Hívő, vallásukat gyakorló anyukáktól kérdeznék?
Egyáltalán nem korai! Anno nekem is kb. 1 évvel idősebben, 4-5 évesen volt az első bibliai mesekönyvem és nagyon szerettem. Amellett, hogy egész pici korom óta minden vasárnap ott voltam a családdal a templomban. Tudtam, hogy ott nem szabad zajongani, meg rendetlenkedni, mert az Isten háza. :)
A pocakban lévő babát is vinni fogom templomba már a kezdetektől és fogok neki mesélni Istenről, akár szóban, akár hittanos mesekönyveken keresztül.
Dehogy! Nekem mindkét fiam ovis hittanra jár(t), és jövőre a kislányom is megy majd. Velünk jönnek a szentmisékre, ismernek bibliai történeteket, imádságokat, nekik ez a természetes. Arra figyelj csak, hogy ne a Jelenések Könyvével kezdd, hanem neki való történetekkel. De megértik a karácsonyt, a kereszthalált és a feltámadás örömhírét is.
Isten áldjon!
Szerintem is ez egy nagyon jó ötlet.
Mi is egyházi oviba járunk (nem katolikus, evangélikus vagy református, de ez ebből a szempontból mindegy is).
Ott is van rendszeresen vallással kapcsolatos program, készülnek az ünnepekre stb.
Nálunk is van gyermekeknek készült mesekönyvszerű- azt nagyon szereti a kisfiam.
Ha kérdez, mindenre válaszolok neki és szerintem az is nagyon fontos, hogy tényleg lássa a környzezetében (a családban és az oviban is), hogy a felnőttek is vallásos emberek, megtartják az ünnepeket, a vallás értékrendjének megfelelően élik az életüket stb.
Nálunk még nagy slágerek az ilyen vallási témájú színezők (netről lehet sokfélét letölteni)- mindig valamilyen ünnephez kapcsolódót veszek elő.
Egyáltalán nem korai, sőt. Az a jó, ha természetesen ebbe nő bele, csináld csak nyugodtan- lehet pl. esti mese a játékos bibliai mesekönyvetekből.
Hogy jó kedvetek legyen, mesélek egy gyerekszájas történetet, a múlt héten történt meg.
Kisfiam lassan 4 éves lesz.
- Anya Isten teremtette az eget és a földet?
- Igen kisfiam.
- És meg tudnád mondani, hogy hogy csinálta?
...nekem gondolkodás nélkül jött a válasz: Nem voltam ott kisfiam, nem tudom :)
(aztán jót nevettem magamon- amit aztán magyarázhattam el, hogy miért)
Évek óta tartok hittan ovis, kisiskolás korosztálynak. Nem korai, de szelektálni kell. Nagyon jó gyerekdalok vannak, kifestők, könyvek. De a legjobb, ha te magad mesélsz neki. De van két aranyszabály ennél a korosztálynál.
1. Csak Isten szeretetéről, gondoskodásáról szabad beszélni, a bűnről, pokolról ekkor még nem.
2. A Biblia nem minden története való kisgyerekeknek, még akkor sem, ha benne vannak a gyerekbibliában. Szigorúan tilos olyan történetet mesélni, ami komoly családi konfliktust jelenít meg. Pl. Káin megöli a testvérét. Ábrahámtól azt kéri Isten áldozza fel a fiát. Ezt még nem értheti, így feldolgozni sem tudja a kisgyerek. Jézusról jó könyv Farkas Jánosné Zsóka néni Fehérke című könyve. De három évesen még ebből is ki kell hagyni részeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!