Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák

A kérdés

Jövőre szeretnék Óvónőként tanulni, ez minden álmom! De attól félek hogy az egésszégügyi alkalmassági vizsgán nem engednek át a hallásom miatt! Mi a véleményetek? Többi lent!

(nem hallok az egyik fülemre) de egyébként a másik fülem teljesen átvette a szerepet és mindent hallok! Valaki esetleg járt már így? Tudtok valamit erről? Nagyon aggódom miatta! :(

Keress kérdéseket hasonló témákban: óvoda, óvónő, hallás, egyetem, főiskola, orvos, iskola

  jún. 14. 14:13  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Hallókészülék

A válasz 27%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/13Időpont jún. 14. 14:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Az eü alkalmassági 8 éve ebből állt:

“-jól van?

-jól.

-túl van a többin?

-igen, minden megvan.

-mit énekelt?

-a Mormotás fiú dalát és a Már minálunk babámat.

-akkor szeptemberben találkozunk, gondolom.

-remélem.”


A húgom múlt héten volt, tőle megkérdezte, hogy miért akar óvónő lenni. 😊 A többi része az alkalmasságinak valóban fontos, kell tudni énekelni, értelmesen olvasni és mozogni, de az eü. részen szerintem inkább az ilyen durvább dolgokat szűrik, mint SM, pszichés problémák, csípőficam, stb.A válasz 29%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/13Időpont jún. 14. 14:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

[link]Egészségügyi szempontból – a súlyosság mérlegelése alapján – kizáró ok lehet:


....a beszédzónában 30 decibelnél gyengébb hallás"A válasz 81%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/13Időpont jún. 14. 14:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! :)

# 4/13Időpont jún. 14. 16:57 Privát üzenet

Egzakt és hiánytalan választ azért nem tudok adni (se a többség), mert nem vagyok - pl-nak okáért - docens (pedag főiskolán sem). De hasonlót sejtek, mint a válaszolók (én elvégeztem az ovped-et évekkel ezelőtt).


A saját tapasztalatom hasonló a többi válaszolóéhoz. Ebből azt sejtem, hogy te, kedves kérdező, amennyiben tudod korrigálni a hallásproblémádat (pl hallókészülékkel, vagy anélkül akár), akkor -szerintem- felvesznek (ha mégse, akkor esetleg egy másik pedag fősuli ugyanezen szakára).


Sejtésem és tapasztalatom szerint elegendőek az alábbi tényezők.


A hallás és éneklés kapcsán a BELSŐ hallás a döntő.


- A zenei lépésközöket jól érzed? (Kis szekund, nagy szekund, kis terc, nagy terc, stb)


- Tudsz-e tisztán énekelni? Nem kell h képzett énekes legyél, csak egyszerű, tiszta ének, egyszerű óvodás dalok (és egyszerűbb népdalok) tekintetében.


- Nyilván a vonatkozó krónikus szervi probléma kizáró ok, pl állandó torokproblémák miatt nem tud a pedagógus tisztán énekelni.


- Hallókészülékkel, vagy anélkül jól érted-e felnőttek, gyerekek beszédét? Kisgyerek esetén persze elég annyira, amennyire jól hallja egy egészséges hallású ember.


A fenti szempontok érthető módon azért szükségesek, hogy megfelelően járulj hozzá a kisgyermekek zenei neveléséhez. Aki hamisan énekel, és/vagy nem tud dallamokat, lépésközöket rendesen felismerni, a gyerekeket is hibásan nevelné zeneileg.


Az első félév több szakon is igen kemény, tehát bennmaradni általában nehéz, ellenben könnyen felveszik ilyen szakra a jelentkezőket. Gondolom anyagi okokból, mivel a felvételt nyertektől lehet az első félév végi vizsgán pénzt lehúzni, szándékos túlterhelésből eredő javítóvizsgáztatás "hegyekkel" (értsd: a legtöbb bukó az első szemeszter végén szokott lenni, legalább egy tárgyból, de ugye egy cuki csekk ellenében felül lehet írni az egyest, javító vizsgán). Gondolom sok más szakon is ez a büdös igazság. Már elnézést.


