Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Nem baj, hogy 8 hónapos...

Nem baj, hogy 8 hónapos kisfiam feláll?

Figyelt kérdés
Eddig mindent időben, csinált,ahogy a "nagykönyvben" elő van írva.Most viszont ott tartunk, hogy nem mászik négykézláb, hanem kúszik, de iszonyat gyorsan!Négykézlábra is "áll", de amint elindul, átvált kúszó-üzemmódra.Mindenhova felkapaszkodik és térdel, és 2 napja fel is húzza magát állásba, sőt, tegnap óta a lépegetéssel is próbálkozik, ahogy kapaszkodik a kiságy rácsába.Magától még nem ült fel, bár szerintem meg tudja csinálni,mert már majdnem sikerült, csak nem érdekli, mert sokkal izgalmasabb feltérdelni és állni.Most akkor hogy van ez????Tényleg tanulási nehézségei lesznek később,mert úgy tünik kimaradt a négykézláb mászás???Mit kell ilyenkor csinálni?
2010. jún. 2. 08:40
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Mintha én írtam volna... 8 hónapos a kisfiam.

5 hónaposan kezdett el kúszni a kisfiam, azóta ötvözte a kúszást a mászással és nagyon érdekesen, de villámgyorsan halad. Kb. egy hónapja elkezdte az ücsörgést is, négykézlábazásból kitolta oldalra a popsiját, és most már fel is löki magát úgy ül.

Aztán pár héttel ezelőtt elkezdte a kapaszkodást, onnan felállást, és most már az ágyban is feláll, de hajmeresztő helyeken is próbál felkapaszkodni és felállni.

És szabályosan mászni tegnap láttam először, több mászó mozdulatot tett egymás után, majd ismét visszatért a kúszáshoz, lehasalt. Szerintem nyugodj meg, valószínűleg nálatok sem fog kimaradni.

