Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Normális hogy ekkora traumát...

Normális hogy ekkora traumát okozott?

Figyelt kérdés
Négyen vagyunk tesók. Amikor a második húgom megszületett, Anyut zaklatták a kórházban (nyilván ezt is később tudtam meg). Ezért Anyu azt akarta, hogy a negyedik tesóm otthon szülessen meg bábákkal. Nekem akkor a szobámba kellett lennem a két idősebbik húgommal, 7 éves voltam. Apu azt mondta hogy majd ha elkezd megszületni, akkor szólni fog, erre akkor szólt, amikor már megszületett, hogy bocsánat, nagyon gyorsan kijött - tudtam hogy hazudik. De ekkor én úgy gondoltam, hogy amikor elkezdett a legkisebb tesóm megszületni, nem akarta hogy lemaradjon róla, fontosabb volt a legkisebb tesóm neki mint én - pár éve mondták el nekem, hogy szándékosan hazudtak, mert túl pici voltam, és nem akarták hogy lássam a szülést. Én viszont ezt akkor úgy fogtam fel, hogy csak a kistesómat szeretik, engem nem. És szépen lassan teljesen elhatárolódtam tőlük, mert azt gondoltam, hogy ők a kistesómat szeretik, engem nem. Nem mondtam el nekik ha problémám volt, egyre kevesebbet meséltem magamról. Aztán láttam 14 évesen egy musicalt, ami egy családról szólt, és nagyon megfogott, akkor gondolkodtam el hogy igazából én miért is nem vagyok jóba a szüleimmel. Viszont akkor úgy gondoltam, hogy minek próbáljak meg jóba lenni velük, mikor pár év és felnőtt leszek. Aztán igazából mostanában, hogy felvettek egy külföldi egyetemre kezdett zavarni ez az egész, hogy igazából lehet hogy sokkal több mindent el kellett volna mondanom Anyuéknak, és nem kellett volna ennyire elhatárolódnom tőlük.
2025. aug. 18. 12:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
62%
Nem igazán ertemmi q problémád. Igen, a negyedik szülés kb biztosan gyorsabb, mint az első. Igen, nyilván az éppen megszuleto gyerek vezetei a fontossági listát.
2025. aug. 18. 12:39
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Azt, ami megtörtént, már nem tudjuk megváltoztatni. De a jövőt még tudjuk alakítani. Ha úgy érzed, rosszul tetted, változtass a hozzáállásodon ezután.
2025. aug. 18. 12:40
 3/11 anonim ***** válasza:
77%
Nem normális. Persze, hogy hazudtak neked, egy szülés látványa nem kisgyeeknek való, nyilván nem akartak, hogy lásd, meg amugy is kinek van ideje ott ezzel foglalkozni?
2025. aug. 18. 12:47
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Elmondta, nem akarta, hogy lásd. Vagy mert attól féltek, hogy traumatizál (azért egy szülés nem szép. Az, hogy életet ad valaki egy babának igen, de maga a folyamat nem. Véres, az anya szenved, mert fáj stb ha komplikáció van, akkor meg elég durva "horror sztori" lesz egy szülés. Szakadás, repedés, felnyúlnak, hasát nyomják az anyának, hogy kipréseljék azt a gyereket... Mamár egyre inkább mellőzik, de van és volt ilyen. A nagyobb komplikációkról nem is beszélve). Vagy mert attól féltek, hogy lábalatt leszel. Anyukád érthető módon, nem tudott volna veled foglalkozni, akkor sem ha ott álsz és mint egy kisgyerek, kérdezgetsz. A bábák sem akartak valószínűleg szitterkedni, volt azoknak épp elég dolguk. Apád meg izgult anyádért, meg a tesódért, de az apás szülésnél is az anyát támogatni van bent, semmi másért. (Már akinek támasz, engem zavart, hogy ő is ott stresszel meg aggódik mellettem, volt épp elég bajom a vajúdás és kitolás alatt. Esetleg úgy volt vele, hogy van ott épp elég ember, aki kiszolgáltatott helyzetben az alfelét nézi, nem akarta, hogy lásd ilyen állapotban.
2025. aug. 18. 13:10
 5/11 anonim ***** válasza:
78%
Keressél pszichológust a szüleiddel való viszonyod rendezésére.
2025. aug. 18. 13:21
 6/11 anonim ***** válasza:
88%
szerintem túlreagáltad azt,hogy kizártak a szülésről.
2025. aug. 18. 14:17
 7/11 anonim ***** válasza:
54%