A hozzászólásomban szinte csak a zenei hallásra, éneklésre és tiszta beszédre tértem ki. Nyilván több más tényezőt is vizsgálnak felvételin, de átlagos esetben nem jellemző a szigor, aránylag könnyű bekerülni. Bennmaradni: általában az első félévtől függ, az elég kemény a legtöbb fősulin.


Ja, és készülj fel: a furulyán való játéknak mennie KELL. Nincs apelláta. Ezt szigorúan veszik sok ovped szakon, ha már bekerültél. Előzetesen, mielőtt jelentkezik valaki, szoktam javasolni, hogy már most kezdj el furulyázni tanulni. Nem az a kérdés, ha már bekerültél, hogy egyáltalán megszólal-e a kezedben a furulya, hanem hogy (ritkán hibázva, de) el tudsz-e furulyázni gyerekdalokat és egyszerű népdalokat. Mert ha hamisan furulyázol, tele hibával, akkor kirúgnak (elsőre, vagy sokadikra). (kb 5. félévtől szokott lenni kicsit összetettebb Mozart és Beethoven darab is, de az csak a biztonság kedvéért. Nem arra megy ki egyébként.)

A legtöbben a furulyán buknak el, elhiheted.

Vagy az első félévben bármin.

Ezen kívül végigcsinálható szak, léteznek nehezebbek is.A válasz 49%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 51%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/13Időpont jún. 14. 21:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a hasznos válaszokat! :)

# 6/13Időpont jún. 15. 08:40 Privát üzenet

Offolom a kérdést de biztos hogy óvónő akarsz lenni? Borzasztó állapotok vannak most a szakmában.


Pár éve dolgozom még csak óvónőként de a következőket tapasztaltam:


1. Kezdő óvónő kevesebbet keres mint egy takarító nő és pár évvel később sem fog többet keresni mint egy szakmunkás.


2. 6,5 órába vagyunk naponta beírva, de azon felül még 4 óra van a hétre kötelezően beírva. Ja, és vannak olyan napok, amikor 8-10 órákat is bent vagyunk valamilyen kötelező programok miatt, akár hétvégén is (Szülői, fogadó óra, nyílt napok, fellépések stb.)


3. Még mindig nagyon szeretem a gyerekeket, de iszonyúan sok problémás van. Sokan úgy kerülnek be, hogy nem tudnak beszélni, kanállal enni, cumisüvegből isznak. Nagyobbak pár soros verseket nem tudnak megtanulni, egy része visszabeszél, kinyújtja ránk a nyelvét (3 éves is!), bemutatnak. Szülők jó részét meg nem érdekli vagy megsértődik, esetleg a hivatalba megy panaszt tenni.


Egyébként alkalmasságin azt fogják nézni hogy mennyire tudsz tisztán énekelni, tisztán, artikuláltan beszélsz-e, nincs beszédhibád (pöszeség, raccsolás kizáró ok szokott lenni). Mozgásnál meg az egyensúlyérzéket, erőnlétet, állóképességet fogják nézni.


Bocs a hosszú és borúlátó kommentért. :)


