Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Jelenleg gyeden vagyok. Mire...

Jelenleg gyeden vagyok. Mire megszületik a kis tesó már gyesen leszek. Így akkor gyesen maradok tovább vagy vissza kerülök gyedre?

Figyelt kérdés
A lányunk januárban lesz 2 éves, a pici majd csak áprilisban jön. Hogy is lesz akkor ez a gyed-gyes???

2012. júl. 5. 23:20
 1/6 anonim ***** válasza:

Ha nem igényled meg a tgyás-t majd a gyed-et akkor gyesen maradsz.

Szóval, ha megszületik a kicsi és van biztosításod vagyis munkaviszonyod akkor le kell mondani a gyes-t és meg kell igényelni a tgyás-t majd később a gyed-et.

2012. júl. 6. 00:04
 2/6 anonim ***** válasza:
A kicsi megszületésétől jogosult leszel úja tgyás-re és gyedre, ha van biztosításod ahogy az első írta.
2012. júl. 6. 06:25
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat! Akkor jó, ennek most örülök. Pedig azt hittem hogy gyesen maradok tovább, de így legalább tudom hogy igényelhetem majd újra a gyedet és tgyást :)
2012. júl. 6. 07:41
 4/6 anonim ***** válasza:

Igen, csak lehet, hogy jóval kevesebbet kapsz:

kistestvér után járó GYED számításánál viszont, ha a GYED/GYES folyósítása alatt születik meg a baba, akkor vizsgálni kell, hogy nagyobb részben miért nem volt meg a 365 napi jövedelem.

Ha azért, mert a kismama az irányadó időszakban táppénzben, TGYÁS-ban vagy GYED-ben részesült, akkor az előző ellátás alapja lesz a következő GYED alapja is (azaz ugyanannyi lesz, mint a tgyás-é is volt).​

Ha viszont a kismamának azért nincs 365 napi rendszeres jövedelme, mert javarészt GYES-ben részesült, akkor az új GYED alapja a minimálbér lesz (kivéve, ha a tényleges vagy a szerződés szerinti jövedelem kevesebb, mint a mindenkori minimálbér, ebben az esetben a GYED alapja a kevesebb összeg lesz)

2012. júl. 6. 08:30
 5/6 anonim ***** válasza:

Igen, igényelheted a TGYÁS-t, a szerződés szerinti béred, de maximum a minimálbér 2x-ese lesz az alapja ( mivel nincs / nem lesz 180 bérezett napod, már nem "korlátlan" a TGYÁS összege- ez akkor érdekes, ha magas a fizud). Max TGYÁS idén br. 130200 Ft.

GYED alapja a minimálbér lesz- feltéve, ha a béred legalább ennyi, vagy ennél több - ( mivel nem lesz 180 bérezett napod), maximum a mbér 2X-esének a 70%-a ( Ez idén bruttó 130200 Ft).

2012. júl. 6. 11:44
 6/6 anonim ***** válasza:
46%
A fentiek mellett még az is nagyon fontos h legyen munkaviszonyod. Mert ha az esetleg a gyed alatt megszűnt, akkor nem biztos h meglesz a leg. 180 biztosított napod.
2012. júl. 6. 12:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!