Nyelvfék eltàvolítàs?
A nagyobbik fiamnak le volt nőve a nyelve, de a gyerekorvos nem volt hajlandó felcsípni neki, és beutalót sem adott sebészetre, hogy megcsinálják. Ennek az lett az eredménye, hogy nem tudtam rendesen szoptatni, egy hónapig csak cumisüvegből tudtam etetni, lefejt tejjel. Utána már tudott mellből is, de már nem volt az igazi, három hónapos korára már tápszeres volt. 9 hónapos volt, amikor végre a gyerekorvos beutalta a sebészetre, és felcsípték neki, viszont akkor már olyan nagy volt a gyerek, és a nyelvféke olyan vastag volt, hogy altatásban kellett csinálni (előző nap éjféltől nem ehetett-ihatott, másnap délben vitték a műtőbe, el lehet képzelni ezt egy 9 hónapos babánál). Utána semmi baja nem volt, nagyon gyorsan begyógyult, nem volt vele gond, DE: később kezdett beszélni, és 7 éves koráig nem tudta az r hangot kimondani, egy évig jártunk logopédushoz, aki megmondta, hogy egyértelműen az volt a baj, hogy későn lett a nyelvfék felvágva neki. Most tíz és fél éves, alapvetően minden oké vele, de ha nem figyel, a beszéde most is néha nehezebben érthető, hadar és nem mindig artikulál megfelelően. Ha figyel, nincs gond, de ha belefeledkezik a mondandójába, akkor van, hogy alig értem, amit mond.
Szóval én mindenképpen minél hamarabb megcsináltatnám, nem várnék vele tovább.
Én láttam az újszülöttemnek sírásnál, hogy le van nőve, de mivel rendesen szopizott, nem foglalkoztak vele.
Ahogy nőtt akkor meg láttam, hogy a nyelvféke olyan rövid hogy már visszahuzza a nyelve hegyét (kezdett olyan kerek nyelve lenni, hegy nélkül)
3 honapos korában tűnt fel a gyerekorvosnak, megmetszette (a nyelvféket csak bemetszik és nem távolitják el), nem gyulladt be sem, meggyogyult azonnal.
Nem tudom mi az oka de beszédhibás mai napig, nem artikulál, pl á hang helyett a-t mond, a doboz, az neki bodoz, a gondol szó, neki dongol, stb. Ovis.
A nyelvhegye eltunt,kereknyelvű maradt, nem feltűnő de ezt köszönhetem a korgázi ujszülött osztály hanyagságának
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!