Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Motorfék nem árt a motornak,...

Motorfék nem árt a motornak, illetve csökkenti a fogyasztást?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy ha nem sietek és tudom, hogy meg kell állni hamarosan, akkor visszaveszem a gázt és elkezdem visszarakni, így nem kell fékeznem. És azt mondják, hogy a dízelek motorféken nem fogyasztanak. 2.5-ös motorról van szó, szóval elég jó a motorféke. Vélemények?

2014. máj. 5. 22:21
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Ártani nem árt, szép is lenne ha elveszed a gázról a lábad és tönkremegy a motor...

A benzinesek sem fogyasztanak motorfékkel (kivélve a karburátorosokat, de az nem egy mai technika). Ugyanis ha nem adsz gázt akkor a motorvezérlés csak akkor juttat üzemanyagot az égéstérbe ha a motor alapjárati fordulatszám alá esne, vagyis tartani fogja az alapjáratot hogy le ne fulladjon. De ha motorfékkel gurulsz magasabb fordulatszámon akkor ugye nincs veszély hogy lefullad a motor mivel a lendület tekeri (ha kikuplungolsz akkor viszont van befecskendezés mivel nem hajtják a kerekek a motort), így amíg el nem éred az alapjárati fordulatszámot addig gyakorlatilag nem fogyaszt az autó.

2014. máj. 5. 22:31
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Csatlakozom az előzőhöz...

A leírásban vázolt esetben (hamarosan meg kell állni) fogyasztási szempontból a motorfékezés a legjobb, s nyilván a fékbetét szempontjából is jobb, mint nagyot fékezni a végén... Hidegen és túl alacsony fordulatszámon fogyaszt a motorfék, máskor valóban nem, benzinesnél sem, ahogy az első már írta.

2014. máj. 5. 22:42
 3/10 A kérdező kommentje:
A visszaváltásra gondoltam, mert ugye akkor felbőg a motor, ha olyan fordulaton váltom vissza, hogy még ne kezdjen el befecskendezni
2014. máj. 5. 22:42
 4/10 anonim ***** válasza:
Ahogy előttem írták, kivéve a 2T motorokat. Azokkal nem ajánlatos motorféket használni, ugyanis ott az üzemanyag ken. Amit, bár alapjárati mennyiséget kap, az a nagyobb fordulathoz kevés.
2014. máj. 5. 22:56
 5/10 anonim ***** válasza:
Hát ha nem baszatod vissza 5-ből 1-be (már ha lehetséges lenne) akkor nem fog ártani neki.
2014. máj. 7. 00:37
 6/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Csak elbizonytalanított egy emberke, de ő nem sokat konyít a motorokhoz ezek szerint
2014. máj. 7. 11:58
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

A motorfék egy négyütemű motor számára semmilyen problémát nem jelent, a kétütemű az más tészta.

Igaz, hogy hasznos a motorfék, mert nem nem fogyaszt üzemanyagot olyankor a motor és a fékrendszert is kíméli, de a teljes igazsághoz hozzátartozik hogy az is egyfajta fék, ahogy a nevében is benne van, tehát energiaemésztő folyamat. Az a legjobb spórolási módszer, ha nem is fektetjük be a szükségtelen energiát a mozgásba.

2014. máj. 11. 09:54
 8/10 anonim ***** válasza:
Benzines motornál ha rosszak a szelepszárszimeringek, akkor motorfékezés közben a nagy vákuum miatt a szimeringeknél sok olaj jut a motorba. Ez aztán amikor gázt adunk, akkor el is ég és füstpamacs formájában távozik.
2014. máj. 11. 09:57
 9/10 anonim ***** válasza:

A fentiekhez még annyit tennék hozzá, hogy az én esetem speciális, mert 90%-ban autópályán közlekedek az autómmal. Elindulok otthonról, felhajtok az autópályára és 200km-t megyek fékezés nélkül. Utána lehajtok és a fenti indokok miatt mindig motorfékkel lassítottam akár csak egy piros lámpánál is. Emiatt nagyon alacsony volt az üzemi fékem használata, a km-futáshoz képest extrém alacsony. Így a vadi új féktárcsáim elkezdtek nagyon durván rozsdásodni, hiszen alig volt alkalma lekopni a rozsdarétegnek egy eső vagy autómosás után.

Így végül a szerelőm azt tanácsolta, hogy fékezzek többet. Nem vicc! Azóta inkább az üzemi fékkel lassítok. Így lehet hogy egy tanknál mondjuk fél decivel több gázolaj fogy és a fékbetétek is jobban kopnak, de a durva mély rozsdafoltok is már kezdenek kikopni a tárcsáimból.

Rozsdás tárcsákkal a fékhatás is romlik, na meg esztétikailag sem a legoptimálisabb látvány a 17"-os gyári szellős alufelni mögött a rozsdás tárcsa, főleg egy viszonylag újabb autón.

Úgyhogy én inkább fékezgetek, de mondom még egyszer az én esetem elég szélsőséges.

2014. máj. 11. 12:14
 10/10 anonim ***** válasza:
A motorfékben az a jó, hogy nem rozsdásodik. :)
2014. máj. 11. 19:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!