-5 szem almából kevés vízzel kompótot főzni (fél csomag vaníliás cukor nem art bele). Villával összetörni a sűrű kompótot, és rásimítani a tésztára, és 2 (vagy 3) almát egész vékony szeletekre vágni, és azt szépen csinosan elhelyezni körkörösen, be a sütőbe, kb. 30 percig meg sütni.
Francia almatorta 2
Hozzávalók:
a tésztához:
26 dkg finomliszt
12,5 dkg margarin
fél mokkáskanál só
fél dl hideg víz (nekem belement 1 dl is).
a töltelékhez:
70-80 dkg alma
1 citrom leve
4 evőkanál (kb 10 dkg) cukor
5 dkg margarin
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel összegyúrjuk, 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Az almát megmossuk, hámozzuk, 3 mm vastagon szeljük. (Apukák, nagyobb gyerekek bevethetőek ezen a ponton). A tisztát egy kivajazott 26 cm átmérőjű alacsony tortaformába simítjuk úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást. A citrom levével megöntözzük - vagy ecsettel rákenjük -, majd cukorral megszórjuk. Az olvasztott margarinnal meglocsoljuk, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220, légkeveréses sütőben 200 C) kb. 30 percig sütjük. Mire kihűl, az almából kisült levet a tészta mind beissza így nem lesz "szalonnás".
Málnaleves
Málnát vízben megfőzni, hozzátenni kb. 2 nyomásnyi citromlevet, pici barnacukrot, kevés fahéjat. Amikor a málna már megfőtt (kb. 6 perc), hozzáönteni 2 dl tejet és 2 evőkanál tejfölben elkevert kevés lisztet és felforralni. Amikor kész volt, egy részét összeturmixolni, aztán visszazuttyantani. Külön előnye, hogy mivel hidegen is lehet enni, közben nem kell melegíteni, ha kihűl.
Tejmentes almatorta
20dkg liszt, 10 dkg (tejmentes) margarin, 1 tojássárgája, és annyi víz, hogy szépen összeálljon nem túl kőkemény tésztává. Fél óra pihentetés után többször nyújtani, és belesimítani sütőbe (a gyümölcstorta alapba a legjobb), jól megszurkálni, és 10-15 percig elősütni, kicsit szint kapjon. Eközben 4-5 szem almából kevés vízzel kompótot főzni (fel csomag vaníliáscukor nem árt bele), villával összetörni a sűrű kompótot, és rásimítani a tesztara, és 2 (vagy 3) almát egész vékony szeletekre vágni, és azt szépen csinosan elhelyezni körkörösen, be a sütőbe, kb. 30 percig meg sütni.
Csipkerózsika-torta kislányoknak
Hozzávalók: fél liter kefir, öt evőkanál búzadara, csipet só, 3 evőkanál cukor, egy kis fej cékla, tejszínhab, egy babapiskóta
A céklát meghámozzuk, kevés cukros vízen megfőzzük, majd botmixerrel pürésítjük. A kefirt felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, cukrot, csipet sót, és kis lángon kevergetve sűrűsödésig főzzük. Ekkor belekeverünk annyi céklapürét, hogy szép rózsaszín legyen a massza (kevés is elég, nem lesz céklaízű). Hideg vízzel kiöblített pudingformába öntjük, és teljes dermedésig állni hagyjuk. Kevés tejszínhabot összekeverünk kakaóporral, nejlonzacskóba töltjük, sarkán pici lyukat vágva arcot rajzulunk a babapiskóta egyik végére. Eddig előkészíthetjük előre, a továbbiakat közvetlenül tálalás előtt végezzük. Borítsuk a grízpudingot egy tálra - ez lesz Csipkerózsika szoknyája, tetejébe állítsuk bele a babapiskótát - ez lesz a teste és a feje. Tejszínhabbal rajzoljunk fátylat a fejére, csipkét a szoknyájára.