Mi van ? Ezért haragszol vagy haragudtál? Ez baromság. Javaslom fordulj pszichológushoz. A szüleid jól döntöttek - ez nem az egyiktek vagy másiktok jobban szeretetéről szólt - hanem, hogy 7 évesen ne láss ilyet. Nem véletlen nem lehet a szülészeten sem bent a gyerek az anya mellett. Miért szerették volna ettől jobban a születendő tesód?

Vagy valami szadista vagy, hogy látni akartad anyud szenvedni ? Ez elég morbid.

2025. aug. 18. 14:30
 8/11 anonim ***** válasza:
74%
A testvérféltékenység egy normális, szinte minden családban előforduló jelenség. Kezdeményezhetsz beszélgetést a szüleiddel az akkori és mostani érzéseidről, megbánásaidról. Nem az a helyes kérdés, hogy normális-e, hanem hogy mért maradt eddig kimondatlanul.
2025. aug. 18. 14:36
 9/11 anonim ***** válasza:
88%
Normális hogy ez akkor zavart,nem Normális hogy felnőttként nem tudod elfogadni hogy akkor helyesen jártak el és nem tisztáztad ezt magadban.
2025. aug. 18. 18:01
 10/11 anonim ***** válasza:
48%

Ideje felnőnöd. Nem, nem volt normális, hogy ez traumatizált téged. Tudod mi traumatizált volna csak igazán? Ha 7 évesen látod szülni az anyádat.

Biztos mindkét oldalról voltak baklövések, de csak ezért nyilván nem volt jogos ahogy a szüleiddel bántál. Nekik viszont észre kellett volna vegyék, hogy valami nem kerek, és segítséget kellett volna kérniük neked. Most már kérhetsz magadnak is, mert szerintem az egész nem ér annyit, hogy egy életre elvágd magad a családodtól.

2025. aug. 18. 20:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Császármetszés utáni hüvelyi fajdalom normális?

15 napja volt a császárom. Pár napja elkezdtem időnként éles, szúró fájdalmat érezni a huvelyemben. Ez is a gyógyulás része? Vagy menjek vissza az orvosomhoz ?.

Gátmetszés után ez mennyire normális?

Szexuális izgalom hatására tompán mindig fájt a gátmetszés helye.(8 hónapja szültem) Maga a metszés,seb viszont gyorsan gyógyult, egyaltalan nem volt vészes az egész. Mégis még mindig érzem felizgult állapotban. Nem mondanám erős fájdalomnak, inkább tompa kellemetlenségnek.

Szülés után 3 nappal nagyon gyengének érzem magamat, és a szemeim is beesettek. Ez normális?

3 napja szültem, és egész terhességem alatt szedtem vitaminokat. Előtte vashiányos voltam, de ez sokat javult terhesség alatt, szedtem a vitaminokat amiben vas is volt meg sok más szükséges vitaminokat, ugyanazt szedem most is, de akkor miért vagyok ennyire sápadt,...

Normális hogy szülés után így néz ki a hasam? Kép lent.

7 hete szültem császármetszéssel. Jövő hét után fogad az orvosom. Köldök alatt lóg a hasam. Köldök mellett pedig van 1-1 besüppedt rész. A lógó rész és a seb környékén gyakran szúr, fáj, pedig alapvetően érzéketlen a terület. A seb szépnek mondható, vékony vonal,...

8 hónapja császároztak és néha vam hogy hirtelen barna folyásom van. Ez normális?

A 6 hetes kontrollon mindent rendben találtak. Mivel császároztak ezért nem is értem hogy hirtelen ha tüsszentek miért csorog be a pisi vagy ilyen nyákosabb barna folyásom van. 8 hónapja együtt lét sem volt mert nem kívánom.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!