Abortusz utáni állapot milyen?

Nevetséges azt sugallni, hogy csak a döntéspárti oldalon lennének radikálisok, akik ENSZ- vagy WHO-szinten befolyásolni próbálják az abortusz szabályozását.
Pontosan ugyanez elmondható az abortuszellenes oldalról is: számos szervezet és személy évek óta aktívan lobbizik azért, hogy világszerte megszüntessék vagy radikálisan szigorítsák az abortusz lehetőségét.
Néhány konkrét példa:
Center for Family and Human Rights (C-Fam): hivatalos ENSZ-tanácsadói státusszal rendelkező szervezet, amely minden fórumon az abortusz betiltásáért dolgozik.
Human Life International és a Population Research Institute: mind globális szinten lobbiznak az abortusz teljes megszüntetéséért.
A Szentszék (Vatikán) az ENSZ állandó megfigyelője, amely folyamatosan az abortusz bármilyen formájának betiltását szorgalmazza.
A Genfi Konszenzus Nyilatkozat (2020): az USA (Trump-kormányzat), Lengyelország, Magyarország és más konzervatív országok aláírták, követelve az ENSZ-től, hogy ne támogassa az abortuszhoz való hozzáférést emberi jogként.
Politikai vezetők, például Donald Trump vagy Jair Bolsonaro (Brazília) szintén globális szinten dolgoztak azon, hogy megakadályozzák az abortusz legalizálását nemzetközi szinten.
Lengyelországban ott van Kaja Godek, a "Stop Aborcji" kampány vezetője. Az ő nyomására és a támogatói kampányok miatt Lengyelországban 2020-ban az alkotmánybíróság kimondta, hogy súlyos magzati rendellenesség esetén sem lehet abortuszt végeztetni.
Bryan Hughes szenátor, a 2021-ben elfogadott "Texas Heartbeat Act" fő szerzője, aminek hatására a 6.hét után tilos abortuszt végeztetni, még nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén sincs rá lehetőség.
Szerinted ez normális és rendben van??! Ez nem más, mint a nők dehumanizálása: saját testük feletti önrendelkezésüket tagadják meg tőlük, még akkor is, ha a terhesség egy szörnyű bűncselekmény következménye, vagy ha az anya egészsége súlyosan veszélyben van.
Ez a hozzáállás nem a „magzatvédelmet” szolgálja, hanem kőkemény jogfosztás, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a nők életét, méltóságát és alapvető emberi jogait.
Tehát ha valaki azzal érvel, hogy csak a döntéspárti oldal próbál radikális változásokat erőltetni globális szinten, az vagy súlyosan tájékozatlan, vagy tudatosan félretájékoztat.
Mindkét oldalon vannak fanatikusok, mindkét oldalon történtek sikeres ENSZ/WHO szintű beavatkozások — csak épp ellenkező célokkal.

# 31
Te egyébként meddig tartod elfogadhatónak az abortuszt?
Mi legyen azokkal a nőkkel, akik extrém későn, illegálisan próbálkoznak?
Mondjuk hogy ítéled meg azt a brit nőt, aki a 38. héten abortált? Börtönbüntetésre ítélte érte a bíróság. Kell-e büntetni ezt a nőt, aki nem kívánt terhesség miatt öli meg a 38. héten a magzatát?

Nem a 31. vagyok, de erre én is válaszolnék.
A nő saját kérésére én a 16. hétig tartanám elfogadhatónak. A 12 túl alacsony, sokan későn veszik észre, vagy anyagilag nem tudják megoldani 2-3 héten belül.
Illegális abortuszt minden esetben büntetném, de ennek meg is van Magyarországon is q büntetési tétele: "163. § (1) Aki más magzatát elhajtja, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a magzatelhajtást
a) üzletszerűen,
b) az állapotos nő beleegyezése nélkül vagy
c) súlyos testi sérülést vagy életveszélyt okozva
követik el.
(3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a magzatelhajtás az állapotos nő halálát okozza.
(4) Az a nő, aki magzatát elhajtja vagy elhajtatja, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Nekem ez is megfelelő.
A 38. héten abortalt magzat extrém helyzet, nem ismerem a konkrét történetet, a börtön büntetés nyilván megfelelő érte.

Egyetértek a 33-massal, kb én is így képzelném el. 14-16.hétig tolnám ki. Az illegális abortuszt pedig büntetném, mint ahogyan büntetik is.
A brit nő esetét én sem ismerem konkrétan, de ha valóban a 38!! héten abortált, akkor megérdemli a börtön büntetést! Bár azért szerintem ez meglehetősen extrém és remélhetőleg ritka eset, hogy valaki ekkora magzatot abortáljon….

Kürasszírt nem lehetne végleg kitiltani innét?
Abortuszellenes létére állandóan! itt csüng és mindenkibe beleköt meg mondja a fszságait.

# 35
Milyen kedves vagy, akinek más a véleménye, mint neked, azt tiltsák ki.
Magyarország alaptörvénye rögzíti a lelkiismereti és szólásszabadságot, szerencsére.

Kürasszír
Nem az a problémája se neki, se a többieknek, hogy más a véleményed. Az a probléma, hogy 1. nem a kérdésre valaszolsz, 2. erőszakosan nyomod a szemellenzős magzatvédő dumát
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!