Zabpelyhes gyümölcstorta
Hozzávalók: 1 liter tej, tíz evőkanál zabpehely, egy csomag tejszín ízű pudingpor, három evőkanál cukor, 25 dkg idénygyümölcs
Fél liter tejben felforraljuk a zabpelyhet, forrás után lezárjuk, és jó ideig állni hagyjuk (legjobb estétől reggelig). Fél liter tejjel elkészítjük a pudingot, s amíg még meleg, belekeverjük a megduzzadt zabpelyhet és a megtisztított, megmosott gyümölcsöt. Néhány szemet félreteszünk díszítésnek. Kiöblített tálkába/formába öntjük a masszát és néhány órára a hűtőbe tesszük. Közvetlenül a tálalás előtt lapos tálra borítjuk a formát. Tetejét gyümölcsdarabokkal, tejszínhabbal díszítjük. Piros gyümölcsökkel mutat a legjobban. Nincs sok munka vele, csak ne felejtsük el már ünnep előtti este megfőzni a zabpelyhet. Meggyel a legkisebbeknek is fogyasztható babatorta.
Mézes sárgarépatorta
Sütőt 180 fokra előmelegíteni, egy 24 cm átmérőjű tortaformát kivajazni, kb. 2 evőkanál őrölt mandulával beszórni. 20 dkg sárgarépát megtisztítani, lereszelni. 4 tojást szétválasztani, a sárgáját 20 dkg mézzel elkeverni, és fokozatosan hozzáadni 10 dkg vajat v. margarint. Apránként hozzákeverni 3 evőkanál citromlét, csipet sót, csipetnyi mézeskalácsfűszert, 10 dkg. őrölt mandulát és a reszelt sárgarépát. 20 dkg köleslisztet elkeverni fél csomag sütőporral, és hozzákeverni a masszához. Tojásfehérjét kemény habbá verve szintén hozzákeverni. A kész masszát beleönteni a formába és kb. 35 percig sütni 160 fokon. Tetejére: porcukrot átszitálunk, és málna- v. citromlével simára keverünk. Ezzel vonjuk be a kisült tortát. Kb. 16 szelet lesz belőle.
ÖTLETEK, TIPPEK
ˇ Paradicsom: forró vízben tartani fél percig, utána meghámozni, a magos részt passzírozni, utána turmixolni. Főtt krumplihoz keverni.
ˇ Csirkemellet megfőzni, turmixolni és jégkocka-tartóban fagyasztani.
ˇ Menü:
zöldborsó, répa, krumpli
zöldbab, répa, krumpli
brokkoli, répa, krumpli
sütőtök, krumpli
cékla, alma, krumpli
főzőtök, krumpli
spenót, banán, krumpli
sóska, krumpli
alma vagy körte vagy meggy vagy őszibarack, krumpli
ˇ Alma párolása: 2 db almát negyedelve, megpucolva mikroba tenni kis vízzel, az edényt lefedve. 900 w-on 4 perc alatt puha, de még nem esik szét. Pulykamellel, vagy anélkül is finom. A maradék párolt alma simán is elfogy.
ˇ Széklethatás
Hipp gyümölcsök(3 hónaptól)
alma banánnal szilárdító
alma sárgarépával szilárdító
körte almával normalizáló
vilmoskörte lazító
banán és őszibarack almával normalizáló
déligyümölcsök almával lazító
áfonya almával normalizáló
őszibarack normalizáló
sárgabarack lazító
gyümölcsdesszert lazító
sütőtök almával normalizáló
banán alma (4hótól) normalizáló
banán őszibarackkal (4hótól) normalizáló
ananász (6hótól) lazító
Gyümölcslevek
c-vitamin vegyes gyümölcslé normalizáló
alma-szőlő-meggy nektár c-vitaminnal normalizáló
alma sárgabarackkal normalizáló
alma-szőlő gyümölcslé normalizáló
alma-marakuja-narancs gyümölcslé lazító
sárgarépa-ananász-narancs c-vitaminnal normalizáló
alma-narancs-banán c-vitaminnal lazító
színtiszta sárgarépa ital szilárdító
őszibarack-ananász nektár lazító
sárgabarack ital normalizáló
sütőtök-alma nektár normalizáló
multivitamin vegyes gyümölcslé (7hótól) normalizáló
Főzelékek
sárgarépa normalizáló
sütőtök burgonyával normalizáló
finomfőzelék normalizáló
zsenge zöldségek teljes értékű rizzsel (4hótól) normalizáló
tejszínes főzelék (4 hótól) normalizáló
spenót burgonyával (5 hótól) lazító
ˇ Öt bébiételes üveg gyümölcsturmixhoz való mennyiség: két banán, három körte, egy alma és másfél deci forralt víz keveréke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!