2010. jún. 2. 08:47
 2/11 anonim ***** válasza:
Amit magától csinál, az nem baj :)) Az enyém is hamarabb áll fel, mint ahogy megtanult volna mászni. Ő 7 hónaposan a bútorokba kapaszkodva felállt, pár nap múlva oldalazva lépegetett is, innen tanult meg leülni. De a mászás sem maradt ki nála, ha olyan helyre akart menni, ahová kapaszkodva nem juthatott el, mászva közlekedett, de azt kb. csak a felállás után 2-3 hétre kezdte. Szóval ne izgulj, korán sem biztos, hogy ki fogja hagyni a mászást, vn még bőven ideje megtanulni azt is :)))
2010. jún. 2. 08:48
 3/11 anonim ***** válasza:
Egyáltalán nem biztos hogy kimarad a mászás. Mi is ugyanígy voltunk a lányommal. Már simán feltudott állni de még csak kúszott aztán egyik napról a másikra elkezdett mászni kúszás helyett. Most meg járni nem akar csak mászik mindenhová. 1 éves és 2 hetes.
2010. jún. 2. 08:48
 4/11 anonim ***** válasza:
Gyógytornász vagyok, fontos tudnotok, hogy elég, ha az egyik mozgásforma megvan a kúszás és mászás közül, feltéve, ha azt "szabályosan" csinálja a gyerkőc (jobb kéz, bal láb és fordítva, tehát váltott végtag használat, mert ez a lényeg). És, bármi, amit egyedül, magától csinál, nem baj, ez annak a jele, hogy érett rá.
2010. jún. 2. 08:59
 5/11 anonim ***** válasza:
Első vagyok, és az utolsó, gyógytornász anyukától kérdezném, hogy mi számít szabályos kúszásnak? Mert a kisfiam nagyon érdekesen műveli. Hason fekvésből két kezét előre teszi egyszerre, közben az egész testét felemeli, csak a két kezén, és a két lábfején van az egész testsúlya, mint aki éppen fekvőtámaszt csinál, és úgy húzza az egész testét előre, majd amikor a keze maga mellett van, akkor ismét lehasal, és kezdi elölről. Tulajdonképpen mint aki fekvőtámaszozik, csak közben halad előre. Remélem, érthetően írtam le. Egyébként mindezt olyan villámgyorsan csinálja, hogy iszonyat. Olyan bicepsze meg tricepsze van, hogy kész vagyok tőle. Nagyon izompacsirta. :) És olyan vicces, ahogy csinálja. Meg ne kérdezzétek, hogy fejlesztette ki ezt a mozgást, mert lövésem sincs.
2010. jún. 2. 09:18
 6/11 anonim ***** válasza:
Nem baj, egyeltalán. Ne izgulj. Nekünk is azt mondta a dokinénink h amit magától csinál az nem baj, de erőltetni semmit sem szabad. Az én kisfiam 6 hónaposan felállt, és 3 nap múlva lett volna 8 hónapos mikor megtette az első 6 lépését egyedül, kapaszkodás nélkül. Nyugi, én is izgulok, mert az én kisfiam nagyon nagyon keveset kúszott és mászott, és azt viszont tudom, h ez majd kihathat a későbbiekre (tanulásban nehézségek)
2010. jún. 2. 09:19
 7/11 anonim ***** válasza:
az én kisfiam is 8 hónapos és ö is kuszik csak néha mászik,de már fel is áll egyedül és lépeget is kapaszkodva a kiságyban.
2010. jún. 2. 09:41
 8/11 anonim ***** válasza:
Szerintem lehet segíteni a kúszást-mászást olyan helyen, ahol elég nagy a szabad tér, magyarul nem tud miben felkapaszkodni. Szőnyegen érdekes dolgot rakni tőle messze, majd ha odaért, akkor a másik sarokba megint valami érdekeset :) Az én fiam még csak próbál felállni, de ügyesen ül és mászik. Lassan 8 hónapos lesz.
2010. jún. 2. 10:03
 9/11 anonim ***** válasza:
Sziasztok, "szabályos" kúszás: kezek könyékben kicsit hajlítva, alkar a padlón, tenyér szintén a padlón, avagy ökölben, lábak mozdításkor térdben hajlítva, belső felükkel a padlón, a mozgást pedig bal kéz - jobb láb és jobb kéz - bal láb váltakozásával végzi a baba. Fej felemelve. Nem tudom, mennyire érthetően írtam le, de gondolom láttatok már akciófilmeket, vagy katonákat gyakorlatozni, na ez az, amikor úgy kommandóznak a földön. :-)
2010. jún. 2. 13:44
 10/11 anonim ***** válasza:
Szia 9:18, 13:44 és egyben a gyógytornász vagyok. Igen, Én is láttam már pár gyerkőcöt érdekes dolgokat produkálni, még a sajátomat is. :-)))) De, lényeg a lényeg, ami mind a kúszásnál, mind a mászásnál fontos, az az, hogy meglegyen a váltott kéz/láb koordináció. Ha egy baba nem kúszik és mászik szabályosan, ez még nem jelenti azt, hogy lesznek tanulási nehézségei (Én soha nem kúsztam és másztam egy centit sem, és nem voltak soha problémáim ebből), de, a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek egy részénél bizonyított, hogy kimaradt a kúszás/mászás, ezáltal a váltott kéz és láb használatával elérhető agyi stimuláció, tehát a bal és jobb agyfélteke együtt dolgozásának, koordinációjának képessége, annak fejlődése. Így függ össze a két dolog. Sok tanulási nehézséggel küzdő gyermeket "mászatnak" (kicsit vicces, mikor 7-8 éves gyermekek másznak), hogy ezzel fejlesszék a jobb és bal agyfélteke koordinációját, ennek hiánya, fejletlensége okozza a különböző "dis"-es problémákat. De, nem feltétlenül azért küzd egy gyermek ilyesmivel, mert nem mászott soha.
2010. jún. 2. 13:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!