Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az öreg benzin tényleg instabi...

Az öreg benzin tényleg instabillá válik?

Figyelt kérdés
Gépjármű kezelésiében írták hogy ha több évig nem használod, utána le kell ereszteni az üzemanyagot, mert a 95-ös bentin alkotóelemei szétválnak, instabillá, robbanásveszélyessé válik. igaz ez?

2012. márc. 27. 04:59
 1/9 anonim ***** válasza:
60%
Miért az "új" benzin nem robbanás veszélyes?
2012. márc. 27. 06:28
 2/9 anonim ***** válasza:

Ha a benzin csak hosszú állás után válik robbanásveszélyessé, ott valami nem stimmel. Annak ugyanis friss állapotában is robbanásveszélyesnek kell lennie, hogy a szívómotorokban is eredményesen el lehessen égetni.

Az viszont igaz, hogy a benzin hosszabb állás után "megromlik". Az autóbenzinben ugyanis nem csak szénhidrogének vannak, hanem rengeteg adalékanyag is. Oktánszámnövelő, tisztító, meg mit tudom én, milyen löttyök vannak belekeverve. Viszont ezek egy része nem oldódik benne tökéletesen, ezért hosszabb idő után kiválik, némelyik reagál a levegővel, vannak, amik egymással reagálnak és ha hónapokig, évekig áll az üzemanyag a tankban, akkor mindenféle érdekes dolog szokott bekövetkezni. A motorosok minden bizonnyal tudnának mesélni arról, mi mindent találnak a karburátor úszóházában, ha télre úgy teszik el, hogy nem ürítették ki belőle a benzint (már ha nem befecskendezős a motor), illetve a veteránokkal foglalkozóknak is vannak rémtörténeteik a pajtában, sufniban talált, szakszerűtlenül tárolt autók, motorok üzemanyag-ellátó rendszeréről.

2012. márc. 27. 07:48
 3/9 DannyZuko ***** válasza:

Mint öreg motoros mesélem is akkor :) nem teszünk le üres tankal motort télire, mert a tank belseje megrozsdásodhat. Csurdulásig t6eletankoljuk azokat. a karbi esetleges gumi alkatrészeinek is kell a benzin kenése, hogy ne száradjon ki.. pl pillangószelep tengelyszimergingje. ami viszont tény... ha nem foglalkozol a mocival és csak tavasszal indítod be legközelebb, akkor tuti, hogy a karbiban kiül a benzin szinezőanyaga és eltömítí a fuvókáidat. kis szerencsével (mint jól bevált módszer) megmelegíted a mocit és nyélgáz pár kilóméterig. Egy alapos hajtás kiszedi belőle... H a nem akkor marad a karbisor leszedése... pucolás.. újból karbi szinkron.

---

Kérdező általi kérdésre: valóban szétválik. pontosabban kiválik belőle 1-2 elem, de ugyanúgy robbanásveszélyes előtte is.

2012. márc. 27. 09:08
 4/9 anonim ***** válasza:

LPG-s autóval nem jártam benzinre 6 hónapig. Hiba volt. Mikor átkapcsoltam benzinre, abszolut nem ment az autó, vagy nagyon gyenge volt és fulladozott.

Tartály leeresztésekor érdekes színe volt a benzinnek, már ami maradt belőle :)

2012. márc. 27. 17:17
 5/9 kapa64 válasza:
100%

Hölgyeim és Uraim!

Tegyük tisztába ezt a dolgot!

A benzin gyúlékony, fokozottan tűzveszélyes folyadék.

Ami robbanásveszélyes az a benzin és levegő keveréke, vagyis a benzingőz, mivel a belekeveredett levegő gyors erőteljes tágulásra képes.

A benzin gyártása során

(Nyers benzin, gazolin, könnyűbenzin, nehézbenzin -C5 -C10 -C11 -C12, MOTORBENZIN, kerozin)

a desztilláláshoz használnak néhány anyagot,

amelyek aztán pár év alatt kiválnak az benzinből és úgymond kis szigeteket alkotnak, ezt úgy nevezik hogy eldőlés.

Az eldőlt benzin viszont már -a benne levő szigetek miatt- robbanásveszélyes és szétrepesztheti akár a motort, akár pedig csúnyább dolgokra is képes.

Mivel a motorosok csak pár hónapig pihentetik télen a gépüket, ezért ők nem nagyon szoktak találkozni ezzel a problémával,

bár pont nekik találták ki azt az autós-motoros boltokban kapható adalékot,

amit ha az üzemanyaghoz kevernek, megakadályozza az eldőlését a benzinnek.

Egy szó mint száz, az öreg, több éves benzin instabillá, robbanásveszélyessé válik!

(Az újonnan vásárolt motorkerékpárok kézikönyvében többnyire benne is van pirossal bekeretezve hogy ha hosszabb ideig áll a jármű, keverjen stabilizátor adalékanyagot az üzemanyaghoz, vagy újra használat előtt a régi benzint engedje le.)

2012. márc. 28. 02:33
 6/9 A kérdező kommentje:

A kérdést a következő miatt tettem fel:

Öcsinek néztünk használt bringát, találtunk is egy 2007-es kanadai piacra szánt gépet amit 2008 óta nem használ a tulaj, karc mentes, 2000 km van benne, állítólag hibátlan. Mondom neki hogy röffentsük be hogy tényleg muzsikál-e, erre ő mutatja a francia nyelvű kézikönyvét a gépnek, és mondja hogy előbb le kéne ereszteni belőle a kb. 4 éves benzint mert így tönkre teheti a motort.

Hál'istennek azóta megoldódott a dolog, mert tegnap este felhívott hogy leeresztették a régi üzemanyagot és elmehetünk kipróbálni.

Azért köszi a válaszokat!

2012. márc. 28. 04:45
 7/9 anonim válasza:

A próba kedvéért 2013.02.14-én elraktam fél liter 95-ös benzint és fél liter gázolajat 1-1 1l-es PET flakonba lezárva.

Most 2018.12.07-én (majd 6 év múltán) semmi baja. Folyékony, nem zselés, nem színeződött el, nem vált ki belőle semmi. A gázolaj alján van egy csipetnyi kosz, ami leülepedett és ennyi.

Ki még nem próbálom, majd a 10. szülinapján. ;)

2018. dec. 7. 00:55
 8/9 anonim ***** válasza:
Mert nem érintkezik levegővel és fémekkel, meg gondolom UV-se éri meg egy száraz garázsban áll. :)
2019. febr. 12. 14:19
 9/9 anonim válasza:

Miért, szerinted aki hosszútávra tárol benzint, az egy nyitott hordóban kirakja a Napra? :O

Vagy inkább lezárt műanyag kannában sötét, hűvös helyre rakja?

2019. márc. 7. 16:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!