29/nA válasz 48%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/13Időpont jún. 15. 14:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod! Egyáltalán nem volt borulátó, hisz mindennek van rossz oldala, én erre tökéletesen felkészültem! Megosztom veletek az én kis történetemet: Lassan egy éve hagytam abba a szakmai ötödéves továbbtanulásomat (mint rendszergazda). Sajnos nem volt nekem való,csak a szüleim erőltették! Mint a fiatalok 80%-a meggondolatlanul fejest ugrottam a mély vízbe és elmentem dolgozni egy üzletbe amiről azt gondoltam hogy egy álom lesz hisz mindig is akartam boltosnéni lenni már kicsinek is,de sajnos megtapasztaltam hogy semmilyen munkahely nem mennyország kivéve ha szereted azt amit csinálsz! Nekem csupa rossz tapasztalataim lettek, negatív emberek vettek körül a munkahelyen és ez csak tovább rontotta a helyzetet! Azt hittem megváltom a világot azzal ha saját keresetem lesz majd és arra költhetem a pénzem amire szeretném, de ez nem így van! Ràjöttem hogy vannak olyan dolgok amiket nem engedhetek meg magamnak ( gondolok itt méreg drága ruhákra,stb.) Az élet nem ebből áll! Ahogy teltek-múltak a hónapok engem nagyon rossz érzéssel töltött el hogy láttam a körülöttem lévő barátaim/volt osztálytársaim sikerélményeit, hogy felvételt nyertek főiskolákra,egyetemekre vagy szakmát tanulnak ( Tudom, attól még hogy lesz egy diplomám, még nem leszek különb senkinél sem és még lehetek munkanélküli vagy visszakerülhetek a kereskedelembe,illetve félre értés ne essék, nem nézem le a kétkezű munkát sem, se azt akinek nincs végzettsége!) de még fiatal vagyok,és a szüleim támogatnak addig minden lehetőséget megkell fognom! Így a baklövésemnek legalább annyi haszna volt,hogy végre sikerült eldöntenem 20 éves koromra hogy igazából mi is szeretnék lenni! Imádom a gyerekeket és én alapból egy olyan személyiség vagyok aki szeret énekelni,kreatívkodni,mesét olvasni és nézni. Most màr bepillantást nyertem a “nagybetűs élet” fogalmába és úgy érzem hogy erre még nem állok készen, erősödnöm kell! Tudom azt is hogy ez sem lesz könnyű, itt is vannak buktatók, de így végre hogy vannak céljaim és komoly elhatározásaim sokkal jobban érzem magam! Szeptemberre befizettem magam egy Pedagógiai és családsegítő munkatárs OKJ tanfolyamra és ha ez sikerül, akkor jövőre remélhetőleg kapok pár plusz pontot érte a felvételin is. Illetve már két hónapja járok angol magántanárhoz,jelenleg a nyelvvizsgára és az emelt angol érettségire készülünk amit jövő tavasszal szeretnék megvalósítani! Ez mellett mèg nem ártana megpróbálkoznom egy emelt törivel is, mivel 2020-tól alap követelmény lesz felvételin a nyelvvizsga és egy emelt érettségi tantárgy! ( azt olvastam ezekért nem jàr plusz pont csak a második emeltért) próbálok minden lehetőséget megragadni, igazából a töri az amitől kicsit tartok de akaraterővel és kitartással sok mindent ellehet érni! Hosszú út van még a felvételiig, de remélem megtudom valósítani az álmaimat! Jelenleg itthon vagyok és teljes erőbedobással tanulok a vizsgákra. :)

# 8/13Időpont jún. 15. 23:43 Privát üzenet

szia-nálunk a fél kollektívának rossz a hallása-igaz az évek folyamán károsodott a füle (szakmai ártalom :-)

ének vizsgán -ha átmész, szerintem nem lehet gondA válasz 49%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/13Időpont jún. 16. 09:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm!!! :)

# 10/13Időpont jún. 16. 22:29 Privát üzenet
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Miről van szó az örökbefogadást megelőző alkalmassági pszichológiai beszélgetésen?
Miket kérdeznek, mik vannak egy óvónői alkalmassági vizsgán? Mennyit keres egy óvónő? Mit kell tanulnia, tudni egy óvónőnek?
Terhesség előtti alkalmassági vizsgálat?
Kamaszok, más is van itt, akinek lesz még valamilyen szóbeli vagy alkalmassági vizsgája? Mikor? Miből?
Diplomás és még tanuló tanító nénik! Milyen nehéz átmenni az alkalmassági vizsgán?
Ha nagyon szeretnék teherbe esni, létezik valamilyen átfogó "alkalmassági vizsgálat", hogy minden rendben van-e hozzá?

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések az Óvodák rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!