Most mondanám, hogy olvass utána... de azért elég durva cikkek is vannak erről, ahol a lényeg: csak vizet és száraz kenyeret az a tuti!
Én speciel a gyógynövények többségét kerültem (teák). Főleg a zsályát, még a szagától is hánytam.
Nyers húsos, halas ételek. Lágy sajtok. Ide tartozik a kecske sajt, de mivel alapból nem kívántam a húst, én ezt ettem helyette, mire megtudtam, hogy tilos :D
Kb. nekem ennyi.
Mivel a kismamák immunrendszere kicsit visszavesz, hogy a baba ki ne lökődjön, van pár kórokozó, amivel jobban kell vigyázni. Az egyik a szalmonella, szóval ne egyél nyers tojást meg nyers húst. Magyarországon még sosem láttam, de létezik pasztőrözött tojáslé, az elvileg nem veszélyes. A másik két veszély a liszterézis meg a toxoplazmózis, ha jól emlékszem. Ezek miatt nem ajánlottak azok a lágy sajtok, amik nem pasztőrözött tejből készülnek. Én még ilyet nem találtam, de biztos van. Ha rá vannak írva az összetevők, akkor kiderül, hogy pasztőrözött-e a tej. A toxoplazmózis miatt pedig földes zöldségeket ne egyél, mindent alaposan meg kell mosni.
A többi ételnél meg az van, hogy nyilván ajánlott egészségesen étkezni, nem enni túl sok nagyon cukros vagy sós ételt, zsírt is csak mértékkel. Na, ehhez képest én az első pár hónapban gyümölcsjoghurton meg narancsleven éltem, ami nem éppen az egészséges étrend megtestesítője... De ha folyton émelyegsz meg hánysz, akkor ez az egészséges étrend dolog kicsit háttérbe szorul. Majd a második trimeszterben helyrehozod.
Ajánlott heti egyszer-kétszer halat enni, lehetőleg zsírosat, az omega-3 miatt (van bizonyos növényekben is, de az kicsit más vegyület, ajánlott halat is enni). Bizonyos halfajokban sok a higany, de Magyarországon ezeket nem szokás fogyasztani. Persze utánanézhetsz a listának. Májat heti egyszer ajánlanak, túl sokat nem, de a vastartalma miatt meg jó. Ez a májkrémre nem vonatkozik, abban kevés máj van igazából.
A durván nyers húsokat, mint angolos marha, sushi, mert okozHATnak bajt. Házi, pasztörizálatlan tejtermékek lehetnek még veszélyesek.
Minden más normális konyhai higiénia mellett, különösen hőkezelés után ehető. Az ilyen elvetélsz a fahéjtól meg három fejed nő a Pick szalámitól dolgok ostobaságok.
Én egyedül nyers állati eredetűt nem eszek. Ami át van sütve,forralva, azt igen, bár van amit az első trimeszterben nem ettem, pl lágysajtot. De kb a 18.héttől már azt is.
Meg a zöldségeket gyümölcsöket mindig nagyon megmosom nyilván, nyers hús és nyers tojás továbbra is teljesen kizárva.
A gyógyteákon írni szokta lehet-e terhesen is inni vagy nem. Alkoholt nyilván csak kortyokban a férjeméből ha nagyon megkívánom mondjuk a bort, de ritkán van ilyen.
Mindent lehet fogyasztani jól megfőzve, átsütve.
A nyers dolgokkal jobb vigyázni pl. kolbász, füstölt sonka, tatár beef steak, nyers tojás alapú krémek, szusi, stb.
Még a fúrt kutak vizét nem ajánlott fogyasztani semmilyen formában.
Gyógynövények közül pl.csalántea ilyenkor nem javasolt.
Viszont én rengeteg másféle gyógyteát ittam, mert végig azokkal kúráltam magam gyomorpanaszok és betegség esetén. Pl.kamilla, hársfa, tőzegáfonya, gyömbér, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!