Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hívő, vallásukat gyakorló...

Hívő, vallásukat gyakorló anyukáktól kérdeznék?

Figyelt kérdés
3 éves a lányom,én hívő ember vagyok.A kislányomat is szeretném megismertetni a hitemmel,most még úgy gondolom játékosan,bibliai mesekönyvekkel.Vagy még túl korai?Mások hogy csinálták?
2014. máj. 8. 22:50
 1/9 anonim ***** válasza:
50%

Egyáltalán nem korai! Anno nekem is kb. 1 évvel idősebben, 4-5 évesen volt az első bibliai mesekönyvem és nagyon szerettem. Amellett, hogy egész pici korom óta minden vasárnap ott voltam a családdal a templomban. Tudtam, hogy ott nem szabad zajongani, meg rendetlenkedni, mert az Isten háza. :)

A pocakban lévő babát is vinni fogom templomba már a kezdetektől és fogok neki mesélni Istenről, akár szóban, akár hittanos mesekönyveken keresztül.

2014. máj. 8. 22:54
 2/9 anonim ***** válasza:
39%

Dehogy! Nekem mindkét fiam ovis hittanra jár(t), és jövőre a kislányom is megy majd. Velünk jönnek a szentmisékre, ismernek bibliai történeteket, imádságokat, nekik ez a természetes. Arra figyelj csak, hogy ne a Jelenések Könyvével kezdd, hanem neki való történetekkel. De megértik a karácsonyt, a kereszthalált és a feltámadás örömhírét is.

Isten áldjon!

2014. máj. 8. 23:18
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszotokat :)
2014. máj. 8. 23:20
 4/9 anonim ***** válasza:
Egyházi oviba jár. Ha megyünk templomba, van külön gyerekfoglalkozás (olvasás, éneklés, rajzolás, ima - aztán persze a nagyja játék...). Este is szoktunk imádkozni, a klasszikus "Én Istenem, jó Istenem..."-et az egész családra és barátokra duzzasztva. Ünnepekkor pedig próbálom egyszerűsítve magyarázni, épp mit ünneplünk. De előkerült már halál témája is nálunk pl. emlegetett régi rokonok, kiránduláson látott emlékművek, egy halottaknapi temetőlátogatás és sajnos egy háziállat kapcsán is. Szóval sok helyen találkozik a vallással, de pont a felolvasott bibliai történetek még nem igazán kötik le (csak pár egyszerűbb "ment át" eddig) és valahogy nem is szeretném keverni az esti mesével.
2014. máj. 9. 06:13
 5/9 anonim ***** válasza:
Nem korai, de nem kellenek ehhez feltétlenül könyvek. Úgy élsz, ahogy a hited diktálja, ő ezt látja, ebben nő fel. Később rengeteget fog kérdezni, lesznek válaszaid. Jár veled temlomba, látja, hogyan gyakorlod a hitedet. Otthon együtt imádkoztok a férjeddel. Ez többet ér bármilyen könyvnél.
2014. máj. 9. 10:08
 6/9 anonim ***** válasza:

Szerintem is ez egy nagyon jó ötlet.

Mi is egyházi oviba járunk (nem katolikus, evangélikus vagy református, de ez ebből a szempontból mindegy is).

Ott is van rendszeresen vallással kapcsolatos program, készülnek az ünnepekre stb.

Nálunk is van gyermekeknek készült mesekönyvszerű- azt nagyon szereti a kisfiam.

Ha kérdez, mindenre válaszolok neki és szerintem az is nagyon fontos, hogy tényleg lássa a környzezetében (a családban és az oviban is), hogy a felnőttek is vallásos emberek, megtartják az ünnepeket, a vallás értékrendjének megfelelően élik az életüket stb.

Nálunk még nagy slágerek az ilyen vallási témájú színezők (netről lehet sokfélét letölteni)- mindig valamilyen ünnephez kapcsolódót veszek elő.

Egyáltalán nem korai, sőt. Az a jó, ha természetesen ebbe nő bele, csináld csak nyugodtan- lehet pl. esti mese a játékos bibliai mesekönyvetekből.

Hogy jó kedvetek legyen, mesélek egy gyerekszájas történetet, a múlt héten történt meg.

Kisfiam lassan 4 éves lesz.

- Anya Isten teremtette az eget és a földet?

- Igen kisfiam.

- És meg tudnád mondani, hogy hogy csinálta?

...nekem gondolkodás nélkül jött a válasz: Nem voltam ott kisfiam, nem tudom :)

(aztán jót nevettem magamon- amit aztán magyarázhattam el, hogy miért)

2014. máj. 9. 11:36
 7/9 anonim ***** válasza:
Ogen, ezt már tőlem is kérdezte a lányom. Azt mondtam neki, hogy sok minden van, amit mi emberek nem értünk meg, mégis megtörténik.
2014. máj. 9. 11:43
 8/9 anonim ***** válasza:

Évek óta tartok hittan ovis, kisiskolás korosztálynak. Nem korai, de szelektálni kell. Nagyon jó gyerekdalok vannak, kifestők, könyvek. De a legjobb, ha te magad mesélsz neki. De van két aranyszabály ennél a korosztálynál.

1. Csak Isten szeretetéről, gondoskodásáról szabad beszélni, a bűnről, pokolról ekkor még nem.

2. A Biblia nem minden története való kisgyerekeknek, még akkor sem, ha benne vannak a gyerekbibliában. Szigorúan tilos olyan történetet mesélni, ami komoly családi konfliktust jelenít meg. Pl. Káin megöli a testvérét. Ábrahámtól azt kéri Isten áldozza fel a fiát. Ezt még nem értheti, így feldolgozni sem tudja a kisgyerek. Jézusról jó könyv Farkas Jánosné Zsóka néni Fehérke című könyve. De három évesen még ebből is ki kell hagyni részeket.

2014. máj. 9. 17:53
 9/9 anonim ***** válasza:
Ne is mondd, az Ábrahámtól azt kéri Isten, hogy áldozza fel a fiát sztorit ÉN SE ÉRTEM!!
2014. máj. 12. 11:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!