Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Hogyan zajlott az otthonszülés...

Hogyan zajlott az otthonszülés 60-70 évvel ezelőtt?

Figyelt kérdés
Ilyenekre vagyok kíváncsi, hogy ki volt jelen a szülésnél, mikor hívták a bábát, mit csinált addig a család többi tagja, milyen pózban szültek, stb.
2013. febr. 11. 22:30
 1/8 anonim ***** válasza:
Nem hiszem, hogy az 50-60. éve volt nekem már a szüleim is kórházba születtek pedig elmúltak 60. évesek.
2013. febr. 11. 22:32
 2/8 anonim ***** válasza:
57%
Anyukám kórházban szült. De nagymamám szülését épp a napokban kérdeztem ki. Bába volt csak vele, aki könyvet olvasott, ő nyögött tizenórákat az ágyon. Amikor kijött a gyerek, letakarította, és becsomagolta. Aztán megszületett a lepény és megmosdatta, majd pihenhetett. Annyi irányban repedt, amennyiben lehetséges volt, és nagyon sokat szenvedett, előtte, alatta és utána is. A család többi tagja meg dolgozni volt, tette-vette a szokásos napi dolgait. Milyen pózban? Ahogy akart, de ágyon volt végül. Nem ugrálták körül. Elképzelni sem tudja a ma elérhető segítséget és körülményeket. Meséltem neki róla, de csak ingatta a fejét.
2013. febr. 11. 22:35
 3/8 anonim ***** válasza:

Anyukam tanyan szuletett, nem tudjak pontosan milyen nap, csak beirtak egyet mikor anyakonyveztettek. Nagymamam 5 gyereket szult ebbol 3-at otthon, Anyum a tanyan es a Keresztapam korhazban szuletett.

Mama ugy meselte aznap disznovagas volt es vizet hordott - nagy hassal... mondta kesz kellett lenni, mert jott a ho...de hat senki sem gondolta, hogy akkora hovihar lesz amekkora kerekedett...es beindultak a dolgok. Nagyapam nem tudott bemenni a varosba csak a szomszed tanyaig jutott el, ahonnan jott az asszony fele a csaladnak. O segitett Mamanak igy szuletett meg az Anyukam. Napokig nem tudtak bemenni a varosba. Mire bejutottak, a doki nagyon pipa volt Mamara mert mikor az elso gyermeket szulte ahogy o mondta: "rangogorcsot" kapott. Aggodott erte nagyon. Mamanak mind az 5 gyermeke egeszseges volt, mind felnott. Sajnos a legelso mar nem el. Elvitte ot a magany de foleg az alkohol.

Nem mondta milyen pozban szult csak azt, hogy a szomszedasszony segitett forralta a vizet es keszult tiszta ruhakkal...es persze azt is, hogy o mar nem akart tobb gyereket. O nem akart tobbet kettonel....ahoz kepest....

2013. febr. 12. 04:40
 4/8 anonim ***** válasza:
Nagymamám 73 éves, de kórházban szülte anyum és a nagynéném is. Viszont a másik nagyim nem tudom pontosan hol szült, voltak ikrei, koraszülöttek, sajnos nem élték túl, szóval az egyik 1 napot, a másik 3 hónapot élt, az biztos, hogy a gyerekek végig kórházban voltak, és ott halt meg a 3 hónapos baba, de nem tudom, ott is szülte-e.
2013. febr. 12. 08:54
 5/8 anonim ***** válasza:
Szomszéd néni sokszor mesélte a szülését! orvost akartak hívni hozzá,de azt mondta,hogy ki ne hívják,mert elbújik! Egy nő rokona volt vele, forralta a vizet, lavorba öntötték abba ültette bele bele,hogy könnyebben táguljon, nagyon sokáig vajúdott,végül megszülte a kislányát.Azt mondta,hogy utána (akkoriban szokás volt)a nő benyúlt és megfordította a méhét (fogalmam sincs,hogy konkrétan mit csinált) ,hogy ne lehessen több gyereke,mert nem akart,többször nem is lett terhes,bár azt mesélte,hogy onnantól nem éltek házaséletet!
2013. febr. 12. 10:05
 6/8 anonim ***** válasza:

A 86éves nagymamám mind a 3fiát kórházban szülte,mesélte hogy az egyiket fogóval húzták ki!

Az ő anyukája minden gyerekét otthon szülte meg. 8 vagy 9 gyereket szült abból csak 3(lány)maradt életben,a többi baba szüléskor meghalt.:( Mamám volt a legkisebb,és ő is csak 3éves volt mikor meghalt az anyukája.:(((

2013. febr. 12. 15:03
 7/8 A kérdező kommentje:
Érdekes, én akiket ismerek és 60 év felettiek mindannyian otthon születtek. Köszönöm a válaszokat!
2013. febr. 12. 21:56
 8/8 anonim ***** válasza:

pont ugyanugy haogy most egy otthonszules lezajlik .

Elindulnak a fajasok kihivod a babat az megvizsgal Aztan setalsz furdesz zuhanyzol wc ulsz enekelsz tv nezel.

A baba kb 3 orankent megvizsgal ha teljes a tagulas raulsz egy alacsony szuloszekre a ferjed moged ul es kinyomod a babat majd rogton mellre teszed. A lepeny magatol jon fuggoleges helyezetbe. A gatsebet esetleg osszevarja a baba majd kismama lezuhanyozik es agyaba fekszik.

A szules utan 2 oraval egyedul hagya ot a baba es jon a hazic gyerekagyas nover.

A baba a gyerekagyat 2 naponta latogatja.

|\igy zajlik egy otthonszules anno 2013 |Hollandia

2013. febr. 13. 01:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!