Simson S50B1, mi lehet a hibája?
Sziasztok nemrég vásárolt motoromnak váltó hibája volt a 2. sebességi fokozatot kidobálta ill. bevette csak másodikra. Elvittem szerelőhöz 2db fogaskereket kicserélt, láttam a fogaskerekeket meg voltak rágva.
De a legnagyobb megdöbbenésemre mire hazahoztam a blokkot szorult az egész nincs üres, a berúgó kar forgat de vissza már nem akar menni, be se mertem indítani borzasztó...!
Tudom ,hogy így látatlanba nehéz bármit is mondani de úgy érzem valamit elszúrhatott a szerelő a blokkal.
Felhívtam a szerelőt annyit mondott "biztosan a főtengely szimering szorul" vigyem be holnap. na ne már a főtengely szimering nem létezik ,hogy ennyire megfogja!!!
Mi lehet a hibája? A válaszokat előre is köszönöm.

Ahoz én már nem vinném vissza! Elvinném egy rendes szerelőhöz, és utána leverném rajta a kárértéket! Ez a duma, hogy szorul a főtengely szimering! Miért nem rögtön UFO jelenség?
Mielőtt bárhová mennél ugyan nézd már meg, hogy egyáltalán van-e olaj a blokkban!
Mentél vele, és úgy szorult meg, vagy csak a blokk volt a szerelőnél? Mert ha csak a blokk volt ott, akkor az is lehet, hogy szarul rakta össze!

Szia!
Nehéz ilyenkor távolból tanácsot adni, de velem is előfordult hogy váltó összeszerelés után megszorult a berúgókar, és a váltó is. Gondolkodtam most, hogy akkor mit is rontottam el, és egy nagyon buta hibám volt.
Belinkelem a simson blokk robbantott ábráját, melyen piros kerettel bejelöltem hogy nálam mi volt a hiba.
A piros keretben látni balról jobbra haladva egy csavaranyát, majd egy L alakú lemezkét, majd egy alátétet.
Namost, ha szét van szedve a blokk, van egy csomó apró alkatrész körülötted, és ha nem vagy elég gyakorlott, ezek sorrendjét elkeverheted, vagy esetleg két alátétet tehetsz be egy helyett, csakmert ugy jobban passzol ránézésre. Velem ez történt, és amikor megelégedetten a munka végezte előtt már csak a dekli csavarokat akartam jó erősen meghúzni, onnantól kezdve megszorult a berúgókar, a váltó, és minden. Ott viszont ugyanis az történt, hogy a dupla alátét miatt kijjebb került picit az L alakú lemezke + amit tartott, és a dekli viszont ahogy ráhúztam a csavarokat, összeszorította. Amikor meglazitottam a deklicsavarokat, akkor megint szépen forgott.
Tudom, hogy elsőre ijesztő, viszont könnyen le tudod tesztelni hogy ez-e a gond. A blokk bal oldalán levő dekli alján van egy csavar. Egy jó nagy. Ha azt kicsavarod, kifolyik az blokkból az olaj, ha van benne. (Szal tegyél alá valamit, mert ha van, akkor az 4 deci olaj :))
Miután ez megvan, lazítsd meg a deklicsavarokat, mind a 6-t. Nem kell teljesen kicsavarni, csak picit lazítsd meg mindet. Ha ez megvan próbáld meg hogy még mindig minden olyan szoros-e. Ha nem, akkor valszeg a szerelőd picit felszinesen nem próbálta meg miután összerakta, és azt a hibát követte el, amit én is. Ez nem nagy gond, orvosolható pici szereléssel, de ha ez van, írj egy emailt nekem a lapro1@gmail.com-ra, aztán leírom részletesebben mit is csinálj, itt nem nagyon szoktam itt lenni.
Reremélem sikerül a dolog, nem hinném hogy olyan hatalmas baja van. Mindenesetre az előző kommentelő tanácsán gondolkozz el, mert mindenki követ el hibát ha csinál valamit, de így nem lett volna szabad visszaadnia a blokkot.
Üdv.: Laci
Sziasztok! Köszönöm a válaszokat.
Ma beszéltem vele:
Élőszőr is ,hogy megnézte a robbantott ábrát már ennek is nagyon örülök. Azt mondta ,hogy a berugó kar rugóját fordítva tette vissza, szerintem csak simán összedobálta a blokkot és nem nagyon érdekelte ,hogy működik-e.
Holnapra állítólag működőképes lesz.... majd megírom ,hogy mi lett a vége.
Az első kommentelőnek:
Dehogy mentem vele! Finoman működött a váltója a korához képest persze még mielőtt elvittem volna javítani. :) Ezért is kaptam idegbajt mikor rápróbáltam, volt benne akkor már olaj de a helyére már nem került vissza a blokk.
A storyhoz annyi tartozik hozzá ,hogy fateromnak lesz a moci, és nem akarok egy használhatatlan motorral elé állni.
Most 60 évesen ismét lángol benne a motorozhatnék, annak idején jawa trophy-ja volt.

Akkor neked nem a váltód, hanem a váltókar szorult meg?
Ha igen, akkor miért nem azt írod?
:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!