Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ha jóformán ugyanaz a törvény...

Ha jóformán ugyanaz a törvény vonatkozik a tgyás és gyed kiszámítására, miért számolnak egyik esetben a jövedelmemmel, másik esetben meg a mindenkori min. Bérrel?

Figyelt kérdés

(180 folyamatos bizt. napom nincs meg, de minden feltételnek megfelelek)

az egészségbiztosítási pénztár szerint tgyást az utolsó m.helye béréből számolnak, gyedet meg a mindenkori min.bérből.


hivatkozik erre-arra a törvényre, megnézem, és mit látok?

az én esetemben ahogy a tgyás, úgy a gyed is a mindenkori min.bérből számolandó.


akkor a pénztár miért állít mást? már nem is egy ügyintéző mondta.


2014. febr. 13. 17:40
 1/6 anonim ***** válasza:

Szerintem nem jól nézted meg a törvényt, mert a tgyást és a gyed számítása eltérő. Míg a tgyásnál számolnak tényleges jövedelemből is ellátás alapot, azaz ha nincs 180 bérezett napod, de van tényleges jövedelmed (akár 30-40-120 napnyi) akkor abból számolnak, de maximum a minimálbér kétszereséből.

A gyedre egy-az egyben táppénzszabályok vonatkoznak, azaz ha nincs 180 bérezett napod, akkor a minimálbér alapján számolnak ellátást, kivéve, ha azért nem volt 180 bérezett napod, mert táppénzben, tgyásban, vagy gyedben részesültél. Ekkor a korábbi ellátásalapja lesz a gyed alapja.

Egyébként érdekelne, hogy a törvény melyik szakaszából jutottál arra a következtetésre, hogy neked mindent a minimálbérből fognak számolni.

2014. febr. 14. 21:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

köszi a válaszod


abból jutottam arra a következtetésre, hogy nekem mindent a min.bérből számolnának, hogy a törvényekben ahogy a gyed, úgy a tgyás összegének számításánál is UGYANARRA a jogszabályra (a táppénzesre) hivatkozik mindkettő.


Az EB pénztárnál a kezembe adták a rendeleteket, a neten nemigen találom hivatalos oldalakon, de a lényeg:

(mivel nekem nincs 180 foly. napom, így rám a 48 § (6b)vonatkozna.)


idézet I.:


(2) A terhességi-gyermekágyi segély alapjául szolgáló jövedelem naptári napi átlagát a 48. § (1)-(3) bekezdésében foglaltak szerint kell megállapítani.


[link]


Idézet II.:


(2) A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (2)-(5) bekezdése szerint kell megállapítani.


[link]és maga a 48 § :


48. § (1)388


(2)389 A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.


(3)390 Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [48/A. § (1) bekezdés] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.


(4)391


(5)392 Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (6a) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.


(6) A naptári év folyamán ismételten keresőképtelenné vált biztosított táppénzét a korábbi táppénzének az alapját képező kereset napi átlaga alapján kell megállapítani, ha


a) a korábbi keresőképtelensége is az újabb keresőképtelensége első napját magában foglaló naptári évben kezdődött, és


b)393 a korábbi táppénzét a (2)-(3) bekezdésben foglaltak alapján állapították meg.


(6a)394 Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben meghatározott időszakban nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, de a táppénzre való jogosultság első napját megelőzően van legalább 180 napi folyamatos biztosítási jogviszonya, táppénzét a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelme alapján kell megállapítani.


(6b)395 Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben meghatározott időszakban nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, és a táppénzre való jogosultság első napját megelőzően nincs legalább 180 naptári napi folyamatos biztosítási jogviszonya, táppénzét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a tényleges vagy a szerződés szerinti jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem.

[link]

2014. febr. 15. 12:56
 3/6 A kérdező kommentje:
Szóval a jogszabály szerint rám a 6b vonatkozik ráadásul mindkét esetben, mert táppénzes törvényből csak egy van, és a gyed, ahogy a tgyás számítása is táppénz szerinti.
2014. febr. 15. 13:00
 4/6 A kérdező kommentje:
Szóval én nem találok olyat, hogy a tgyást 180 nap hiányában az utolsó m.hely szerinti jövedelemből néznék.
2014. febr. 15. 13:03
 5/6 anonim ***** válasza:
a terhességi gyermekágyi segély összegét nem a táppénzszabályok szerint számolják. Nézd meg az Eb. tv. 42. §-át, abból kiderül, hogy csak akkor számolnak táppénz szabály szerint, ha volt 180 bérezett napod. ha nem, akkor nem a táppénzszabály az irányadó, hanem van úgymond külön szabály..
2014. febr. 15. 14:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
én már nem keresem ezt a külön szabályt, nagyon bele vagyok már fáradva, natur hiszek neked, tekintve, hogy az eü pénztárnál is nem egy ügyintéző erősködik már nekem erről.
2014. febr. 17. 19:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!